«Το Φεστιβάλ μας είναι ταπεινό, φτωχό και χειροποίητο, αλλά κοιτάει ψηλά, κάθε χρόνο και ψηλότερα…»

Εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσία συντελεστών της διοργάνωσης

Συνέντευξη Τύπου για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Φιλίππων 2017 παραχωρήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 στο καφέ-αναψυκτήριο «Προσκήνιο», έξω από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, από τη δήμαρχο Καβάλας, τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, παρουσία και συντελεστών της επετειακής 60ής διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 27 εκδηλώσεις στο σύνολο που θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 8 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2017 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στο θέατρο του «Κάστρου» στο Φρούριο της Καβάλας και σε άλλους χώρους μέσα στην πόλη, όπως το Οικόπεδο Κρέη και το Δημοτικό Σχολείο στον Φάρο της Παναγίας, ενώ η «καρδιά» των 60χρονων εορτασμών, το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, θα διεξαχθεί από τις 20 Ιουλίου έως και τις 10 Αυγούστου 2017 στις Κρηνίδες που, για το επίμαχο διάστημα, θα «μεταμορφωθούν» σε έναν «χώρο εργασίας» με την προετοιμασία των παραστάσεων να είναι «ανοιχτή» για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων εδώ

 

«Το Φεστιβάλ γεννάει την ελπίδα και την αισιοδοξία»

Στον χαιρετισμό της, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μίλησε με υπερηφάνεια για έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πατρίδας μας που «σε πείσμα των δύσκολων καιρών παραμένει πάντα ζωντανός, ακμαίος με ανανεωτική διάθεση, με φρέσκιες ιδέες και καινούργιες παραγωγές, με καινοτόμες αντιλήψεις πάνω στον πολιτισμό και την προσφορά του στον τόπο».

«Εξήντα χρόνια μετά  το Φεστιβάλ Φιλίππων όχι μόνο παραμένει όρθιο στα πόδια του αλλά γεννάει την ελπίδα και την αισιοδοξία μέσα από την ποικιλία των εκδηλώσεων που προσφέρει. Θ’ αφήσει και φέτος το δικό του αποτύπωμα στον πολιτιστικό ορίζοντα της πατρίδας μας. Η πόλη μας θα παραδοθεί και φέτος στη μαγεία του θεάτρου, της μουσικής, της ψυχαγωγίας με την παρουσία καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών», συμπλήρωσε, ευχαριστώντας τόσο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Θοδωρή Γκόνη ο οποίος για άλλη μια χρονιά κατάφερε με λίγα χρήματα να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μεγάλων καλλιτεχνικών αξιώσεων όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρο Πετρόπουλο ο οποίος «με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης» βοηθά στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Φιλίππων.

«Το θέατρο, δική μας καλλιέργεια και ευθύνη»

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης είπε πως κεντρική ιδέα της φετινής διοργάνωσης είναι να τιμήσουμε μαζί με τους νέους τους παλιούς δασκάλους μας και όλους εκείνους τους πρωτεργάτες της θεσμοθέτησης του Φεστιβάλ, ενώ «στάθηκε» ιδιαίτερα στη διεξαγωγή του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Κρηνίδες. «Θα θυμίζουν το αρχαίο θέατρο και οι Κρηνίδες τον πρώτο εκείνο καιρό που ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μουσικοί και τεχνικοί ζούσαν εδώ, μαζί, πλάι με τους κατοίκους της περιοχής και το καλοκαίρι ήταν θέατρο, θέατρο δικό τους, δική τους καλλιέργεια και ευθύνη. Και αυτό για μας θα είναι η μεγάλη γιορτή και ο Πανηγυρισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν, ο κ. Γκόνης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ευχαριστώντας, τέλος, τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρο Πετρόπουλο για την υποστήριξη στο δύσκολο έργο της διοργάνωσης του θεσμού.

«Χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ»

Η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη συμμετέχει στο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, ανεβάζοντας τον «Ίωνα» του του Ευριπίδη, σε «μια εκδοχή για δύο πρόσωπα», με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και τη Δήμητρα Χατούπη να δίνουν σάρκα και οστά στη νέα μετάφραση του κειμένου που έχει επιμεληθεί η ίδια μαζί με τον Άρη Ασπρούλη (η παράσταση «Ίων» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων).

Η κ. Ανδρεάδη ευχαρίστησε τον Θοδωρή Γκόνη για την πρόσκληση, την κ. Τσανάκα και τον κ. Πετρόπουλο για την εμπιστοσύνη και σημείωσε πως «αυτό που γίνεται στην Καβάλα είναι πάρα πολύ σημαντικό», αναφερόμενη στο Φεστιβάλ Φιλίππων.

«Ψάχνουμε τα ίχνη μέσα στο τοπίο»

Η σκηνοθέτις Σύλβια Λιούλιου θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, την παράσταση «Οιδίπους δοκιμές: Κάτω απ’ την προσωπίδα ένα κενό» με τη Μαρία Καλλιμάνη, ως κεντρικό πρόσωπο, σε δραματουργική επεξεργασία Νίκου Φλέσσα.

«Αγαπημένος χώρος για μένα οι Φίλιπποι, σχεδόν ανταγωνιστικά με αυτόν της Επιδαύρου», σημείωσε η κ. Λιούλιου, επισημαίνοντας πως το τοπίο αναμένεται να καθορίσει την παράσταση που η ίδια και οι συνεργάτες της πρόκειται να ετοιμάσουν στις Κρηνίδες από τις 20 Ιουλίου και μετά και ιδιαίτερα το φως, αφού θα παιχτεί με φυσικό φως, σούρουπο και όχι βράδυ όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια…

«Με τον Νίκο Φλέσσα δουλεύουμε επάνω στο αρχαίο κείμενο εδώ και δύο χρόνια», διευκρίνισε η κ. Λιούλιου, κάνοντας λόγο για την αναζήτηση του ίχνους τόσο του Οιδίποδα όσο και του ποιητή Γιώργου Σεφέρη -η παράσταση αποτελεί μία απόπειρα «συνάντησης» με το σεφερικό ποιητικό βλέμμα- μέσα στο τοπίο των αρχαίων Φιλίππων.

«Το αρχαίο δράμα μάς αποκαλύπτει πράγματα σημερινά»

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Νίκος Φλέσσας εξομολογήθηκε ότι για πρώτη φορά, παρά την ηλικία του και τα χρόνια ενασχόλησής του με το θέατρο, βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και αποφάσισε «να σεβαστεί τη σιωπή» που αυτός επιβάλλει. «Ο χώρος αυτός παράγει λόγο, ακόμη και μέσα από τη σιωπή, αφού το αρχαίο δράμα μάς αποκαλύπτει πράγματα σημερινά», είπε ο κ. Φλέσσας, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι ότι πρόκειται, μέσα από το Εργαστήριο Αρχαίο Δράματος, «να δουλέψουμε ΕΔΩ και να φτιάξουμε κάτι ΕΔΩ, σε ΑΥΤΟ το φως»…

Το πάνελ της συνέντευξης Τύπου (από αριστερά): Δήμητρα Χατούπη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Πέτρος Πετρόπουλος, Δήμητρα Τσανάκα, Θοδωρής Γκόνης, Άρης Ασπρούλης, Ιόλη Ανδρεάδη, Σύλβια Λιούλιου, Νίκος Φλέσσας

«Κόντρα στην απομόνωση που προστάζει η εποχή»

«Μόνο μέσω του διαλόγου μπορούν τα πράγματα στην Τέχνη να πάνε μπροστά», σημείωσε στη συνέχεια ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μπιμπής, «και αυτό που πρόκειται να γίνει εδώ, με τις ανοιχτές πρόβες, δεν είναι παρά μια μορφή… διαλόγου» τόσο μεταξύ των ίδιων των καλλιτεχνών όσο και των καλλιτεχνών με τον κόσμο, κι όλα αυτά «κόντρα στην απομόνωση που προστάζει η εποχή».

Στο «άνοιγμα» αυτό και την ανταλλαγή απόψεων «στάθηκε» και η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη, ως τη μοναδική διέξοδο για να υπάρξει πρόοδος όχι μόνον στην Τέχνη αλλά και στην ίδια τη ζωή. Και οι δυο ηθοποιοί και πρωταγωνιστές της παράστασης «Ίων» δήλωσαν ευτυχείς και ευγνώμονες για τη συμμετοχή τους στο 60ό Φεστιβάλ Φιλίππων.

