«Διονυσιακά»: Ένα «πάντρεμα» αρχαίων μνημείων και σύγχρονης Τέχνης ανοίγει το 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Δυναμική εκκίνηση για το επετειακό Φεστιβάλ εντός και... εκτός του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων με την εξαιρετική παράσταση για την Edith Piaf και με μια πρωτότυπη εικαστική έκθεση το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Το 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων «αγκαλιάζει» και επίσημα, πλέον, όχι μόνο την Καβάλα, αλλά ολόκληρο το πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της Ελλάδας. Ο ιστορικός θεσμός ξεκινάει για 60η χρονιά το ταξίδι του, με δύο δράσεις που θα φιλοξενηθούν το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 εντός κι εκτός του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.

Η πρώτη είναι η φιλοξενία της παράστασης PIAF! THE SHOW που κουβαλάει πίσω της ένα εκατομμύριο θεατές σε 30 χώρες και διθυραμβικές κριτικές (διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ) και η δεύτερη αφορά τη σύμπραξη του Φεστιβάλ Φιλίππων με τη Μικρή Άρκτος παρουσιάζοντας από κοινού την ομαδική εικαστική έκθεση-εγκατάσταση στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων με τίτλο «Διονυσιακά» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, από το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, όπου θα γίνουν και τα εγκαίνια έως και την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 (διαβάστε περισσότερα για την έκθεση εδώ).

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος, αναφερόμενος στην εν λόγω έκθεση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Ιουλίου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, οι 16 καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν με τα έργα τους θα δώσουν μια διαφορετική διάσταση στο φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ αναφερόμενος ευρύτερα στο φετινό Φεστιβάλ, το χαρακτήρισε ως «το Φεστιβάλ όλων των Ελλήνων», προβλέποντας ότι θα φέτος ο πήχης θα ανέβει ακόμα ψηλότερα.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός για το Φεστιβάλ να ξεκινάει με τα «Διονυσιακά», μια έκθεση που φτιάχτηκε ειδικά για την είσοδο του θεάτρου.

«Πρόκειται για μια δική μας “καλλιέργεια”, για μια δική μας παραγωγή κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε, το αρχαίο θέατρο και οι Κρηνίδες έχουν φέτος την τιμητική τους», δήλωσε ο ίδιος.

 

Στη συνέχεια η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού και ορισμένοι εκ των καλλιτεχνών, όπως ο Ανδρέας Γεωργιάδης από τη Μικρή Άρκτο, έδωσαν μια περιληπτική εικόνα για το θέμα το οποίο πραγματεύεται ο κάθε καλλιτέχνης με το έργο του και τόνισαν ότι το στήσιμο και η υλοποίηση της έκθεσης είναι προϊόν εθελοντικής προσφοράς, εν είδει δώρου προς το Φεστιβάλ, ένα δώρο που «παντρεύει» τα αρχαία μνημεία με τη σύγχρονη Τέχνη με επίκεντρο τον αρχαίο θεό Διόνυσο, ενώ όλα τα έργα είναι από οργανικά υλικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενείται έξω από το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, θα γίνουν το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 στις 20:30.