Το Cosmopolis 2017 είναι εδώ! Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

20-23 Ιουλίου στη συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα - Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να ακούσετε, τι να... γευτείτε!

Tο πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου 2017 ανακοινώθηκε και επισήμως το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Έθνικ Φεστιβάλ Cosmopolis 2017 από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και την πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου. Όπως και πέρυσι (μετά από «διακοπή» οκτώ ετών) έτσι και φέτος, από τις 20 έως και τις 23 Ιουλίου 2017, η συνοικία της Παναγίας (και όχι μόνο) θα «πλημμυρίσει» από εικόνες, ήχους, γεύσεις και χορούς από οκτώ (8) διαφορετικές χώρες.

Συγκεκριμένα, στο 11ο Cosmopolis συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Αρμενία, το Περού, το Μεξικό, η Βουλγαρία και η Αίγυπτος. Το «μενού» περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες, μαγειρική, σινεμά δρόμου αλλά και πλήθος δραστηριοτήτων για τα παιδιά, το αγαπημένο πλέον ΠΑΙΔΟCOSMOPOLIS.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των κυριότερων εκδηλώσεων του Cosmopolis 2017.

COSMOΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

KULTUR SHOCK @ 22:30 Kultur Shock δεν είναι απλά η ονομασία του μουσικού συγκροτήματος από το Seattle, αλλά και συναισθηματικός συμβολισμός της πορείας των περισσότερων μελών του, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τα Βαλκάνια στην Αμερική, λόγω πολέμων και όχι μόνο. Οι στίχοι τους εστιάζουν σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, καθώς και σε καθημερινές ιστορίες τρέλας. Το πολιτισμικό σοκ (Kultur Shock) της εξόδου αυτής, από τον Βαλκανικό χώρο προς τη ∆ύση, μετουσιώνεται σε ένα ξέφρενο πανηγύρι ήχων επάνω στη σκηνή, το οποίο αναμειγνύει από gypsy punk μέχρι hip hop, και από latin & jazz μέχρι funk.

KOZA MOSTRA @ 21: 30 Οι Koza Mostra είναι μία μπάντα της οποίας χαρακτηριστικό γνώρισμα αποτελεί το εξαιρετικό πάντρεμα διαφορετικών μουσικών ρευμάτων. Έτσι, Ska, Balkan, Rock, Punk, καθώς ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, πλέκονται μεταξύ τους μοναδικά. Οι Koza Mostra έγιναν ευρέως γνωστοί με τη συμμετοχή τους στο 58ο διαγωνισμό της Εurovision, στο Malmö της Σουηδίας. Aμέτρητες ζωντανές εμφανίσεις και συνεργασίες ακολούθησαν όπως ήταν αναμενόμενο, με μία από τις κορυφαίες αυτήν με τον Pedro Erazo, περκασιονίστα και MC του διάσημου gypsy punk συγκροτήματος Gogol Bordello.

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ @ 22:30 Ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο σημαντικότερος δεξιοτέχνης του κλαρίνου με μεγάλη συμβολή στη διάδοση της ελληνικής μουσικής παράδοσης, θα εμφανιστεί στις 21/7/2017 στην Καβάλα, έχοντας στο πλευρό του τον Xρήστο Τζιτζιμίκα, έναν σπουδαίο παραδοσιακό τραγουδιστή με μοναδικό τρόπο και ύφος. Με την συνοδεία της κομπανίας τους θα παρουσιάσουν τραγούδια από τον μουσικό πλούτο της Ηπείρου σε ένα πρόγραμμα γεμάτο κέφι, ζωντάνια και εναλλαγή ρυθμών και μελωδιών. Ο Πετρολούκας Χαλκιάς ανοίγοντας τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες συνεργάστηκε με διακεκριμένους μουσικούς από όλο τον κόσμο διασταυρώνοντας την ηπειρώτικη παράδοση με το rock, την jazz, το blues και άλλες ethnic μουσικές. Αυτό το μείγμα την παγκόσμιας μουσικής έχει ξεχωρίσει και κατατάξει τον Πετρολούκα Χαλκιά ως μια διαχρονική προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, αναμειγνύοντας αυτοσχεδιαστικά, φαινομενικά εντελώς διαφορετικές μουσικές παραδόσεις.

