Η Μαρία Κολτσακίδου σκηνοθετεί Ματέι Βίζνιεκ στο θεατράκι της Στέγης

Νέα παράσταση από το Θεατρικό Τμήμα του ΣΦΓΤ το «Εθνικότητά του το χρώμα του ανέμου» από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2017

Το Θεατρικό Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας ανεβάζει το έργο του Ματέι Βίζνιεκ «Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» σε σκηνοθεσία και επιμέλεια Μαρίας Κολτσακίδου, από τις 2 μέχρι και τις 6 Μαΐου 2017, καθημερινά στις 21:15, στο θεατράκι της Στέγης του Συνδέσμου.

Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό θεατρικό έργο όπου μέσα σε μικρές σκηνές αντανακλάται η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, ένα κοινωνικοπολιτικό έργο όπου ο συγγραφέας περιγράφει άλλοτε με χιούμορ ή κυνισμό και άλλοτε με πολύ ποιητικό ύφος στο λόγο του, τη διαχρονική καθημερινότητα των ανθρώπων όλου του κόσμου.

Σημείωμα σκηνοθέτιδος

«Σε μια Συρραφή εικόνων καθρεφτίζεται η μοναχικότητα, η σιωπηρή σχιζοφρένεια, η καταπάτηση των δικαιωμάτων, η ανθρώπινη ματαιοδοξία, η συνειδητοποίηση της ματαιότητας, η αναίδεια, η ανοησία του πολέμου, η απόγνωση, η αναζήτηση των ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον και πώς μέσα σε όλες αυτές τις καταστάσεις αλλοτριώνεται η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Όλες αυτές οι εικόνες προκαλούν αντιφατικά συναισθήματα και μας αφυπνίζουν.
Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σε αντίξοες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, απόλυτα ελεγχόμενες από την παγκόσμια οικονομική ελίτ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ανισότητας είναι πολύ δύσκολο να χειραφετηθεί.
Το έργο του Ματέι Βίζνιεκ είναι ένας ειλικρινής καθρέφτης, της αλλοτριωμένης ζωής, του σύγχρονου ανθρώπου όπου χρειάζεται να αντιδράσει σε ό,τι του επιβάλλεται από ορατά και από αόρατα κέντρα εξουσίας,να σταματήσει να αναπαράγει ό,τι τον πολεμάει και τον καταστρέφει.
Η αλλοτρίωση δεν έχει προνομιακό πεδίο.
Στο έργο του Ματέι Βίζνιεκ μπορούμε να αναρωτηθούμε τι σημαίνει,άνθρωπος, πόνος, ελευθερία και δυνατότητα
Τι σημαίνει νεκρός-ζωντανός»;
Μαρία Κολτσακίδου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-επιμέλεια: Μαρία Kολτσακίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Μεταλλίδου
Επιμέλεια βίντεο: Έλενα Καμίλη
Φωτισμοί: Σπύρος Καμηλιώτης, Κώστας Μερεσεντόγλου
Επιμέλεια ήχου: Κατερίνα Μαραγκού
Παίζουν (αλφαβητικά): Αναστασία Καλεάδου, Μαρία Κολτσακίδου, Γεσθημανή Κούφτα, Νικολέτα Μαρκοπούλου, Παναγιώτης Μουτζούρης, Μανώλης Νάτσιος, Τζένη Παπά, Μίνoς Ρακιτζής, Νάντια Χαραλαμπίδου, Όλγα Χατζηλιάδου
Ακούγονται οι φωνές: Δημήτρης Κοντός (νεκρός γιος), Αλέξης Κουντουρατζής (μικρό παιδί)