«Το ταξίδι της Ιούς συνεχίζεται στους Φιλίππους»

Η «έκπληξη» της συνέντευξης Τύπου δεν ήταν παρά η… τηλεφωνική συμμετοχή σε αυτήν της Αμερικανής Λώρας Τέσμαν, απευθείας από τη Νέα Υόρκη όπου ζει, με την Ιόλη Ανδρεάδη να μεταφράζει! «Για πρώτη φορά συνάντησα την Ιώ στον Προμηθέα Δεσμώτη. Αργότερα, την είδα και πάλι στις Ικέτιδες. Ωστόσο, μου έκανε εντύπωση που το ταξίδι της δεν ολοκληρώνεται. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, να πιάσουμε το ταξίδι της Ιούς από εκεί όπου σταμάτησε», σημείωσε η κ. Τέσμαν, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να βρεθεί στις Κρηνίδες, σε έναν μήνα περίπου, για τις τελικές πρόβες, αφού η προετοιμασία της παράστασης (θα παρουσιαστεί στις 9 Αυγούστου 2017) έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό στη Νέα Υόρκη.

«Το δικό μας Φεστιβάλ, το φεστιβάλ όλων των Ελλήνων»

«Εμείς οι Καβαλιώτες είμαστε ευγνώμονες προς όλους όσους εργάστηκαν τα περασμένα χρόνια για το Φεστιβάλ Φιλίππων», σημείωσε στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος, ενώ ανατρέχοντας στην περυσινή, πρώτη δική του «εμπλοκή» στη διοργάνωση του θεσμού, υπογράμμισε ότι «φέτος η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη», λόγω του επετειακού χαρακτήρα των 60χρονων, συμπληρώνοντας πως το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι «το φεστιβάλ ΟΛΩΝ των Ελλήνων»!

Κατόπιν, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος της Επιστημονικής Ομάδας Οψόμεθα εις Φιλίππους που στηρίζει εθελοντικά το Φεστιβάλ και ιδιαίτερα το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, η οποία και εξέφρασε την επιθυμία το Εργαστήριο αυτό να καθιερωθεί ως θεσμός.

«Αχτίδα ελπίδας σε εποχή ζοφερή»

Ο τελευταίος χαιρετισμός της βραδιάς «ήρθε» από τον Άρη Ασπρούλη ο οποίος, έχοντας διττό ρόλο στη διοργάνωση -αφού εκτός από συνεργάτης της Ιόλης Ανδρεάδη στη μετάφραση του «Ίωνα» είναι και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Φεστιβάλ Φιλίππων στην Αθήνα- σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στην Καβάλα «είναι μια αχτίδα ελπίδας σε μια εποχή ζοφερή και το οποίο μας δίνει ελπίδα να συνεχίσουμε»!

Ταπεινό, φτωχό και χειροποίητο το Φεστιβάλ, αλλά…

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος να επαναληφθεί και σε επόμενες διοργανώσεις, ο Θοδωρής Γκόνης απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργο, ωστόσο γι’ αυτό απαιτούνται χώροι εργασίας αλλά και χρήματα τα οποία, δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ υπενθύμισε ότι η μοναδική «πηγή» χρηματοδότησης είναι ο δήμος Καβάλας, σημειώνοντας παράλληλα ότι για πρώτη φορά φέτος θα συμμετέχει ως χορηγός και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με ένα μικρό ποσό.

«Μακάρι αυτά που δημιουργούμε εδώ να μην έχουν ανάγκη τα δικά μας καλά λόγια, αλλά από μόνα τους να ταξιδεύουν και προς τα έξω», είπε ο κ. Γκόνης. «Το δικό μας Φεστιβάλ μπορεί να είναι ταπεινό, φτωχό και… χειροποίητο, αλλά κοιτάει πάντα ψηλά, κάθε χρόνο και ψηλότερα», συμπλήρωσε, ευχαριστώντας, τέλος, ονομαστικά όλους τους συνεργάτες του από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό). «Με την εμπιστοσύνη της δημάρχου και τη βοήθεια του προέδρου τους οποίους και ευχαριστώ για ακόμη μία φορά, προχωράμε μπροστά», κατέληξε.

Τα μπάνερς για τα 60 χρόνια Φεστιβάλ Φιλίππων σχεδίασε ο εικαστικός Ανδρέας Γεωργιάδης.