Παρατηρήσεις και ενστάσεις για το «Μουσικό Καλοκαίρι 2017» του ΔΩΚ

Επιστολή του Κώστα Χίζαρη σχετικά με το αντίτιμο της εισόδου στις συναυλίες και τον διαχωρισμό των μαθητών σε δύο «ταχύτητες»

Ο Καβαλιώτης κιθαριστής, συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Νεάπολις Κώστας Χίζαρης απέστειλε την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια.

«Επιστρέφοντας από διακοπές (επί ελληνικού εδάφους) θέλοντας και μη, συνειδητά και υποσυνείδητα, κάνεις κάποιες συγκρίσεις των διαφόρων μερών που βλέπεις με τη γενέτειρα πόλη σου. Αυτές οι συγκρίσεις μπορεί να αφορούν τις φυσικές ομορφιές (βουνό, θάλασσα κτλ) αλλά και τα έργα υποδομής και τις δράσεις που αναπτύσουν οι άνθρωποι εκεί, στον τόπο τους ο καθένας.

Αυτό είναι καλό από κάθε άποψη: αφενός εκτιμάς τα καλά στοιχεία που διαθέτει η πόλη σου (και δε γκρινιάζεις όλη την ώρα σα μίζερος), αφετέρου διαπιστώνεις και κάποια άλλα που μπορούν να διορθωθούν. Όλα αυτά πάντα πρέπει να γίνονται σε ένα καλοπροαίρετο πνεύμα. Το τέλειο μέρος δεν υπάρχει (άλλωστε ο καθένας άλλα θέλει) αλλά και οι εκάστοτε διοικούντες δικαιούνται να κάνουν και κανένα «λαθάκι» καθώς είναι κι αυτοί άνθρωποι…

Η Καβάλα μας λοιπόν το έχει τερματίσει όσον αφορά τις πολιτιστικές αλλά και αθλητικές δραστηριότητες και happenings. Απίστευτη δραστηριότητα σ’αυτούς τους τομείς και για όλα τα γούστα. Και για να μπω στο ζουμί του σχολίου αυτού, σερφάροντας στο διαδίκτυο έπεσα σε άρθρο για το ”Μουσικό Καλοκαίρι” 2017.

Έχω λοιπόν να παρατηρήσω τα εξής:

Μπράβο στο Δήμο Καβάλας, γι’άλλη μια φορά, που μέσω του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, το οποίο άλλωστε χρηματοδοτεί και στηρίζει οικονομικά, εμπλουτίζει την ήδη πλούσια καλοκαιρινή πολιτιστική ατζέντα με συναυλίες κλασικής μουσικής. Άλλωστε, μόνο έτσι καταλαβαίνω εγώ τη μόνιμη χρηματοδότηση του δημοτικού ωδείου από το δήμο:  αφενός να μπορεί το τελευταίο να διοργανώνει συναυλίες με εξωτερικούς καλεσμένους, με κόστος ελάχιστο ή μηδαμινό για τους Καβαλιώτες, αφετέρου να δίνει τη δυνατότητα σε οικονομικά αδύναμες ομάδες της πόλης μας (π.χ. πολύτεκνους) να σπουδάσουν τα παιδιά τους μουσική σ’αυτό με ελάχιστα ή και μηδαμινά δίδακτρα. Πράγματα που γίνονται. Μέχρι εδώ καλά. Πολύ καλά.

Παρατηρώ στο άρθρο ότι το πρόσωπο είναι α’ ενικού και το μάτι μου πέφτει, θέλοντας και μη, στο τέλος (αφού φυσικά έχω διαβάσει όλο το άρθρο). Δωρεάν για τους μαθητές του δημοτικού ωδείου! Σωστό! Με τα άλλα παιδιά και τους μαθητές της πόλης μας τί γίνεται; Οι γονείς εκείνων των παιδιών δεν είναι δημότες Καβάλας; Δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη; Τί σόι διαχωρισμός είναι αυτός, ο οποίος στερείται κάθε λογικής αλλά και ηθικής; Εκτός και αν οι γονείς αυτών των παιδιών πληρώνουν στο Δήμο Καβάλας κάποιο ειδικό …χαράτσι και δεν το ξέρουμε. Αστεία πράγματα, αλλά και τραγικά… (μην μπερδεύεστε με τα δίδακτρα, αυτά είναι γι άλλο σκοπό).

Πρωτίστως ως Καβαλιώτης θεωρώ αυτόν το διαχωρισμό επιεικώς απαράδεκτο και δείχνει μια εντελώς λανθασμένη νοοτροπία που δεν συνάδει με το σκεπτικό ότι ο πολιτισμός είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης και πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σ’αυτόν.

Δευτερευόντως, ως καλ/κός δ/ντής του Ωδείου “Νεάπολις” έχω να προσθέσω και το εξής: Πριν 1 χρόνο περίπου το ωδείο «Νεάπολις» είχε φέρει τον Καβαλιώτη κορυφαίο βιολιστή Ιάσονα Κεραμίδη (1ο βιολί στη φιλαρμονική του Μονάχου) με συνοδό στο πιάνο την πολύ αξιόλογη Καρλότα Αμάντο από Πορτογαλία. Εισιτήριο;  5 ευρώ! (και όχι 10 ούτε 15). Τα παιδιά και οι μαθητές; ΟΛΟΙ δωρεάν! (ανεξαρτήτως από που προέρχονται!). Αυτή είναι η σωστή στάση κύριοι, αν και εδώ που τα λέμε, ένα ιδιωτικό ωδείο θα είχε κάθε δικαίωμα (δεδομένης της μηδενικής χρηματοδότησης από οπουδήποτε) να ζητήσει χρηματικό αντίτιμο απ’όλους!

Αυτά τα ολίγα λοιπόν και ελπίζω κάποιες …αρρωστημένες νοοτροπίες να αλλάξουν στην όμορφη πόλη μας….

Δρ. Κων/νος Χίζαρης
Εκπαιδευτικός ΠΕ16.01 Μουσικής
Καλ/κός Δ/ντής Ωδείου «Νεάπολις»