MODE PLAGAL @ 22:30 Ο ήχος των Mode Plagal είναι ένας συνδυασμός ελληνικών, βαλκανικών, μεσογειακών και αφροαμερικανικών μουσικών επιρροών. Για τις τελευταίες 2 δεκαετίες, το γκρουπ έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο μουσικό ιδίωμα που έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και εξω απο τα εθνικά σύνορα. Τα μέλη της ομάδας είναι: Θεόδωρος Ρέλλος (Σαξ, φωνητικά), Κλέων Αντωνίου (κιθάρα, φωνητικά), Florian Mikuta (πληκτρολόγιο), Αντώνης Μαράτος (μπάσο) και Τάκης Κανέλλος (τύμπανα). H μουσική τους είναι ένα roadtrip όπου η παράδοση συναντά τη jazz και η Μεσόγειος τα blues και το Afrobeat.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

LEE “SCRATCH” PERRY @ 22:30 Ο βραβευμένος με Grammy Lee “Scratch” Perry γνωστός και ως The Upsetter, γεννήθηκε το 1936 στο Kendal, ένα φτωχό χωριό της Jamaica. Tο 1973 δημιούργησε το “The Black Ark”, το οποίο έμελλε να μείνει στην ιστορία της παγκόσμιας dub & reggae, καθώς από εκεί γράφτηκαν αμέτρητα «διαμάντια» από νεαρούς οι οποίοι αργότερα άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, όπως Βοb Marley & The Wailers, Junior Byles, Junior Murvin, The Heptones, The Congos, Max Romeo και πάρα πολλοί άλλοι. Ο ίδιος ο Lee Perry, δημιούργησε έναν ήχο προσωπικό, περίεργο και φουτουριστικό. Ο νέος ήχος αυτός ήταν η αρχή της Dub, ένα μουσικό είδος το οποίο επηρέασε την παγκόσμια μουσική σκηνή και σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, η επιρροή αυτή εμφανίστηκε σε μουσικά ρεύματα όπως αυτό της trip hop, της dubstep και πολλών άλλων σύγχρονων ειδών. Πλέον, σε ηλικία 81 ετών ο Lee Perry έχει περάσει στο «πάνθεον» των παγκόσμιων μουσικών ιδιοφυιών και, όχι άδικα, θεωρείται θρύλος της Reggae και ιδρυτής της Dub.

LES SKARTOI @ 21:30 Oι Les SkartOi, είναι μία 9μελής μπάντα που για 12 και πλέον χρόνια σκορπά jamaican ska, reggae και rocksteady vibes, με ξεκάθαρες soul και funky πινελιές! Έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με ονόματα όπως: Bad Manners, The Toasters, Tonino Carotone, The Aggrolites, Mr Symarip, Firewater, Dubrovnicks, Mark Foggo, The English Beat, Manu Chao κ.α. και κουβαλώντας στις αποσκευές τους δύο ΕΡ, ένα full album και βαρύ ιστορικό live εμφανίσεων, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό – groovy playlist που παρασέρνει του πάντες στην χορευτική του διάθεση!

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

DUB INC @ 22:30 Ερχόμενοι από το Saint-Etienne οι Dub Inc συνδυάζουν μία πολύχρωμη παλέτα από μουσικές φόρμες της Καραϊβικής, της Αφρικής και της Μεσογείου σε ένα εκρηκτικό μείγμα κλασσικής roots reggae, dub, dancehall, ska και hip-hop μουσικής. Oι Dub Inc έχουν καταφέρει να θεωρούνται το πιο επιτυχημένο συγκρότημα reggae από την Ευρώπη, έχοντας συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως: WOMAD, Rototom Sunsplash, Summerjam, Paleo, Francofolies κ.α. Οι τραγουδιστές του συγκροτήματος, Hakim “Bouchkour” Meridja και ο Aurelien “Komlan” Zohou, τραγουδούν στα Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά μεταφέροντας μέσα από τους στίχους τους πανανθρώπινα μηνύματα, ειρήνης και αλληλεγγύης.

