Διαβάστε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2017-Δείτε πού και πότε θα γίνουν οι εκδηλώσεις

100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή της ελευθερίας Ιωάννη Κωνσταντινίδη-Πλήθος εκδηλώσεων σε Καβάλα και αρχαίο θέατρο Φιλίππων μέχρι και τη Δευτέρα 3 Ιουλίου

Ξεκινάνε την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017 (διαβάστε σχετικά εδώ), τα οποία φέτος είναι αφιερωμένα στα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή της ελευθερίας Ιωάννης Κωνσταντινίδης (1848 – 1917).

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων, καθώς και το που και πότε θα πραγματοποιηθούν.

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας-Ώρα 20:30

Εναρκτήρια εκδήλωση ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2017 – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας : «Η Καβάλα των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από το αρχείο του Γιώργου Κωνσταντινίδη».

Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ο Δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ φιλοξενούν μέρος της πλούσιας συλλογής του Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Το φιλοξενούμενο μέρος του πλούσιου, πρωτότυπου και εξαιρετικά σπάνιου αρχείου του κ. Κωνσταντινίδη περιλαμβάνει καρτ ποστάλ, φωτογραφίες και τεκμήρια, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Καβάλα. Μέσα από τα εκτιθέμενα αντικείμενα ο επισκέπτης έρχεται σ’ επαφή με την Καβάλα των αρχών του 20ου αιώνα. Παράλληλα, με τη βοήθεια των χαρτών τεκμηρίων που παρουσιάζονται,  ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός σημαντικών ιστορικών και κοινωνικών στιγμών της Καβάλας κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, ενός κομβικού χρονικού σημείου για την ιστορία και την πορεία της πόλης μας στο διάβα του χρόνου. Η συλλογή του κ. Κωνσταντινίδη προέρχεται από τον ιατρό Κωνσταντίνο Κοντορέπα, γόνο μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε στην Καβάλα το 1884. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Κοινοτικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», έφορος της Ιεράς Μητρόπολης και των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της πόλης, με αποστολή τη μόρφωση του κλήρου και των πολιτών της Καβάλας. Λόγω της εθνικής του δράσης το 1897, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη.

Ομιλητές: Γεώργιος Κωνσταντινίδης (δικηγόρος, μουσικός), Γεώργιος Παναγιωτάκης (συγγραφέας), Κωνσταντίνος Χιώνης (συγγραφέας).

Διάρκεια έκθεσης έως και τις 30 Ιουνίου 2017, τις εργάσιμες μέρες και ώρες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου»-Ώρα 19:00

LiveitUp: Ταξιδεύοντας εν χορώ

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας-“Δημωφέλεια” και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνουν παραστάσεις χορού Ομάδων ΑμεΑ και Μικτών Ομάδων στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καβάλα. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι  η ανάδειξη των δυνατοτήτων και των χορευτικών ικανοτήτων των ατόμων με Αναπηρία και η κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017-Ώρα 20:00

Παραλία Καβάλας

Τελετή αποφοίτησης Πανεπιστημίου Παιδιών 2016 – 2017

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Πλατεία «Πελεκανίδη»-Δημοτική Κοινότητα Κρηνίδων-Ώρα 20:30

Καλοκαιρινή Συναυλία του παραρτήματος Κρηνίδων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας

Σε αυτήν τη συναυλία, οι μαθητές που φοιτούν στο Παράρτημα Κρηνίδων του ΔΩΚ θα παρουσιάσουν δημόσια την πρόοδό τους στα όργανα που διδάσκονται εκεί (Πιάνο, Βιολί, Αρμόνιο). Η βραδιά θα κλείσει με την Ορχήστρα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Μανώλη Παργεντάκη, που θα μας κρατήσει συντροφιά με γνωστά τραγούδια της μουσικής μας παράδοσης. Ευχαριστούμε και ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου»-Ώρα 18:00-20:00

Τελικοί αγώνες Καλαθοσφαίρισης 2ου Εργασιακού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Δήμου Καβάλας

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου»-Ώρα 20:00

Θεάτρου Ανάβασις: «Μύθοι Γυναικών»

Θεατρική παρουσίαση/συναυλία με άξονα τη γυναίκα, όπως εμφανίζεται διαχρονικά στους μύθους, στην ιστορία και στην κοινωνική πραγματικότητα.  Ένα έξοχα δεμένο πρόγραμμα μουσικής, τραγουδιού και λόγου σε καλλιτεχνική και δραματουργική επιμέλεια Μαρίας Καραβία.

Συμμετέχουν: Ελένη Γαλανοπούλου και Λίτσα Ασωνίτου(τραγούδι), Μαρία Καραβία και Βασιλική Σεχτανίδου(απαγγελία), Βενετία Πουλή και Νίκος Γρηγοριάδης (χορός), Πάρης Τσίρτσης (πιάνο), Κώστας Κατιώνης (κιθάρα), Νίκος Δημοσθενόπουλος (κρουστά).

Παραγωγή «ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ»

Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 

Υπαίθριο θέατρο Ακοντίσματος Νέας Καρβάλης-Ώρα 21:15

Ετήσια χορευτική παράσταση του Προγράμματος «Κίνηση και Χορός»Νέας Καρβάλης

Το Πρόγραμμα «Κίνηση και Χορός» Νέα Καρβάλης παρουσιάζει «Το πουλί της φωτιάς», ένα παραμύθι που ταξιδεύει στον κόσμο του χορού και της αγάπης.

Είσοδος 2€

Είσοδος ελεύθερη για παιδιά κάτω των 16 ετών

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 

Θεατράκι Μεχμέτ Αλί-Ώρα 21:00

Συναυλία Γιώργη Χριστοδούλου «Ο Αττίκ στο Παρίσι κι άλλες μουσικές ιστορίες»

Η παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών το Καλοκαίρι του 2016 ταξίδεψε σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, έφτασε μέχρι τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και τις όπερες του Καίρου και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Το πρώτο μέρος της παράστασης διατρέχει την άγνωστη ιστορία της ζωής του Αττίκ στο Παρίσι, από την πρώτη μέρα που φτάνει ως φοιτητής της Σορβόνης αλλά αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές για να σπουδάσει μουσική στο Κονσερβατόριο με σπουδαίους καθηγητές, ενώ παράλληλα ξεκινάει την καριέρα του ως συνθέτης και τραγουδοποιός. Μέσα σε λίγα χρόνια γράφει πάνω από 300 τραγούδια που θα τον κάνουν έναν από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες της πόλης του φωτός. Ο Γιώργης Χριστοδούλου, αναλαμβάνει ρόλο  story-teller και εξιστορεί τις άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Αττίκ, ενώ ερμηνεύει με τη ζεστή φωνή του και τη συνοδεία δύο εξαιρετικών μουσικών τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη.

Στο δεύτερο μέρος τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του μεσοπολέμου αποκαλύπτονται μέσα από τις γοητευτικές ιστορίες τους. Αυτά κι ένα σωρό άλλα ερωτήματα απαντώνται μέσα από τη ροή της παράστασης που διανθίζεται από τις πιο όμορφες μελωδίες που γεννήθηκαν ποτέ από Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Γιώργης Χριστοδούλου-Τραγούδι
Χάρης Σταυρακάκης-Πιάνο και ακορντεόν
Κώστας Σηφάκης-Κοντραμπάσο

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Παλιά Μουσική-Ώρα 19:30

Αναβίωση του Κλήδονα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο»

Αναβίωση του Εθίμου του Κλήδονα και φωτιές του Αη Γιάννη– Αφιέρωμα για την γιορτή του πατέρα από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο»

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Δημοτικός Κήπος-Ώρα 20:00

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του μεγάλου «Καβαλιώτη»ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του. Μετά την εκδήλωση τιμής και μνήμης τα μέλη της Κρητικής Αδελφότητας Καβάλας θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από τη γενέτειρα και ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου ποιητή της ελευθερίας, την Κρήτη.

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Οικόπεδο «Κρέη»-Ώρα 21:00

«Κάπα ποιητού» του Κοσμά Χαρπαντίδη

Τρεις ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας προετοιμάζουν το κείμενο μιας παράστασης αφιερωμένης στον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του. Μέσα από τη μεταξύ τους συζήτηση παρουσιάζονται δείγματα του πλούσιου ποιητικού έργου του, αποκαλύπτονται οι αγώνες του για την απελευθέρωση της Καβάλας, καθώς και άγνωστες πτυχές του βίου του.

Κείμενο παράστασης-Σκηνοθετική επιμέλεια: Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν: Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Σταυρόπουλος

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Οικόπεδο «Κρέη»-Ώρα 21:00

«Κάπα ποιητού» του Κοσμά Χαρπαντίδη

Είσοδος ελεύθερη

Πάρκο Φαλήρου-Ώρα 21:00

Η ετήσια εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας ΝΕΑΠΟΛΙΣ «Κάθε τόπος και χορός»

5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελληνικών Συλλόγων «Κάθε τόπος και χορός». Συμμετέχουν χορευτικά σύνολα πολιτιστικών συλλόγων από: Κύπρο, Μεσολόγγι, Βόλακα, Κομοτηνή, Μικρασιάτες Νικομήδειας και Καβάλα (Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας «Νεάπολις»)

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Δημοτικός Κήπος-10:00

Τουρνουά Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας

Πάρκο Φαλήρου -Ώρα 21:00

Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα Μουσικά Σύνολα του ΔΩΚ (Ορχήστρες και Χορωδίες) προσφέρουν στους Καβαλιώτες-και όχι μόνον-απολαυστικές νότες δροσιάς δίπλα στη θάλασσα! Σας προσκαλούμε να ακούσετε από κοντά τους ταλαντούχους μαθητές και καθηγητές μας, που θα παρουσιάσουν ένα ευχάριστο πρόγραμμα με έργα επιλεγμένα από το πλούσιο ρεπερτόριο της Κλασικής, Ποπ, Ροκ, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Ευχαριστούμε και ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Οικόπεδο «Κρέη»-Ώρα 21:00

«Κάπα ποιητού» του Κοσμά Χαρπαντίδη

Είσοδος ελεύθερη

Πάρκο Φαλήρου-Ώρα 21:15

Συναυλία των μουσικών συνόλων του Ωδείου ΝΕΑΠΟΛΙΣ και βράβευση των διακριθέντων μαθητών της σχολής

Το Ωδείο «Νεάπολις» και η Λαϊκή Παραδοσιακή Ορχήστρα του παρουσιάζουν ένα ανθολόγιο με τίτλο «Λόγιοι Συνθέτες». Πρόκειται για Έλληνες λαϊκούς συνθέτες που μελοποίησαν ποιητές. Η ενορχήστρωση των κομματιών και η διεύθυνση ανήκει στον Νίκο Μπογιάρη. Σολίστ: Δημήτρης Δάφτσος

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Καμάρες-Ώρα 10:00

Ανήμερα της 104ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και ενσωμάτωσής της στο εθνικό κορμό η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα θα υψώσει την ελληνική σημαία του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ. Αμέσως μετά θα τελεστή επιμνημόσυνη δέση στο παλιό μνημείο πεσόντων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Κήπος Δημαρχιακού Μεγάρου-Ώρα 20:30

Ο Δήμος Καβάλας τιμάει την αρχαιολογική κοινότητα της πόλης

Η έρευνα και η φροντίδα των μνημείων στην περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αιώνες. Η συστηματική ωστόσο έρευνα χρονολογείται εδώ και έναν περίπου αιώνα με τις γαλλικές ανασκαφές. Με την ενσωμάτωση της περιοχής στην ελληνική επικράτεια υπήρξε έντονο το ενδιαφέρον για τη μελέτη και τη φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μέσα από διάφορα υπουργεία έως τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού αργότερα. Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πολύ γρήγορα δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.

Ο Δήμος Καβάλας, έναν χρόνο μετά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τιμά τους ανθρώπους και τα ιδρύματα που με την εργασία τους ανέσκαψαν, μελέτησαν, προστάτεψαν και ανέδειξαν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της ταυτότητάς της και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου τους για το κοινωνικό σύνολο.

 

Φρούριο Καβάλας-Ώρα 21:15

«Χορεύετε…;»: Ετήσια χορευτική παράσταση της Δημοτικής Σχολής Χορού Καβάλας

Η φετινή παράσταση της Δημοτικής Σχολής Χορού Καβάλας με τίτλο «Χορεύετε…;» θα είναι διαδραστική και χοροθεατρική, ενώ θαυπάρχει συνεργασία με την τοπική θεατρική ομάδα «Μικροί Ήρωες», που σκοπό έχει να πλαισιώσει θεατρικά την εν λόγω χορευτική εκδήλωση της Σχολής. Παρουσιάζονται όλα τα τμήματα της Δημοτικής Σχολής Χορού (Μουσικοκινητική Αγωγή, Κλασικός, Σύγχρονος χορός, Κάρακτερ, Zoumba, HipHop, Latin, Oriental, Bollywood) και βραβευμένες χορογραφίες.

Είσοδος 2€

Είσοδος ελεύθερη για παιδιά κάτω των 16 ετών

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Θεατράκι Μεχμέτ Αλί-Ώρα 21:00

Παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «Το 3ο Γυμνάσιο ξεδιπλώνει σελίδες της ιστορίας του», μια νοσταλγική αναδρομή με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Θηλέων και 50 χρόνων από τη λειτουργία του 3ου Γυμνασίου

 

 

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου-Ώρα 19:00

Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και περιφορά στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας της ιεράς εικόνας του Πολιούχου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου-Ώρα 07:00-11:00

-Πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για τον εορτασμό της 104ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και της μνήμης του Αποστόλου Παύλου

-Επιμνημόσυνη δέση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων-Ώρα 19:00

Αγρυπνία στα ερείπια της Βασιλικής Α’ χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων-Ώρα 21:00

Χορωδιακή συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων-Ώρα 21:00

Χορευτική  συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»