Ο «άλλος» Ιωάννης Κωνσταντινίδης από την πένα του Κοσμά Χαρπαντίδη

Μια παράσταση στο 7ο Δημοτικό Σχολείο της Καβάλας που φωτίζει τον αγωνιστή Ιωάννη Κωνσταντινίδη που συμμετείχε στο κομιτάτο για την απελευθέρωση της Καβάλας, τον καπνέμπορο, τον άνθρωπο που είχε εγκάρδιες σχέσεις με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Την Πέμπτη 22, την Παρασκευή 23 και την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 στις 21:00, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας στον Φάρο της Παναγίας, θα ανέβει ως θεατρικό αναλόγιο το έργο του Κοσμά Χαρπαντίδη «Κάπα ποιητού», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, 100 χρόνια μετά τον θάνατό του. Πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση των φετινών ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ που διοργανώνουν ο δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και που είναι αφιερωμένα στον «ποιητή της ελευθερίας».

Το έργο του Κοσμά Χαρπαντίδη θα παρουσιαστεί σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κατερίνας Συμεωνίδου, με τη συμμετοχή των ηθοποιών Ναταλίας-Άννας Βασιλέκα, Δημήτρη Κοντού και Παύλου Σταυρόπουλου.

Η αντιδήμαρχος Καβάλας Μαρία Φραντζεσκάκη προλόγισε τους συντελεστές της παράστασης κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2017, παραχωρώντας αμέσως το λόγο στην κ. Συμεωνίδου, η οποία μίλησε για τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε για πρώτη φορά σε ένα άλλο πλαίσιο από ό,τι στο παρελθόν.

«Στόχος μας είναι, όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση, να μάθουν πράγματα που δεν είναι γνωστά για τη ζωή και το έργο του και όσοι γνωρίζουν τον ποιητή, να θυμηθούν ποιήματα που έχουν ξεχάσει, ποιήματα τα οποία είναι όλα συγκεντρωμένα σε ένα και μοναδικό αντίτυπο που βρίσκεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και αποτελεί μια μοναδική εργασία του Κωνσταντίνου Χιόνη», δήλωσε η σκηνοθέτης της παράστασης.

Ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης δεν ήταν μόνο ποιητής…

Ο κ. Χαρπαντίδης από την πλευρά του τόνισε ότι ο κόσμος μέσα από την παράσταση θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον «άλλο» Ιωάννη Κωνσταντινίδη, τον αγωνιστή που συμμετείχε στο κομιτάτο για την απελευθέρωση της Καβάλας, τον καπνέμπορο, τον άνθρωπο που είχε εγκάρδιες σχέσεις με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

 

«Λίγοι ξέρουν ότι Τούρκοι και Βούλγαροι προσπάθησαν να τον σκοτώσουν πολλάκις, διότι τους ενοχλούσε με τη δράση του, ενοχλούσε η εθνική του δραστηριότητα. Εξ ου και η ποίησή του, η οποία ήταν εθνική, αλλά και ανθρώπινη. Μέσα από την παράσταση γίνεται μια προσπάθεια να αποδοθεί το σύνολο των προσωπικοτήτων του Κωνσταντινίδη», δήλωσε ο δικηγόρος και συγγραφέας.

Τόνισε, επίσης, ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να γίνει μια μικρή ανθολογία με τα επίκαιρα ποιήματα του ποιητή, μεταφέροντας την πρόταση δια μέσου της κ. Φραντζεσκάκη στη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.