BLEND MISHKIN & ROOTS EVOLUTION @ 21:30 Οι Blend Mishkin & Roots Evolution είναι μία μοναδική εγχώρια μπάντα με κύριο άξονα το dub ως διαδικασία “live remixing” δημιουργώντας μια χορευτική αλλά και spiritual συγχρόνως ατμόσφαιρα, με σημαντικές κυκλοφορίες σε labels της Βρετανίας. Αποτελείται από εξαίρετους μουσικούς, μέλη των συγκροτημάτων Ρόδες, Burger Project, Cave Children κ.α.

 

COSMOXOPOI

Tο 1967, ο Manuel Ferreira Pio, με την βοήθεια μιας ομάδας αφιερωμένης στη λαογραφία και στις παραδόσεις, ίδρυσε το γκρουπ με το όνομα MonteVerde. Η ομάδα αυτή παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις του νησιού, όπως επίσης και σε εκδηλώσεις κρουαζιερόπλοιων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και δημόσιων χώρων. Το 2012, με θέμα τη Γαστρονομία, το γκρουπ κυκλοφόρησε το πρώτο του CD με τίτλο “Anda Comigo Maria Ver a Senhora do Monte’’. Έχουν συμμετάσχει σε διάφορες εθνικές και διεθνείς περιοδείες, όπως επίσης και σε διάφορα εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.

 

Tο group “Seljacke Sloge” από το χωριό Busevec κοντά στο Zagreb ιδρύθηκε το 1920. Έχει διάφορα τμήματα αλλά στο φεστιβάλ Cosmopolis θα παρουσιάσουν μόνο το παραδοσιακό τμήμα. Στη χορογραφία όλοι οι χορευτές χορεύουν με τις γνήσιες στολές τους από την περιοχή της Κροατίας. Εκτός από το παραδοσιακό όργανο ”tamburica” παίζουν επίσης “gadje”, “sami- ca” και “ljerica”. Έχουν λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ όπως στην Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά, Λιθουανία, Τσεχία, Αλβανία, Σλοβενία, Ρωσία, Τουρκία, Μεξικό, Πορτογαλία. Θα διοργανώσουν επίσης το ∆ιεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών οργάνων σε συνεργασία με το CIOFF από την Κροατία, το οποίο θα διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στο Busevec.

Tο λαϊκό συγκρότημα “Αραράτ” λειτουργεί από το 2005, αποτελείται από 30 χορευτές και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Σχολής Καλών Τεχνών “Disney”. Το 2014, το συγκρότημα συμμετείχε στο φεστιβάλ “Sun Joy Beauty” στη Βουλγαρία και πήρε την 1η θέση. Το 2015, στη Βενετία συμμετείχε στο ∆ιεθνές Φεστιβάλ και κέρδισε το Grand Prix. Το 2016, έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ “Τα σκίτσα του Σιράκ” στην πόλη Gyumri της Αρμενίας και πήρε την 1η θέση. Επίσης, το 2016 συμμετείχε στο ∆ιεθνές Φεστιβάλ της Βαρκελώνης και κέρδισε τον τίτλο “Best Folk Ensemble”.

Tο Jallmay θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα χορευτικά συγκροτήματα του Περού. Jallmay στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει “Καλλιεργώντας τη γη”. Το γκρουπ ιδρύθηκε στις 15 Απριλίου 1998 από τον διευθυντή του Humberto Valdivia Yoplac. Στα 18 χρόνια της θεσμικής τους ζωής έχουν κάνει 30 εθνικές περιοδείες, 25 διεθνείς, έχουν επισκεφθεί περίπου 30 χώρες στην Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία εντός και εκτός της χώρας.

