Ο «δικός μας» Καντονά έγινε ταινία: Δείτε το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Θάσιο… θρύλο της Μάντσεστερ

O Φαίδων Γκρέτσικος και ο Πάνος Τράγος αφηγούνται στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Ερίκ Καντονά της Θάσου, κατά κόσμον Στράτου Παπαφιλίππου

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και να μην ξέρει τον Ερίκ Καντονά… Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Καβάλα που να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και να μην ξέρει για έναν τύπο, σωσία του τεράστιου ποδοσφαιρικού θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος στην πραγματικότητα ονομάζεται Στράτος Παπαφιλίππου, είναι από την Θάσο και ζει στη σκιά του… πραγματικού Έρικ. Ή μήπως το αντίθετο;

Για τον πραγματικό Ερίκ, πάντως, ντοκιμαντέρ δεν έγινε, αλλά για τον «δικό μας Ερίκ» φρόντισαν ο Φαίδων Γκρέτσικος και ο Πάνος Τράγος που αφηγούνται, με μια ταινία μικρού μήκους που δεν ξεπερνάει τη μισή ώρα και με την πρωτότυπη μουσική του Άκη Τουρκογιώργη, την ιστορία του Στράτου Παπαφιλίππου, ακολουθώντας τον στα μέρη του και συγκεκριμένα στη Σκάλα Ποταμιάς της Θάσου.

Η ταινία αποτυπώνει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που έζησε και ζει την καθημερινότητά του με τα «βήματα» μιας διασημότητας, καθώς και τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι, όταν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, εποχή που μεσουρανούσε η Μάντσεστερ του Άλεξ Φέργκιουσον, δυο Άγγλοι τουρίστες είπαν στον Στράτο Παπαφιλίππου, ιδιοκτήτη ενός μικρού μπαρ στην Ποταμιά, ότι μοιάζει τρομακτικά στον θρυλικό Γάλλο ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.

Ο Στράτος δεν ήξερε ποιος είναι ο Καντονά, το θεώρησε όμως καλή επιχειρηματική ευκαιρία. Κουρεύτηκε, φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε μαγαζιά ως ο «Ερίκ Καντονά αυτοπροσώπως», να βγαίνει φωτογραφίες με τον κόσμο κι έβαλε στόχο ζωής να συναντήσει τον αληθινό Καντονά από κοντά, καταφέρνοντας, όμως, πολλά περισσότερα από μια φωτογραφία με τον πραγματικό Καντονά.

Το «Έρίκ» έκανε πρεμιέρα στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2016 και συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας την ίδια χρονιά.

Δείτε παρακάτω την ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστή «τον δικό μας» Καντονά.