80 χρόνια Δημοτικό Ωδείο Καβάλας: Ένας «κύκλος» κλείνει, ένας νέος ανοίγει…

Ευχαριστίες της Διοίκησης του ΔΩΚ για την επιτυχία της διοργάνωσης «Μουσικό Καλοκαίρι 2017» και όλες οι λεπτομέρειες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

H Διοίκηση και η Διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, με αφορμή αφενός την επιτυχή ολοκλήρωση των εκδηλώσεων «Μουσικό Καλοκαίρι 2017» που διοργάνωσε το ΔΩΚ και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017-2018 αφετέρου και με «φόντο» τη συμπλήρωση 80 χρόνων «ζωής» του Ωδείου εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το «Μουσικό Καλοκαίρι 2017» κορυφώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 30/8 με την μεγάλη Συναυλία Συμφωνικής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στο Φρούριο Καβάλας. Εκεί, ενώπιον εκατοντάδων μουσικόφιλων, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών συνέπραξε με τον διακεκριμένο βιολονίστα και επισκέπτη καθηγητή του ΔΩΚ Γιάννη Κορμπέτη, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή. Εκτός από το 3ο Κοντσέρτο για Βιολί & Ορχήστρα του Γάλλου συνθέτη Καμίγ Σεν-Σανς και την 2η Ουγγρική Ραψωδία του Φραντς Λιστ (σε μεταγραφή για ορχήστρα), το πρόγραμμα περιλάμβανε το μνημειώδες έργο Βασίλης ο Αρβανίτης του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός Αθηνών – και μάλιστα στην γενέτειρα του Καβαλιώτη μουσουργού. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε επιτυχώς το τρίπτυχο των φετινών μουσικών εκδηλώσεων που αποτέλεσαν συνδιοργάνωση του Δήμου και του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΔΩΚ ευχαριστούν από καρδιάς την κυρία Δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, για την απόλυτη εμπιστοσύνη και καθολική στήριξή της στο εγχείρημα αυτό. Ευχαριστούμε επίσης το διοικητικό προσωπικό του ΔΩΚ, καθώς και όλους τους προϊσταμένους και υπαλλήλους των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου που συνεργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση των τριών συναυλιών. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στις κυρίες Άννα και Γκλόρια Μισσιριάν, οι οποίες διέθεσαν πρόθυμα το ξενοδοχείο ΙΜΑΡΕΤ για τη φιλοξενία μιας μαγικής μουσικής βραδιάς που θα μείνει αλησμόνητη. Άριστη συνεργασία υπήρξε με τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννη Κακάρα, τον οποίον ευχαριστούμε για τη διάθεση επιπλέον υλικού. Τέλος, απευθύνουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο φιλόμουσο κοινό της πόλης και των γύρω περιοχών που τίμησε με την παρουσία και το χειροκρότημά του τους εκλεκτούς προσκεκλημένους καλλιτέχνες. Αποτιμούμε την προσφορά τους ως αξιοσημείωτη και πολύτιμη για τον πολιτισμό της Καβάλας.

Όταν κλείνει ένας κύκλος, συνήθως ανοίγει ένας νέος. Έτσι, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας ανοίγει τις πύλες του και καλωσορίζει παλιούς και νέους μαθητές στη νέα σχολική χρονιά, 2017-18. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει (Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-15:00), ενώ από τις 11/9 το ωράριο θα είναι συνεχόμενο: Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-21:00. Για πληροφορίες και αιτήσεις επισκεφθείτε μας (Βενιζέλου 67, απέναντι από το 12ο Δημοτικό Σχολείο) ή επικοινωνήστε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Τηλ: 2510.222119 | Φαξ: 2510.221963 | E-mail: info@dok.gr ή odeio@kavala.gov.gr

Τα ατομικά και ομαδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των επαναληπτικών και κατατακτήριων εξετάσεων. Προσοχή: όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτές, πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως στη Γραμματεία το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορούμε τους ενδιαφερομένους κάθε ηλικίας ότι στο ΔΩΚ λειτουργούν οι Σχολές:

  • Ενόργανης Μουσικής, με τα εξής Τμήματα:
    • Πληκτών (Πιάνο, Ακορντεόν, Αρμόνιο)
    • Εγχόρδων (Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο)
    • Πνευστών (Φλογέρα, Φλάουτο, Κλαρινέτο, Τρομπέτα, Σαξόφωνο)
    • Κλασικών & Μοντέρνων Κρουστών
    • Νυκτών (Κλασική Κιθάρα)
  • Μονωδίας-Φωνητικής (Όπερα & Έντεχνο Ελληνικό ή Ξένο Ρεπερτόριο)
  • Σύνθεσης & Ανώτερων Θεωρητικών (Σύνθεση, Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή, Ενοργάνωση)
  • Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής
  • Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής – Μπουζούκι, Τζουράς, Ταμπουράς, Ούτι, Λαούτο

