«Μουσικές γέφυρες» Ελλάδας-Βουλγαρίας από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Συναυλία επίλεκτων μαθητών της Εθνικής Σχολής Τεχνών «Dobri Hristov» της Βάρνας στο Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ

Ο Απρίλιος σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των διεθνών ανταλλαγών που το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας έχει οικοδομήσει τα τελευταία 30 χρόνια με ομόλογα ιδρύματα του εξωτερικού. Η νέα επαφή θα γίνει με την Εθνική Σχολή Τεχνών “Dobri Hristovτης Βάρνας (Βουλγαρία), με επίλεκτους μαθητές της να παρουσιάζουν στο κοινό της Καβάλας ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα σε μια συναυλία με τίτλο «Μουσικές Γέφυρες» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στις 21:00, στο Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ με ελεύθερη είσοδο.

Έξι επίλεκτοι σπουδαστές από την Εθνική Σχολή Τεχνών της Βάρνας θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκλεκτή μουσική για βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, πιάνο, τραγούδι, κρουστά και διάφορους συνδυασμούς αυτών. Εκτός από δημοφιλή έργα των Παγκανίνι, Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ και Μπραμς, θα ακούσουμε και πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια Βούλγαρων συνθετών.

Η Σχολή Dobri Hristov

Iδρύθηκε το 1944 και το 1956 «βαπτίστηκε» στο όνομα του διαπρεπούς Βούλγαρου μουσικού και παιδαγωγού Dobri Hristov. Αρχικά ξεκίνησε ως Σχολή Μουσικής και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 προστέθηκαν δύο νέα αντικείμενα: ο Κλασικός Χορός και οι Καλές Τέχνες. Το 2004 αναβαθμίστηκε σε Εθνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου πλέον διδάσκονται 26 διαφορετικές ειδικότητες στους σπουδαστές της, ηλικίας 7 έως 18 ετών.

Κάθε χρόνο, περίπου 60 απόφοιτοι ξεκινούν την πορεία τους στα τρία προαναφερθέντα αντικείμενα (Μουσική, Κλασικός Χορός, Καλές Τέχνες).

Έπειτα από διαμεσολάβηση του καθηγητή φλάουτου του ΔΩΚ, Βέσελιν Μπελομάζοβ, ο οποίος κατάγεται από τη Βάρνα, οι διευθυντές των δύο ιδρυμάτων συμφώνησαν σε αυτήν τη φάση να ξεκινήσει πρώτα μία ανταλλαγή ταλαντούχων σπουδαστών μουσικής και δημόσια παρουσίασή τους σε συναυλία.

Στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσει αντίστοιχη επίσκεψη επίλεκτων μαθητών του ΔΩΚ στη Βάρνα, ενώ συζητείται σε δεύτερο χρόνο η παρουσίαση χορευτικών συνόλων και η διοργάνωση έκθεσης εικαστικών έργων από σπουδαστές της Βουλγαρικής Σχολής στην πόλη μας.