ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017: Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας ξεκίνησαν οι δεκάδες εκδηλώσεις (φωτογραφίες)

Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Η Καβάλα των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από το αρχείο του Γιώργου Κωνσταντινίδη» παρουσία του εγγονού του «εθνικού ποιητή της Μακεδονίας» Ιωάννη Κωνσταντινίδη στον οποίο είναι αφιερωμένα τα φετινά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2017 οι εκδηλώσεις για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017 τα οποία φέτος είναι αφιερωμένα στα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή της ελευθερίας Ιωάννης Κωνσταντινίδης (1848-1917).

Η εναρκτήρια εκδήλωση ταυτίστηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Η Καβάλα των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από το αρχείο του Γιώργου Κωνσταντινίδη» στη μεγάλη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, με την αρωγή του δήμου Καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ (Διάρκεια έκθεσης έως και τις 30 Ιουνίου 2017, τις εργάσιμες μέρες και ώρες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας).

Το φιλοξενούμενο μέρος του πλούσιου, πρωτότυπου και εξαιρετικά σπάνιου αρχείου του κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι απλώς συνεπίθετος με τον τιμώμενο ποιητή, περιλαμβάνει καρτ ποστάλ, φωτογραφίες και τεκμήρια, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Καβάλα. Μέσα από τα εκτιθέμενα αντικείμενα ο επισκέπτης έρχεται σ’ επαφή με την Καβάλα των αρχών του 20ου αιώνα. Παράλληλα, με τη βοήθεια των χαρτών τεκμηρίων που παρουσιάζονται, ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός σημαντικών ιστορικών και κοινωνικών στιγμών της Καβάλας κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, ενός κομβικού χρονικού σημείου για την ιστορία και την πορεία της πόλης μας στο διάβα του χρόνου.

Η συλλογή του κ. Κωνσταντινίδη προέρχεται από τον ιατρό Κωνσταντίνο Κοντορέπα, γόνο μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε στην Καβάλα το 1884. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Κοινοτικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», έφορος της Ιεράς Μητρόπολης και των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της πόλης, με αποστολή τη μόρφωση του κλήρου και των πολιτών της Καβάλας. Λόγω της εθνικής του δράσης το 1897, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη.

Ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος και μουσικός, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση, έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, μέρος της οποίας είναι πιθανό-σύμφωνα με την πρόθεση του ίδιου-να δωριθεί στον δήμο Καβάλας.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας Γεώργιος Παναγιωτάκης και ο ιστορικός Κωνσταντίνος Χιόνης μίλησαν για τον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, παραθέτοντας άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή του, αλλά και για την Καβάλα εκείνης της εποχής, η οποία βρίθει σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της πόλης, καθορίζοντάς την μέχρι και σήμερα.

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, όμως, ήταν η στιγμή που πήρε το λόγο ο εγγονός του Ιωάννη Κωνσταντινίδη, ο οποίος τόνισε ότι ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για εκείνον και την οικογένειά το γεγονός ότι ο δήμος Καβάλας αποφάσισε να τιμήσει τον παππού του, ενώ εξέφρασε παράλληλα την αγάπη του για την Καβάλα, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Μάλιστα, δώρησε στη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα την ταυτότητα της γιαγιάς του, την οποία έβγαλε για να φύγει πρόσφυγας μαζί με όλη την οικογένεια στη Λήμνο, μιας και οι Βούλγαροι είχαν επικηρύξει το σύζυγό της Ιωάννη Κωνσταντινίδη.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα ιστορικά και φωτογραφικά τεκμήρια τα οποία αφορούν μια άλλη Καβάλα, αυτή των αρχών του 20ου αιώνα.

Δήμητρα Τσανάκα: Είναι τιμή για εμάς η παρουσία συγγενών του μεγάλου ποιητή

Από την πλευρά της η κ. Τσανάκα τόνισε κατά τον σύντομο χαιρετισμό της ότι με τις εκδηλώσεις που και φέτος οργανώνει ο δήμος, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και οι τοπικοί φορείς, «θυμόμαστε τις ένδοξες εκείνες ημέρες τον Ιούνιο του 1913, τότε που οι Καβαλιώτες με δάκρυα στα μάτια αντίκριζαν στο λιμάνι της πόλης τη γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανα στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τότε που φωτισμένοι Δάσκαλοι του Γένους είχαν προετοιμάσει μέσα από τα σχολεία της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας τους νέους αλλά και τους μεγάλους να προσμένουν τη λευτεριά.

»Την εξαιρετικής σημασίας προσφορά τους, φέρνουμε κάθε χρόνο στο νου με εκδηλώσεις μνήμης, ώστε να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα ανδρείας, θάρρους και γενναιότητας για όλους εμάς τους νεότερους.

»Ένας από αυτούς, τους Μεγάλους του Γένους ήταν ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Κρητικός στην καταγωγή που έζησε για πολλά χρόνια στην Καβάλα. Με το λόγο και τα ποιήματά του, κρατούσε το πατριωτικό φρόνημα ψηλά, δεν δείλιαζε στις απειλές Τούρκων και Βουλγάρων. Ήταν ο εθνικός ποιητής της Μακεδονίας.

»Ο Δήμος Καβάλας τιμά φέτος στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τη μνήμη του ποιητή με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από το θάνατό του. Μια σειρά εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Καβαλιώτες για το πολυσήμαντο έργο και τη ζωή του ποιητή Κωνσταντινίδη. Είναι σημαντικό που βρίσκονται εδώ σήμερα ανάμεσά μας δικοί του άνθρωποι, συγγενείς του και συμπατριώτες του.

»Χαιρόμαστε λοιπόν που έχουμε σήμερα μαζί μας τον εγγονό του Ιωάννη Κωνσταντινίδη, τον Ιωάννη το νεότερο, που ήρθε από την Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του Αγγελική. Τους καλωσορίζουμε θερμά εδώ στην Καβάλα, στη γενέτειρα του εγγονού αλλά και στην πατρίδα της καρδιάς του παππού του. Είναι μεγάλη τιμή η παρουσία τους εδώ σήμερα και τους ευχαριστούμε από που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

»Καλωσορίζουμε όμως κι έναν συμπατριώτη του Ιωάννη Κωνσταντινίδη τον κ. Γεώργιο Παναγιωτάκη που ήρθε από την Κρήτη για να είναι σήμερα εδώ μαζί μας, που μελέτησε σε βάθος το έργο και της ζωή του μεγάλου ποιητής της ελευθερίας και θα μας καταθέσει αυτές του τις εμπειρίες. Χαιρόμαστε που τον έχουμε δω σήμερα μαζί μας και τον ευχαριστούμε που κι αυτός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας για να συνεορτάσουμε την έναρξη των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ και να τιμήσουμε όλοι μαζί της μνήμη του μεγάλου ανδρός.

»Με τις εκδηλώσεις όμως των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ αποτίουμε και φόρο τιμής και στον πνευματικό μας πατέρα, τον φωτιστή και ιδρυτή της πρώτης εκκλησίας στην Ευρώπη, τον Απόστολο Παύλο.  Είναι διαχρονικά ο πολιούχος της Νεάπολις, της Χριστούπολις, της Καβάλας, ο άνθρωπος που έμελλε να διαδώσει ανά τον κόσμο το χριστιανικό μήνυμα».

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2017 εδώ.