«Διονυσιακά»: Μια ομαδική εικαστική έκθεση «συνομιλεί» με το αρχαίο θέατρο Φιλίππων (φωτογραφίες)

Μια εξαιρετική παραγωγή του Φεστιβάλ Φιλίππων και της Μικρής Άρκτου η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για το φετινό, επετειακό Φεστιβάλ-16 έργα «λένε» τις δικές τους ιστορίες με επίκεντρο τον θεό Διόνυσο με αναγωγές ακόμα και στην τοπική Ιστορία

Το Φεστιβάλ Φιλίππων και η Μικρή Άρκτος παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση-εγκατάσταση στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων με τίτλο «Διονυσιακά» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, με την έκθεση να ανοίγει τις πύλες της και συνάμα να «κηρύσσει» την έναρξη του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουλίου 2017.

Πρόκειται για ένα ελληνικό επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη, που σώζεται επίσης με τον τίτλο «Διονυσιακών βιβλία μη΄». Αποτελείται από 21.419 στίχους σε 48 βιβλία και περιγράφει τη ζωή και τον θρίαμβο του θεού Διονύσου, καθώς και την εκστρατεία του στην Εγγύς Ανατολή και στις Ινδίες, γεωγραφώντας στην πραγματικότητα όλα τα τότε γνωστά μέρη της Γης.

Οι Μούσες, οι Μαινάδες και οι Βάκχες, ο μύθος του Κάδμου και της Ευρώπης και οι Γάμοι του Κάδμου με την Αρμονία, ο Δράκος και ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών, η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Βάκχος Ζαγρεύς, ο μύθος της Σεμέλης και η γέννηση του δεύτερου Βάκχου, του Διόνυσου, η Ήρα και η τιμωρία της Ιούς, ο έρωτας του Διονύσου για τον Άμπελο, ο Έρωτας, οι Ώρες και ο θεός Ήλιος, η εκστρατεία του Διονύσου, ο Ύμνος και η Νίκαια, ο Στάφυλος, η Μέθη και ο Βότρυς, η Ίριδα και οι βακχικές γιορτές, αποτελούν το εικονοποιητικό αλφαβητάριο της έκθεσης.

Η έκθεση σχεδιάστηκε ειδικά για τον υπαίθριο χώρο του της εισόδου του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Τα έργα, γλυπτά και ελαφρές εφήμερες εγκαταστάσεις σε διακριτική «συνομιλία» με τον περιβάλλοντα χώρο, τοποθετήθηκαν σε σημεία ευδιάκριτα, στη σύντομη διαδρομή από την είσοδο των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο ως το θέατρο.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κώστας Ανανίδας, Θωμάς Διώτης, Σταυρούλα Καζιάλε, Βούλα Καραμπατζάκη, Μιχάλης Κλαουδάτος, Μαρία Κώτσου, Παναγιώτης Μαρίνης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπρέντας, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βασιλική Σαγκιώτη, Δήμητρα Σίλιαλη, Γιώργος Ταξίδης, Μάγια Ταπεινού, Ραφαέλα Τσόπτση.

Τόσο τα ίδια τα έργα όσο και τα λιτά υλικά που αυτά χρησιμοποιούν (χώμα, πηλός, ξύλο, γύψος, χαλκός, μπρούτζος, ύφασμα, κλωστή, πέτρα, κερί και γυαλί, χαρτί, καλάμι, μελάνι, φυτά κ.ά), διατηρώντας μια εννοιολογική και αισθητική συμβατότητα με το οργανικό κέλυφος φιλοξενίας της έκθεσης, αφουγκράζονται σε μεγάλο βαθμό τη μυστική ζωή των μύθων του Διονύσου που έχοντας δώσει την εικόνα τους στην πρόσοψη του αρχαίου θεάτρου, εξακολουθούν να στοιχειώνουν την αρχαία γη.

16 έργα ισάριθμων εικαστικών καλλιτεχνών «συνομιλούν» με το χώρο, τους επισκέπτες, το θεό Διόνυσο αλλά και με την τοπική Ιστορία, ενώ η διακριτική τους παρουσία εκρέει από το σεβασμό στο χώρο και την ιστορία του αρχαίου θεάτρου, μια διακριτικότητα, όμως, που σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει ούτε στο ελάχιστο τη δυναμική των έργων τα οποία με αφορμή το Φεστιβάλ Φιλίππων φαίνεται να βρήκαν το φυσικό τους χώρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Αυγούστου 2017 με ώρες λειτουργίας καθημερινά 08:00-20:00 και  έως τις 21:00 τις ημέρες των παραστάσεων, ενώ υπάρχει η σκέψη η έκθεση να λειτουργήσει πέραν τις 10ης Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Φεστιβάλ Φιλίππων, στο τηλέφωνο 2510 220876-7.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση, οι οποίες αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος από την ένταση που εκπέμπουν, μια ένταση που αποκαλύπτεται αβίαστα στον επισκέπτη εκ του σύνεγγυς.