Tο φολκλορικό συγκρότημα Alianza του Μεξικού είναι μια ανεξάρτητη ένωση φοιτητών που ιδρύθηκε το 1999. Από τότε έκανε 21 διεθνείς καλοκαιρινές περιοδείες σε 4 ηπείρους και σε σχεδόν 50 χώρες, δείχνοντας τη λαογραφία του Μεξικού. Έτσι, έγιναν γνωστές στον κόσμο οι τελετουργίες τους, οι χοροί τους που εκπροσωπούν τις παραδοσιακές κοσμολογίες, αναφορικά με τη ζωή και το θάνατο, την αγάπη και την ερωτοτροπία, χρησιμοποιώντας ζωόμορφες έννοιες, καθώς τα άγρια ζώα είναι πηγή ενδιαφέροντος για το συγκρότημα.

Ηβουλγαρική λαογραφία είναι ένας πραγματικός θησαυρός για ένα λαό με μια μοναδική, πρωτότυπη και πλούσια λαογραφία. Το συγκρότημα Pazardzhik Ensemble έχει τη χαρά να δουλεύει στην πιο ενδιαφέρουσα λαογραφική περιοχή όπου πέντε από τις πιο όμορφες λαϊκές τέχνες της Βουλγαρίας αλληλοσυμπληρώνονται και εμπλουτίζονται. Το συγκρότημα έχει 45 χρόνια αξιόλογης ύπαρξης και έχει κάνει πάνω από 5500 παραστάσεις – τόσο στη Βουλγαρία όσο και στο εξωτερικό. Οι συναισθηματικές, ζωντανές και πρωτότυπες ερμηνείες του Pazardzhik Ensemble προβάλλουν το βουλγαρικό πνεύμα καθώς επίσης και το ταλέντο του συγκροτήματος.

Tο Reda Troupe ιδρύθηκε το 1959 από τον καλλιτέχνη Mahmoud Reda και ειδικεύεται στη λαϊκή μουσική και χορό. Μαζί με τους βασικούς χορευτές, και αιγυπτιακά είδωλα, Ali Reda και Fari- da Fahmy, η ομάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή στο Alazkabiya το 1959. Η ομάδα συμμετείχε στις αιγυπτιακές ταινίες «Ejazat Nusf Sana», « Love in Karnak» ,και «The Paper Thief», έκανε περιοδείες σε διεθνές επίπεδο σε περισσότερες από 60 χώρες, κέρδισε πολλαπλά βραβεία σε διάσημα φεστιβάλ και εμφανίστηκε σε μερικά από τα πιο σημαντικά, παγκοσμίως, θέατρα όπως το Royal Albert Hall στο Λονδίνο, το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, το Olympia στο Παρίσι και το Stanislavsky The- atre στη Μόσχα, μεταξύ άλλων.

ΟΠολιτιστικός Σύλλογος Ζαγορισίων ιδρύθηκε στα Ιωάννινα το 1917, εκπροσωπεί τα 46 χωριά του Ζαγορίου και φέτος γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Από τότε μέχρι και σήμερα ανταποκρίνεται στο ρόλο του, που είναι όχι μόνο η διαχείριση του πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής αλλά και η παραγωγή νέων πολιτιστικών δεδομένων σε συνέχεια και αρμονία με την παράδοση και με απόλυτο σεβασμό προς αυτή. ∆ιοργανώνει, στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, ημερίδες για την προστασία των οικισμών του και του περιβάλλοντος, συλλέγει λαογραφικό υλικό, πραγματοποιεί εκθέσεις και διαγωνισμούς (φωτογραφίας, λογοτεχνίας κλπ.), διδάσκει παραδοσιακούς χορούς και πραγματοποιεί εκδόσεις ποικίλου ενδιαφέροντος – 11 μουσικών CD μεταξύ άλλων-στην Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία εντός και εκτός της χώρας.

Ξεφυλλίστε όλο το πρόγραμμα του Cosmopolis 2017 εδώ