Φωτογραφικό λεύκωμα για τους Φιλίππους με την υπογραφή του Στράτου Καλαφάτη

Μια έκδοση του δήμου Καβάλας με αφορμή την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο της UNESCO

Ο κορυφαίος Έλληνας φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στη LiFO (διαβάστε την όλη εδώ) και μίλησε στη Μαρούσα Θωμά για τις νέες δουλειές που ετοιμάζει αυτόν τον καιρό, σε μια φωτογραφική περίοδο όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε… “βουλιμική”!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Καβάλα παρουσιάζει η είδηση ότι ο Στράτος Καλαφάτης εδώ και έναν χρόνο φωτογραφίζει τα Τενάγη των Φιλίππων με σκοπό το υλικό που θα προκύψει να χρησιμοποιηθεί σε ένα λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει ο δήμος Καβάλας με αφορμή την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο και, αν μη τι άλλο, αναμένεται με ενδιαφέρον.

O Στράτος Καλαφάτης στους Φιλίππους. Φωτογραφία του Αχιλλέα Σαββόπουλου.

Ποιος είναι ο Στράτος Καλαφάτης

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 -2002 (με πρόλογο του Christian Caujolle – 2004). 

Από το 1990 παρουσιάζει το έργο του σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: 10η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία / Backlight Τριεννάλε, Τάμπερε, Φινλανδία / EU Japan, Σάγκα και Φουκουσίμα, Ιαπωνία / PhotoEspaña Μαδρίτη, Ισπανία / Bozar Expo, Βρυξέλλες / Φεστιβάλ Νίκαιας, Γαλλία / Φεστιβάλ Ρώμης, Ιταλία / Ημερολόγιο 1998-2002, Βηρυτός, Λίβανος.

Δείγμα του φωτογραφικού του έργου παρουσιάζεται στο προσωπικό του site (επισκεφθείτε το εδώ).