Κραουνάκης, Κακλέας και άλλοι «κατασκηνώνουν» και φέτος στη Θάσο

Για δεύτερη χρονιά στο νησί τα Σεμινάρια Θεάτρου που διοργανώνει η Σχολή Θεάτρου της Δήμητρας Χατούπη σε συνεργασία με τον δήμο Θάσου

Οδήμος Θάσου και η Σχολή Θεάτρου «δήλος» διοργανώνουν το δεύτερο «Θεατρικό Αντί-σκηνο» στο νησί, από τη Δευτέρα 17 έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, στο Δημοτικό Κάμπιγκ στη Χρυσή Αμμουδιά, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Λιμένα, με εκλεκτούς καλεσμένους όπως και πέρυσι.

Στιγμιότυπο από την περυσινή, πρώτη σειρά των θεατρικών σεμιναρίων με καλεσμένους, μεταξύ άλλων, στον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, τη σκηνοθέτιδα Γεωργία Μαυραγάνη και την υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου θεατρολόγου Εύας Σαραγά

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Σπουδαστές – φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών (Χορού, Δραματικές Σχολές/ Πανεπιστημιακά Τμήματα, Εικαστικές, Μουσικές Σχολές)
  • Καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, μουσικοί κ.ά.)
  • Ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ή θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου

Στόχος του σεμιναρίου είναι η θεατρική εκπαίδευση των κατοίκων και των επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, που θα θελήσουν να μάθουν τα μυστικά της τέχνης του θεάτρου γνωρίζοντας, ταυτόχρονα, τις ομορφιές της Θάσου. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: Ένα για επαγγελματίες και σπουδαστές δραματικών σχολών κι ένα για ερασιτέχνες ηθοποιούς. Η σχολή «δήλος», υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Χατούπη, θα διαθέσει το εκπαιδευτικό προσωπικό και την τεχνογνωσία της για να διοργανώσει το σεμινάριο.

Ποιοι θα διδάξουν:

Γιάννης Κακλέας

Σκηνοθέτης. Θέμα: «Ένα κείμενο-Μια εμπειρία-Ένα τραγούδι-Μια επιθυμία-Ένα όνειρο». Ένα θεατρικό ταξίδι σε εσωτερικά τοπία, εκεί που η ζωή τροφοδοτεί το θέατρο και το θέατρο, αναδεικνύει τον βαθύτερο εαυτό μας, ξορκίζει τους φόβους μας, επικοινωνεί το σκοτάδι της ψυχής, εκφράζει την επιθυμία, κατανοεί την διαφορετικότητα, τολμάει τον Έρωτα, μοιράζεται τα μυστικά μας και μας φωτίζει τον δρόμο προς την αυτογνωσία. Αφετηρία ένα κείμενο της Σάρα Κέην…

Δήμητρα Χατούπη

Ηθοποιός και σκηνοθέτις. Θέμα: «Κείμενα και αντικείμενα». Τα κείμενα και τα αντικείμενα μας, αποτελούν το προσωπικό μας σύμπαν. Πως θα ήταν άραγε αν οι λέξεις μας, οι δικές μας λέξεις δεν σκόνταφταν στα πεζοδρόμια; Πως θα ήταν άραγε αν τα δικά μας χρώματα δεν θάμπωναν στο φως της μέρας; Πώς θα ήταν άραγε αν ανακαλύπταμε το εγώ χωρίς το ΕΓΩ μας;

Μηνάς Βιντιάδης

Δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας. Θέμα: «Γράψε-παίξε το έργο σου». Ένα σεμινάριο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015 στο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Εθνικού Θεάτρου. Μέρα με τη μέρα, οι συμμετέχοντες, απαντώντας σε 40 ερωτήσεις και βάζοντας τη φαντασία τους να δουλέψει, «ψηφίζουν» τους ήρωες, διαμορφώνουν την πλοκή, επιλέγουν τους ρόλους και την Κυριακή η παράσταση παρουσιάζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Φρόσω Λύτρα

Σκηνοθέτις. Θέμα: «Η εξερεύνηση του προσωπικού ύφους των δημιουργών του θεάτρου, μέσα από την λογοτεχνία και την τέχνη της αφήγησης». Η δημιουργία του εικαστικού περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας, της δραματουργικής εξερεύνησης των «ηρώων» και την μετάπλαση ενός σύγχρονου, ελληνικού μυθιστορήματος σε θεατρική παράσταση μέσα από την αφήγηση, την πλοκή , την δράση και τους διαλόγους, του μυθιστορήματος, χωρίς θεατρική διασκευή δηλαδή , την δημιουργία διαλόγων, το κόψιμο του κειμένου, την συρραφή σκηνών και ότι προβλέπει η κλασική διασκευή των λογοτεχνικών έργων που παρουσιάζονται συνήθως στο θέατρο.

Σταμάτης Κραουνάκης

Συνθέτης. Θέμα: «Μουσική και αρχαίο δράμα».

Επίσης

  • Ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Λάμπης Ζαρουτιάδης με θέμα «Ο ηθοποιός κάτω από τη σκηνή». Η κάμερα και τα μυστικά της.
  • Η σκηνοθέτiς και υπεύθυνη των θεατρικών ομάδων του δήμου Θάσου Δέσποινα Πανταζή με θέμα «Τεχνικές προσεγγίσεις στον ρεαλισμό».
  • Και καθημερινά, μόλις δύει ο ήλιος… Ο δάσκαλος γιόγκα με θεατρικές σπουδές στη Νέα Υόρκη Αντώνης Ζούλης χαλαρώνει τους συμμετέχοντες στην αμμουδιά με ειδικές ασκήσεις…
  • Και για τα παιδιά πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα με τη φιλόλογο και ηθοποιό Κατερίνα Ζαφειροπούλου, σε ένα προσφερόμενο από τον δήμο θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά των κατοίκων του νησιού, αλλά και όσων γονέων πάρουν μέρος στο σεμινάριο.

Info

Το κόστος: η επιβάρυνση κατ’ άτομο είναι 220 ευρώ για την παρακολούθηση του σεμιναρίου και για τις πέντε ημέρες, με δωρεάν διαμονή σε τρίκλινα και δίκλινα τροχόσπιτα ή σκηνές και δωρεάν ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα και δείπνο.
Εγγραφές-πληροφορίες:
Δραματική Σχολή «δήλος»
Ελευσινίων 11, Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105203562, 6972287889
και στο [email protected]