Υπάρχουν επίσης τα Τμήματα:

  • Σύγχρονης Μουσικής (Ηλεκτρική Κιθάρα & Ηλεκτρικό Μπάσο)
  • Προετοιμασίας για το Πανεπιστήμιο – για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ
  • Μουσικής Προπαιδείας – για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας, 4-7 ετών

Οι μαθητές συμμετέχουν στις Χορωδίες (Παιδική & Μεικτή) και στα Οργανικά Σύνολα:

  • Ορχήστρα Δωματίου
  • Ορχήστρα Συμφωνικού Ροκ
  • Ακορντεονάτα
  • Εργαστήρι Ροκ
  • Ορχήστρα Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής

Με γνώμονα την εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου σπουδών, οι διδάσκοντες του ΔΩΚ επιλέγονται από ανεξάρτητη επιτροπή βάσει αυστηρών κριτηρίων, έπειτα από δημόσια προκήρυξη που προσελκύει υποψηφίους από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα. Αν και στελεχώνεται από επίλεκτο και πολύπειρο καλλιτεχνικό προσωπικό, όλα τα προγράμματα σπουδών του ΔΩΚ – είτε επαγγελματικής είτε ερασιτεχνικής κατεύθυνσης – προσφέρονται σε πολύ οικονομικές τιμές. Επιπλέον εκπτώσεις ισχύουν για μαθητές που παρακολουθούν 2 ειδικά μαθήματα και για οικογένειες με 2 παιδιά που φοιτούν στο ωδείο. Τέλος, παρέχονται γενναίες εκπτώσεις έως και 50% στα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που επιθυμούν να γευτούν τη χαρά της μουσικής.

Φέτος λειτουργεί για έκτη συνεχή χρονιά το Παράρτημα του ΔΩΚ στις Κρηνίδες, στους ανακαινισμένους χώρους του πρώην Δημαρχείου. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα ατομικών μαθημάτων σε κάποιο όργανο (κλασικό, ηλεκτρικό ή λαϊκό-παραδοσιακό), ενώ παράλληλα λειτουργούν τμήματα Μουσικής Προπαιδείας καθώς και όλα τα απαραίτητα θεωρητικά μαθήματα. (Η προσφορά των διδακτικών αντικειμένων σε ορισμένα όργανα θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση.) Οι ενδιαφερόμενοι από τις Κρηνίδες και την ευρύτερη περιοχή μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες καθημερινά στο ΚΕΠ Κρηνίδων (ισόγειο του πρώην Δημαρχείου, λειτουργεί και απογευματινές ώρες). Εκεί θα καταθέσουν μία Αίτηση Εγγραφής, την οποία θα επεξεργαστούμε και θα επικοινωνήσουμε μαζί τους για μία προσωπική συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ωδείου.

Με δεδομένο ότι η περσινή χρονιά επιφύλαξε πολλές και υψηλές διακρίσεις για αρκετούς μαθητές του Ωδείου μας σε πανελλαδικούς και διεθνείς διαγωνισμούς – χωρίς βεβαίως να παραλείπουμε τις πρόσφατες επιτυχίες των εισαχθέντων μαθητών μας στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων – δεσμευόμαστε και φέτος ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο ώστε να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο σπουδών και να διατηρηθεί το άριστο προφίλ του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας – ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που πλέον έχει κερδίσει επάξια θέση ανάμεσα στα κορυφαία ωδεία της χώρας και φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια λειτουργίας!

Καλούμε εσάς, τους Φίλους του Δ.Ω.Κ., να επισκέπτεστε για πληροφορίες την ιστοσελίδα μας (www.dok.gr) απ’ όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ποικίλες εκδηλώσεις μας στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Με ένα απλό μήνυμα-αίτημα έχετε τη δυνατότητα να ενταχθείτε στη λίστα E-mail που διατηρούμε, ώστε να λαμβάνετε εγκαίρως αποκλειστική ενημέρωση για τη μουσική ζωή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (η ανωνυμία σας είναι διασφαλισμένη, αφού η διεύθυνσή σας παραμένει αθέατη για τους υπόλοιπους παραλήπτες των ενημερωτικών email).

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και ευχόμαστε ολόψυχα μία ομαλή & δημιουργική σχολική χρονιά!

Ο Πρόεδρος του ΔΩΚ
Περικλής Τελίδης
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος