«Μουσικό Καλοκαίρι 2017» από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας: Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τρεις κορυφαίες μουσικές εκδηλώσεις υπό την επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΩΚ Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου

Από το 2000 έως και το 2016 το Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (ΔΩΚ) έκανε αισθητή την παρουσία του κάθε καλοκαίρι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, μέσω ενός ευρύτατου φάσματος συναυλιών και σεμιναρίων υψηλού επιπέδου από Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα. Ξεχωριστή θέση είχε (τα περισσότερα χρόνια) η προβολή της συνθετικής δημιουργίας του Παπαϊωάννου.

Επειδή για διάφορους λόγους η φετινή διοργάνωση παραπέμφθηκε δοκιμαστικά στον Φεβρουάριο του 2018, η Δήμαρχος & η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΔΩΚ συναποφάσισαν τη διοργάνωση τριών συναυλιών κλασικής μουσικής ως αντιστάθμισμα για την απουσία του Φεστιβάλ. Έτσι προέκυψε το «Μουσικό Καλοκαίρι 2017», υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΩΚ Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου.

Πρωταρχικός στόχος είναι η προσφορά συναυλιών κλασικής μουσικής με εκλεκτούς σολίστ και ορχηστρικά σύνολα διαφορετικού μεγέθους. Ξεκινούμε τη Δευτέρα 31/7 στις 21:30 στον Φάρο Καβάλας (7ο Δημοτικό Σχολείο, Παναγία), παρουσιάζοντας στο πιο γραφικό άκρο της πόλης την διεθνούς φήμης γιαπωνέζα πιανίστα Etsuko Hirose. Η κορυφαία σολίστ επισκέπτεται τη χώρα μας για δεύτερη φορά, ώστε να συμπράξει εκ νέου με την Ορχήστρα Δωματίου Pro Musica υπό τη διεύθυνση του θεσσαλονικιού πιανίστα Γιώργου Κωνσταντινίδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημοφιλέστατη Μικρή Νυχτερινή Μουσική και το Κοντσέρτο αρ. 12 σε λα μείζονα, Κ. 414, του Wolfgang Amadeus Mozart. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την Σερενάτα για Έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22, του Antonín Dvořák, έργο που συνδυάζει τη μελωδική διάθεση του πρώτου μέρους, το αργό βαλς του δευτέρου, το εύθυμο πνεύμα του τρίτου, την λυρική ομορφιά του τετάρτου και την ευφορία του φινάλε.

H Hirose γεννήθηκε στη Νagoya της Ιαπωνίας και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το πιάνο σε ηλικία τριών ετών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ecole Normale de Musique έγινε δεκτή στο Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse των Παρισίων, στην τάξη των Bruno Rigutto and Nicholas Angelich, και αποφοίτησε με Δίπλωμα και “Premier Prix”.

Το 1999 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Martha Argerich, γεγονός που απογείωσε την διεθνή της καριέρα. Έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών παγκοσμίως, ανάμεσα στις οποίες οι Herkulessaal στο Μόναχο, το Kennedy Center στην Ουάσιγκτον, το Teatro Colon στο Μπουένος Άιρες και το Suntory Hall στο Tokyo.

Έχει συμπράξει με σπουδαίες ορχήστρες, όπως οι Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orquestra Sinfonica Nacional Argentina, Orpheus Chamber Orchestra, Orchestra Nazionale della RAI Torino, Moscow Philharmonic Orchestra, Polish Chamber Orchestra, NHK Symphony Orchestra, Tokyo Philharmonic Orchestra και Ural Philharmonic Orchestra, υπό την διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων, όπως οι Charles Dutoit, Marcello Viotti, Pedro I. Calderon, Dmitri Liss, Faycal Karoui. Οι ερμηνείες της συχνά μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα Arte, France 3, France Musique, Radio Classique και NHK.

Κοινές είναι οι μουσικές καταβολές σολίστ και μαέστρου, καθώς και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης μετά την αποφοίτησή του από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National στο Παρίσι με τους Bernard Ringeissen και Jacques Rouvier, λαμβάνοντας το δίπλωμα του με “Premier Prix” και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα με “Premier Prix de Virtuosite”. H ορχήστρα Pro Musica ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του βιολονίστα, μέλους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καθηγητή του ΔΩΚ Ευάγγελου Παπαδημήτρη. Πρόσφατα ανανεώθηκε με νέους ταλαντούχους μουσικούς, τελειόφοιτους και απόφοιτους ωδείων και πανεπιστημιακών σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού, που τους ενώνει το πάθος για την μουσική δωματίου και την ορχηστρική πράξη. Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια δημιουργίας μίας ορχήστρας δωματίου, που καλείται να καλύψει το κενό αυτό που υπάρχει στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέλη της ορχήστρας είναι και καβαλιώτες σπουδαστές του ΔΩΚ που ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ ενθαρρυντικά και η ανταπόκριση του κοινού στις πρώτες εμφανίσεις του συνόλου υπήρξε εξαιρετικά θερμή. Είσοδος: 10 ευρώ (ΔΩΡΕΑΝ για μαθητές του ΔΩΚ).

Στις 12 Αυγούστου θα φιλοξενήσουμε τους Estonian Sinfonietta Soloists. Η Estonian Sinfonietta είναι μία εσθονική ορχήστρα δωματίου που έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη και την Νότια Αμερική, ενώ τον Μάιο του 2018 θα δώσει συναυλία στην Μεγάλη Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής στη Βιέννη. Τα επίλεκτα μέλη της ορχήστρας θα μας παρουσιάσουν ένα ποικίλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα Vivaldi, Mozart, C. P. E. Bach, Piazzolla και άλλων, που καλύπτει 250 χρόνια από την εποχή Μπαρόκ έως και τον 20ο αιώνα. Η συναυλία θα γίνει στον υπέροχο κήπο με την πισίνα του ξενοδοχείου ΙΜΑΡΕΤ, ενός ιστορικού μνημείου απαράμιλλης ομορφιάς. Σολίστ η Oksana Sinkova (φλάουτο) και ο εξάρχων της ορχήστρας, Maano Männi (βιολί). Είσοδος: 15 ευρώ.

Τέλος, στις 30 Αυγούστου στο Φρούριο Καβάλας θα απολαύσουμε τη νεοϊδρυθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, με σολίστ τον βραβευμένο βιολονίστα Γιάννη Κορμπέτη, πρώην μαθητή του ΔΩΚ και επισκέπτη καθηγητή του ωδείου μας από τη Γερμανία, όπου ζει. Ο σολίστ θα ερμηνεύσει το περίφημο Κοντσέρτο αρ. 3 σε σι ελάσσονα, έργο 61, του Γάλλου συνθέτη του Ρομαντισμού Camille Saint-Saëns. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της συναυλίας, βεβαίως, είναι ότι το κοινό της Βόρειας Ελλάδας θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει το πιο προσιτό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, τον Συμφωνικό Θρύλο Βασίλης ο Αρβανίτης. Εμπνευσμένη από την ομώνυμη νουβέλα του Στρατή Μυριβήλη για το πρωτοπαλίκαρο και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, η μνημειώδης σύνθεση «αφηγείται» με μουσικούς όρους τη θρυλική του ιστορία. Έχοντας προωθήσει την ελληνική λόγια μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο κανείς άλλος, ο πρώην αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βύρων Φιδετζής, πρότεινε  να συμπεριλάβει τιμητικά αυτό το κομμάτι. Φυσικά η πρότασή του έγινε αμέσως αποδεκτή, καθώς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε τουλάχιστον μία νοητή γέφυρα με το Φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» ως την επόμενη διοργάνωσή του, παραμένοντας συνεπείς στην καταστατική δέσμευση των ιδρυτών του για την προβολή της μουσικής του καβαλιώτη μουσουργού. Είσοδος: 10 ευρώ (ΔΩΡΕΑΝ για μαθητές του ΔΩΚ).

Δελτίο Τύπου