Το 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων «παίζει μπάλα» στις Κρηνίδες (φωτογραφίες)

Έγινε το πρώτο reperage για να καθοριστούν οι χώροι που θα φιλοξενήσουν το Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος-Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ «παραδίδεται» εξ ολοκλήρου στο κοινό του από τις πρόβες μέχρι τις παραστάσεις μέσα από το ανοιχτό θεατρικό camp

Το 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων βρίσκεται ήδη σε κίνηση, μόνο που φέτος θα «κινήσει» όχι μόνο το αρχαίο θέατρο και την πόλη της Καβάλας, αλλά και την πρωτεύουσα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, τις Κρηνίδες.

Ο λόγος για το Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος, ένα ανοιχτό θεατρικό εργαστήρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και στην περιοχή των Κρηνίδων και θα κορυφωθεί με τη δημιουργία 5 νέων παραστάσεων εμπνευσμένων απ’ το αρχαίο δράμα.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο διεθνές θεατρικό camp κατά το οποίο οι δοκιμές κι η όλη προετοιμασία της κάθε παράστασης θα ’ναι ανοιχτές για το κοινό. Θα λειτουργούν επί της ουσίας σαν ανοιχτό εργαστήρι για τους φοιτητές, την τοπική κοινότητα κι όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει. Το ίδιο ανοιχτά θα ’ναι και τα ξεχωριστά workshops τα οποία θα πραγματοποιήσουν 5 σκηνοθέτες με τις ομάδες τους, παρουσιάζοντας τον τρόπο δουλειάς τους σχετικά με την παράσταση που πρόκειται να δημιουργήσουν.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης, μαζί με τους αντιδημάρχους Ηλία Καλανταρίδη και Ζήση Μπόνια από τη διοίκηση του δήμου Καβάλας (σ.σ.: ο κ. Μπόνιας είναι και μέλος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ), τη Βαρβάρα Μπαλτζίδου από το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ και κάτοικο Κρηνίδων, συνεπώς άριστο γνώστη της περιοχής και τεχνικούς του ΔΗΠΕΘΕ έκαναν ένα πρώτο reperage, «σκανάροντας» τις Κρηνίδες για να επιλέξουν τους 5 χώρους που είναι ικανοί (τεχνικά) να φιλοξενήσουν τις 5 ομάδες που θα δουλέψουν πάνω στο αρχαίο δράμα.

Οι υποψήφιοι χώροι που θα φιλοξενήσουν το θεατρικό camp

Οι υποψήφιοι χώροι που τελικά «προκρίθηκαν» είναι το δημαρχείο των Κρηνίδων, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων, 2 χώροι του Γυμνασίου του χωριού (γυμναστήριο και χώρος εκδηλώσεων), το γήπεδο (καταγράφηκε ως ιδανικός χώρος για πρόβες και παραστάσεις) και ο εξωτερικός χώρος του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, πάνω από το πάρκινγκ. Όλοι οι χώροι θα εξεταστούν σχετικά με το κατά πόσο πληρούν τις βασικές τεχνικές προδιαγραφές (ρεύμα, ηχητική απόδοση) για να φιλοξενήσουν τις δράσεις.

Ποιες είναι οι ομάδες που θα φιλοξενηθούν

Η Ιόλη Ανδρεάδη μ’ αφορμή τον «Ίωνα» του Ευριπίδη, η Σύλβια Λιούλιου, σε συνεργασία με τον Νίκο Φλέσσα, ερευνώντας τους αφηγηματικούς τρόπους στον τραγικό λόγο, η Γεωργία Μαυραγάνη μ’ αφορμή την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, η Αμερικανίδα Λόρα Τέσμαν απ’ το Κολέγιο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, διερευνώντας το χαρακτήρα της Ιώς μέσα απ’ τους απογόνους της («Προμηθεύς δεσμώτης» και «Δαναΐδες») κι η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μ’ αφορμή τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή συνθέτουν την πεντάδα των παραστάσεων που θ’ ανεβούν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στις 9 και 10 Αυγούστου 2017, οι οποίες αποτελούν και το κυρίως γεγονός του φετινού εορτασμού των 60 χρόνων του Φεστιβάλ, ενώ εξυπακούεται ότι τη φιλοξενία και τη σίτιση των μελών των ομάδων, που θα δραστηριοποιούνται από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Αυγούστου, την αναλαμβάνει ο δήμος Καβάλας, καλύπτοντας τα σχετικά έξοδα.

Το αφιέρωμα στο αρχαίο δράμα θα κορυφωθεί με την παρουσία του φημισμένου σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου ο οποίος θα παρακολουθήσει από κοντά το θεατρικό camp και στις 10 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα το αρχαίο δράμα, εστιάζοντας στην ιδιαίτερη μέθοδό του, όπως αυτή αναπτύσσεται στο βιβλίο του «Η επιστροφή του Διόνυσου» και διδάσκεται σε όλο τον κόσμο.

Θοδωρής Γκόνης: Ό,τι καλύτερο για να πανηγυρίσει κανείς τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης, μιλώντας στο KAVALAPOST, τόνισε ότι το Φεστιβάλ επιστρέφει στις ρίζες του, στην εποχή που οι ηθοποιοί ζούσαν, δούλευαν και κινούνταν ανάμεσα στους κατοίκους της Καβάλας και των Φιλίππων και στην ουσία το Φεστιβάλ «παραδίδεται» στους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε.

«Συζητώντας με τη δήμαρχο-η οποία από την αρχή έδωσε το “ΟΚ” για την ιδέα, δείχνοντας ιδιαίτερη θέρμη γι’ αυτήν-, δε βρήκαμε καλύτερο τρόπο να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ από το να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους και ταλαντούχους σκηνοθέτες να δοκιμαστούν και να εργαστούν πάνω στο αρχαίο δράμα. Είναι πολύ σωστό να γιορτάζει και να πανηγυρίζει κανείς μ’ αυτόν τον τρόπο ένα Φεστιβάλ, δίνοντας βήμα σε νέους ανθρώπους. Φυσικά θα συμβούν πράγματα και στην πόλη της Καβάλας, αλλά φέτος το κέντρο θα είναι οι Κρηνίδες και φυσικά το αρχαίο θέατρο Φιλίππων», δήλωσε ο κ. Γκόνης.

Όσον αφορά τους χώρους που πέρασαν από “casting” τους χαρακτήρισε εξαιρετικούς, ιδανικούς για την ιδέα του ανοιχτού θεατρικού camp.