Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στους Φιλίππους: Το Φεστιβάλ τίμησε έναν διεθνή Έλληνα

Ομιλία του σκηνοθέτη στο αρχαίο θέατρο μετά το «κλείσιμο» του θεατρικού εργαστηρίου-camp των Κρηνίδων

Το εντατικό θεατρικό εργαστήριο-camp που πραγματοποιήθηκε στις Κρηνίδες από τις 20 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2017 έριξε την «αυλαία» του το βράδυ της Πέμπτης 10 Αυγούστου 2017, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, σε μια λιτή εκδήλωση αφιερωμένη στο τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων, τον διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Δ. Τερζόπουλο.

Έχοντας παρακολουθήσει τις τέσσερις παραστάσεις που «γεννήθηκαν» στο πλαίσιο του camp («Ίων – μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, «Ιώ» σε σύνθεση κειμένου και σκηνοθεσία Laura Tesman, «Οιδίπους Δοκιμές κάτω απ’ την προσωπίδα ένα κενό» σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου και «Οιδίπους Τύραννος – Χορικά» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα), ο κ. Τερζόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για το «καινούριο που γεννήθηκε» όλο αυτό το διάστημα στους Φιλίππους με αφορμή τα 60χρονα του Φεστιβάλ.

Για τη συμβολή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στην αναπαράσταση του αρχαίου δράματος μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Σαμπατακάκης, ενώ λίγα λόγια είπε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.

Τέλος, ο ίδιος ο τιμώμενος σκηνοθέτης πραγματοποίησε μια σύντομη ομιλία με τίτλο «Σαγήνη και πένθος» [ακολουθεί ένα απόσπασμα].

«Το παγκόσμιο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τοπίο έχει αναδιαμορφωθεί στην εποχή μας. Το θέατρο έχει ομογενοποιηθεί και τείνει να χάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις διδαχές των μεγάλων σχολών του 20ου αιώνα.  Μέσα από τη διαρκώς αυξανόμενη εμπορευματοποίησή του, οι ιδιαιτερότητες των σχολών και των θεατρικών συγγραφέων τείνουν να εξαφανιστούν.

Το θέατρο τείνει να μην έχει σταθερά σημεία αναφοράς, ρίζες κι εθνικά χαρακτηριστικά. Φαίνεται να είναι αποεδαφοποιημένο και οι εθνικές κουλτούρες ρευστές. Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τη φύση του θεάτρου σήμερα, για τον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας και των στόχων του, για το μέλλον του.

Σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και να κοιτάξει κανείς αντικρίζει την ίδια θεατρική εικόνα, πέρα από μερικές εξαιρέσεις. Καταργούνται βασικές αρχές της παιδείας, καταργείται η ιστορικότητα και μέσα στη νέα κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα παράγονται  θεάματα χωρίς θεατρικές ρίζες, χωρίς πνευματικότητα και χωρίς αισθητική. Για κάποιες αρχές, που τείνουν να εξαφανιστούν στην εποχή μας θα μιλήσω. Στο κέντρο του προβληματισμού η Σαγήνη και το Πένθος».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος.