Το Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης στον πολιτιστικό δρόμο του Φεστιβάλ Via Egnatia (φωτογραφίες)

Πλήθος εκδηλώσεων στο 3ο «πέρασμα» του Φεστιβάλ-Οι δράσεις συνεχίζονται με την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα και στη Ρωσία» στον Λιμένα Θάσου στο «Καλογερικό» 1-9 Σεπτεμβρίου 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η εκδήλωση του 3ου Φεστιβάλ Via Egnatia στο λαογραφικό χωριό Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017.

Όλες οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου χαρακτηρίζονται από την υψηλή τους καλλιτεχνική αξία και ποιότητα. Ειδικά η εκδήλωση της Κυριακής ξεχώρισε, με την Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, σε μια ζωντανή εκδήλωση, να μεταλαμπαδεύει πολιτισμό και κουλτούρα στις νεότερες γενιές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε νωρίς το πρωί με δύο δράσεις. Αρχικά με τον διαγωνισμό ζωγραφικής των παιδιών με θέμα την Αρχαία Εγνατία Οδό και το Αρχαίο Ακόντισμα και με τις ξεναγήσεις στον χώρο του Αρχαίου Ακοντίσματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το βράδυ οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη να μιλάει για τον ρόλο της Αρχαίας Εγνατίας και του Αρχαίου Ακοντίσματος ως του πρώτου σταθμού ανατολικά της αρχαίας Νεάπολης, αλλά και για το εν εξελίξει ανασκαφικό έργο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ενώ μίλησε και ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Καπλάνης Ιωσηφίδης, ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Κατόπιν, όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της Νέας Καρβάλης-Λεύκης, (η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, ο Σύλλογος Ποντίων Νεας Καρβαλης-Λεύκης, η χορωδία της Νέας Καρβάλης, η σχολη Μπαλέτου της Βικτώριας Κουτράκη και η Δημοτική Σχολή χορού) έδωσαν ο καθένας μια ξεχωριστή νότα παράδοσης, κουλτούρας και πολιτισμού.

Ακολούθησαν βραβεύσεις των 8 καλύτερων έργων ζωγραφικής των μικρών παιδιών, τα οποία επελέγησαν από την καθηγήτρια Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου κα. Xόλμπαν, ενώ στο πλαίσιο ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε η παραδοσιακή συνταγή του καππαδοκικού τσιμενιού και παρατέθηκαν και αντίστοιχα κεράσματα στο κοινό. Στο τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα γενικευμένο παραδοσιακό γλέντι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας με δηλώσεις του ευχαρίστησε τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και προσωπικά τον πρόεδρό της Καπλάνη Ιωσηφίδη για τη συνεργασία καθώς και όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Παράλληλα, υπενθύμισε και την τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ Via Egnatia, η οποία περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα και στη Ρωσία» στον Λιμένα Θάσου, στο «Καλογερικό», από τις 1 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2017, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 19:30.