Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης «ακτινογραφεί» τον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη

Για τρεις παραστάσεις στη «μύτη» της Παναγίας η παράσταση «Κάπα ποιητού» αφιερωμένη από τον συγγραφέα στον «ποιητή της ελευθερίας», 100 χρόνια μετά τον θάνατό του

Την Πέμπτη 22, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 25 Ιουνίου 2017, στις 21:00, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας στον Φάρο της Παναγίας, θα ανέβει ως θεατρικό αναλόγιο το έργο του Κοσμά Χαρπαντίδη «Κάπα ποιητού», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, 100 χρόνια μετά τον θάνατό του και πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση των φετινών ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ που διοργανώνουν ο δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και που είναι αφιερωμένα στον «ποιητή της ελευθερίας».

Το έργο του Κοσμά Χαρπαντίδη θα παρουσιαστεί σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κατερίνας Συμεωνίδου, με τη συμμετοχή των ηθοποιών Ναταλίας-Άννας Βασιλέκα, Δημήτρη Κοντού και Παύλου Σταυρόπουλου.

Με αφορμή το ανέβασμα του έργου του, ο συγγραφέας σημείωσε στο προφίλ του στο facebook:

«Μου ζήτησαν να γράψω ένα θεατρικό για τρία άτομα με θέμα το βίο και το έργο του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη από του οποίου την αποδημία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια και όλες οι εκδηλώσεις των φετινών Ελευθερίων είναι αφιερωμένες στη μνήμη του.
Το έπραξα και το παρέδωσα έγκαιρα για να παρουσιαστεί σε τρεις παραστάσεις στις 22, 23 και 25 Ιουνίου 2017.
Ωστόσο στο κείμενό μου αυτό έγινε μια προσαρμογή ή μια ελεύθερη –ας πούμε- διασκευή η οποία μόλις προσφάτως μου έγινε γνωστή από την επικεφαλής της θεατρικής ομάδας. Η προσαρμογή αυτή προσέδωσε στο κείμενό μου τη μορφή θεατρικού αναλογίου.
Θεωρώ αναγκαίο λοιπόν να κάνω αυτή τη διευκρίνιση για να μην απορούν όσοι παρακολουθήσουν την παρουσίαση που θα γίνει τις προσεχείς μέρες.
Οι θεατές δηλαδή θα παρακολουθήσουν ένα θεατρικό αναλόγιο που προφανώς βασίστηκε εν μέρει και στο δικό μου κείμενο, αλλά προσαρμόστηκε για τις ανάγκες της παρουσίασης από τη θεατρική ομάδα που θα το ανεβάσει.
Και κάτι τελευταίο: Η παρουσίαση και τις τρεις μέρες θα γίνει τελικά στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου στο Φάρο της Παναγίας και όχι στο οικόπεδο Κρέη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί».