Μουσική μέθεξη μέσω Κωνσταντινούπολης προς τιμήν του Αποστόλου των Εθνών Παύλου

Κορυφαίοι μουσικοί της ελληνικής μουσικής παράδοσης και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας στην πρώτη «πράξη» των εκδηλώσεων «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία»

Στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και όχι στο θεατράκι του Κάστρου (λόγω των «απειλών» του καιρού για βροχή) πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 6 Μαΐου 2017 η εναρκτήρια εκδήλωση του αφιερώματος-τιμής της πόλης στον πολιούχο της Απόστολο Παύλο με γενικό τίτλο «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναυλία της ορχήστρας Εμμέλεια υπό τον «μαέστρο» Χρίστο Τσιαμούλη με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Κατερίνας Παπαδοπούλου και της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και παρουσίαση από τον Αλέξη Κωστάλα.

Λόγω της αιφνίδιας αλλαγής του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης (ανακοινώθηκε περί τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου), η βραδιά ξεκίνησε με μισή ώρα περίπου καθυστέρηση (λίγο μετά τις 21:00 αντί για 20:30 που ήταν προγραμματισμένη). Ο χώρος του Αμφιθεάτρου «πλημμύρισε» από κόσμο και αποδείχτηκε μικρός για να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τις αρχικές «συστάσεις» ανέλαβε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του δήμου Καβάλας Βασίλης Λωλίδης ο οποίος αναφέρθηκε σε όλους του συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ονομαστικά. Ο κ. Λωλίδης «στάθηκε» ιδιαίτερα όμως στον «εμπνευστή» του αφιερώματος, όπως τον χαρακτήρισε, τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Ιωάννη Κακάρα, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, αλλά και τον Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος ενώ βρίσκονταν στην πόλη για άλλον λόγο (σ.σ. για την πρώτη Περιφερειακή Μαθητιάδα), δέχθηκε αφιλοκερδώς να παρατείνει την παραμονή του για να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις για τον Απόστολο Παύλο. Τέλος, ο κ. Λωλίδης απολογήθηκε για την απουσία της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα «για λόγους ανωτέρας βίας» και κάλεσε στο βήμα τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ευχαρίστησε και συνεχάρη και αυτός με τη σειρά του όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των τριήμερων εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, καλωσόρισε στην πόλη τους επισκέπτες γονείς και μαθητές των Μουσικών Σχολείων και τόνισε το πόσο σημαντική είναι για την πόλη η «σύνδεσή» της με τον πολιούχο της που ίδρυσε στους αρχαίους Φιλίππους την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη.

Εκπροσωπώντας τη δήμαρχο Καβάλας, χαιρετισμό απηύθηνε και η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Καβάλας Αναστασία Ιωσηφίδου η οποία επίσης ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία». Η κ. Ιωσηφίδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είπε χαρακτηριστικά προς τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων της Ελλάδας ότι θα είναι «ευλογία» για αυτούς να βρεθούν τη Δευτέρα στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου.

Κατόπιν, το μικρόφωνο πήρε η πλέον αναγνωρίσιμη ελληνική φωνή, ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος διάβασε ένα κείμενο-αναφορά στον Απόστολο Παύλο και το «πέρασμά» του από την περιοχή μας, αλλά και έκανε μία σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα της βραδιάς. Εκτός κειμένου, ο κ. Κωστάλας αναφέρθηκε στην αλλαγή του χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο χώρος του Κάστρου είναι «μαγικός», αλλά κάλεσε τους παρευρισκόμενους να «αφεθούν» στη μουσική και να ταξιδέψουν σε άλλους χρόνους με τη βοήθειά της.

Με το πέρας των χαιρετισμών και της εισαγωγής του κ. Κωστάλα και για τις επόμενες δύο περίπου ώρες, «μίλησε» μόνον η μουσική. Η «Εμμέλεια» του Χρίστου Τσιαμούλη «ταξίδεψε» τους θεατές στα μονοπάτια της λόγιας μουσικής της Πόλης αλλά και της παράδοσης. Κομμάτια Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης όπως του Πετράκη του Πελοποννήσιου, λόγκες και σεμάγια, βυζαντινά μέλη αλλά και παραδοσιακά τραγούδια των νησιών, εκτελεσμένα με ευαισθησία και μαεστρία από τους επτά Έλληνες δεξιοτέχνες μουσικούς.

