«Songs for a blue cloud» και «Προσωπικό»: Δυο καλοί λόγοι για να ανεβείτε μέχρι τον Φάρο

Η Κυβέλη Καστοριάδη με τον Ορέστη Καλαμπαλίκη και οι δίδυμοι αδελφοί Καλογεράκη δίνουν το στίγμα των νέων καλλιτεχνών στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων στη «βεράντα» της Καβάλας την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Οι λεπτομέρειες για τις δυο μουσικές παραστάσεις «Songs for a blue cloud» και «Προσωπικό» δόθηκαν από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρή Γκόνη, την πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Αναστασία Ιωσηφίδου και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρο Πετρόπουλο, με το «Songs for a blue cloud» να φιλοξενείται την Τρίτη 1 Αυγούστου στις 21:00 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο στον Φάρο της Παναγίας με πρωταγωνιστές την Κυβέλη Καστοριάδη και τον Ορέστη Καλαμπαλίκη, στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ το «Προσωπικό» των διδύμων νεαρών μουσικών Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Αυγούστου στις 21:00 στον ίδιο χώρο.

Η Κυβέλη Καστοριάδου, ο Ορέστης Καλαμπαλίκης και τα μέλη του ποιητικού-μουσικού σχήματος «Μικρή Άρκτος» δένουν αρμονικά την ξένη και την ελληνική ποίηση σε μια θαυμάσια παράσταση «χαρμολύπης» στο πανέμορφο περιβάλλον του Φάρου της Παναγίας.

Μικρός απολογισμός από τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ στην «καρδιά» του Φεστιβάλ

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό του 60ου  Φεστιβάλ Φιλίππων ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος, είπε: «Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων και στο ΔΗΠΕΘΕ μόνο ικανοποίηση μπορούμε να αισθανόμαστε. Οι ποιοτικές παραστάσεις που μέχρι σήμερα ανέβηκαν, αλλά κι αυτές που ακολουθούν, μας δείχνουν ότι οι επιλογές του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και ο αγώνας όλων μας, απέδωσαν καρπούς. Βλέπουμε το θέατρο να είναι γεμάτο σε κάθε παράσταση και μάλιστα με καλύτερες εισπράξεις σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος το εκτιμά για την ποιότητά του. Ο κόσμος αγκάλιασε το φετινό Φεστιβάλ και η προσπάθεια αποδίδει. Στις 27 Αυγούστου που πέφτει και η αυλαία του, θα έχουμε μόνο θετικά να πούμε».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης καλωσόρισε τη «Μικρή Άρκτο», ευχαρίστησε τον κ. Πετρόπουλο για όσα είπε για την δουλειά του και τόνισε ότι «Το Φεστιβάλ δίνει βήμα στους νέους, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους. Εκείνα που θα δούμε στον Φάρο είναι παραστάσεις υψηλής ποιότητας».

Η Μικρή  Άρκτος «επενδύει» σε νέους καλλιτέχνες

Εκ μέρους της «Μικρής Άρκτου», η κ. Βιβή Γερολυμάτου ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για την ευκαιρία που δίνει στα δυο νέα μουσικά σχήματα, σημειώνοντας ότι «ο συνδετικός κρίκος είναι το βήμα που δίνεται σε νέους ανθρώπους». Όπως είπε χαρακτηριστικά: « Η “Μικρή Άρκτος” επενδύει σε νέους καλλιτέχνες», με τα παραδείγματα  της Ν. Μποφίλιου, της Ε. Ζουγανέλη και πολλών άλλων καλλιτεχνών που διαπρέπουν σήμερα.

«Songs for a blue cloud»: Μουσικό ταξίδι στον χρόνο

Η Κυβέλη Καστοριάδη, κόρη του Κορνήλιου Καστοριάδη, μεγάλωσε και ζει στο Παρίσι. Διατηρεί όμως μια αδιάλειπτη και βαθιά  σχέση με την ελληνική μουσική. Γι’ αυτό και η πρώτη της δισκογραφική παραγωγή εκδίδεται στην Ελλάδα από τη «Μικρή Άρκτο» το 2015, με τίτλο Sous le ciel de Paris με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τον Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν κι από την Ελλάδα απευθύνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα βρίσκεται ξανά με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου cd με τίτλο Songs for a blue cloud, από τη «Μικρή Άρκτο» με συνοδοιπόρο τον Ορέστη Καλαμπαλίκη στην ενορχήστρωση και στη συνοδεία στην κιθάρα. Με πυξίδα τις δύο δισκογραφικές της δουλειές, η καλοκαιρινή περιοδεία είναι ένα ταξίδι στο χρόνο με σταθμούς-ορόσημα γνωστά τραγούδια όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Αγγελάκα, Leonard Cohen, Bob Dylan, Kurt Weill, Serge Gainsbourg, Boris Vian κ.α.

«Προσωπικό»: Από την Κρήτη στην Καβάλα κι από το Φεστιβάλ Αθηνών στου Φιλίππους

Είναι δίδυμοι. Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης είναι δύο νέοι μουσικοί από την Κρήτη που μελοποιούν από τα 16 τους χρόνια ποιητικό λόγο. Εμφανίστηκαν και διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση της «Μικρής Άρκτου», ως τραγουδοποιοί και το πρώτο τους τραγούδι «Αυτοί παιδί μου δεν», σε ποίηση Μιχάλη Γκανά, αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά περιέχει μελοποιημένα ποιήματα των: Μιχάλη Γκανά, Γκρέγκορυ Κόρσο, Μηνά Δημάκη, Γιάννη Ευθυμιάδη, Πάμπλο Νερούδα, Ντίνου Σιώτη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πάουλ Τσέλαν, Φερνάντο Πεσσόα, Τζελαλαντίν Ρουμί με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη (με την οποία εμφανίστηκαν στις παραστάσεις της στον Παρνασσό και τώρα είναι μαζί στην καλοκαιρινή της περιοδεία). Συμμετείχαν στην παράσταση του Θοδωρή Γκόνη στο Φεστιβάλ Αθηνών «Εθνικός Κήπος-Περίπατος μαθητείας και αλητείας» με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και την Ελένη Κοκκίδου.