Επί σκηνής, εκτός από τον Χρίστο Τσιαμούλη στο ούτι και το τραγούδι, ήταν η «ιστορία» της αναβίωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης που ο ίδιος, μεταξύ άλλων, ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, ο Χάρης Λαμπράκης στο νέι, ο Περικλής Παπαπετρόπουλος στο πολίτικο λαούτο και ο Βαγγέλης Καρίπης στα παραδοσιακά κρουστά και στο πλάι τους η νέα γενιά, ο Στρατής Ψαραδέλης στην πολίτικη λύρα και ο Στέφανος Δορμπαράκης στο κανονάκι. Και φυσικά, η Κατερίνα Παπαδοπούλου που γνωρίζει καλά την παράδοση και «πατάει» γερά στις μελωδίες, έχοντας ερμηνεύσει με επιτυχία στο παρελθόν από νησιώτικα μέχρι ποντιακά. Όλοι τους «δάσκαλοι» και «μαθητές», συνεχιστές μια μακραίωνης παράδοσης που ξεκινάει από τους «δρόμους» του Βυζαντίου, περνά στα ανατολίτικα μακάμια και φτάνει μέχρι το σήμερα, το ίδιο επίκαιρη και «ικανή» να συγκινήσει…

Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί
Χάρης Λαμπράκης, νέι
Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι
Χρίστος Τσιαμούλης, ούτι και τραγούδι
Κατερίνα Παπαδοπούλου, τραγούδι
Στρατής Ψαραδέλης, πολίτικη λύρα
Περικλής Παπαπετρόπουλος, πολίτικο λαούτο
Βαγγέλης Καρίπης, κρουστά

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΦΝΘ Προκόπιο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, εδώ μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Ηλία Καλανταρίδη και την προέδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Καβάλας Αναστασία Ιωσηφίδου

Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

 

Οι διοργανωτές

Τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ο δήμος Καβάλας και του Μουσικό Σχολείο Καβάλας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και με την υποστήριξη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων, των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα που συνεχίζεται μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα έχει ως εξής:

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Οι βυζαντινές χορωδίες των Μουσικών Σχολείων ψάλλουν στους ιερούς ναούς της πόλης.

  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ-Μουσικά Σχολεία Δράμας και Κατερίνης
  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-Μουσικό Σχολείο Τρικάλων
  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-Μουσικό Σχολείο Βόλου
  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ-Μουσικό Σχολείο Λευκάδας
  • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ-Μουσικό Σχολείο Καβάλας

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 πρωί (10:30)

Συναυλίες των Μουσικών Σχολείων στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Καβάλας.

  • Κεντρική πλατεία Ελευθερίας: Μουσικό Σχολείο Άρτας, Μουσικό Σχολείο Βόλου, Μουσικό Σχολείο Δράμας και Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
  • Πλατεία Καπνεργάτη: Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας
  • Δημοτικός Κήπος (Ηρώων): Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, Μουσικό Σχολείο Σερρών και Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
  • Παραλία (προτομή Κανάρη): Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 απόγευμα (20:30)

Συναυλία στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο. Μαθητές και μαθήτριες των Μουσικών Σχολείων συμπράττουν και ερμηνεύουν, σε μια μεγάλη συναυλία, ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και έργα της λόγιας παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.

Συμμετέχει Χορός Αγιορειτών Πατέρων υπό τη διεύθυνση του γέροντος Δαμασκηνού και της συνοδείας του.

Στο περιθώριο της συναυλίας η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Προκόπιος θα τιμήσουν για το πολυσήμαντο έργο τους τον καθηγητή Στάθη Θ. Γρηγόριο και τον Ακαδημαικό Θεόδωρο Αντωνίου.

Ανάγνωση κειμένων: Άγγελος Αντωνόπουλος
Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας