Τσανάκα-Μαρκόπουλος «συστήνουν» στο κοινό της Καβάλας τους «Ταξιδιώτες» του Κώστα Τάτση

Το πρώτο μυθιστόρημα του τ. Υπερνομάρχη παρουσιάζουν ο Αντιπεριφερειάρχης και η δήμαρχος Καβάλας με συντονιστή τον Αλέξη Πολίτη

Την ιστορία του Γιάννη και της Μαρίκας, ενός ζευγαριού από την Καβάλα που προσπαθεί να «χτίσει» τη ζωή του στα χρόνια του μεσοπολέμου διηγείται στο νέο του βιβλίο ο τ. Υπερνομάρχης Κώστας Τάτσης. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Ταξιδιώτες στον χρόνο» που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:00, στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού, στην Καβάλα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αλέξης Πολίτης.

Οι δύο ήρωες του βιβλίου πέρασαν φοβερά δεινά, ήδη από το ξεκίνημα της κοινής ζωής τους. Αυστηρές παραδόσεις, πόλεμος, πείνα, φροντίδα των παιδιών αλλά και της ευρύτερης οικογένειας, πειρασμοί, προβλήματα υγείας, θάνατοι, όλα αυτά αποτέλεσαν δοκιμασίες τόσο για τη σχέση τους όσο και για την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα. Ταυτόχρονα όμως αποτέλεσαν και κρίκους μιας αλυσίδας, της αλυσίδας της ζωής, οι οποίοι όχι μόνο δεν στάθηκαν ικανοί να τη σπάσουν και να αποδυναμώσουν τη σχέση του ζευγαριού, αλλά αντίθετα την κατέστησαν πιο γερή και σταθερή στο πέρασμα του χρόνου.

Ο ένας έγινε στήριγμα για τον άλλον και οι δυο μαζί για τα παιδιά τους. Η συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης απέναντι στην οικογένειά τους είναι αξιοθαύμαστη, όπως άλλωστε και η πίστη στις αρχές και τα ιδανικά της πατρίδας τους. Θυσίες μέχρις εσχάτων, με όλα όσα αυτές συνεπάγονται…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Τάτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα όπου και ζει. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες. Το 1980 εξέδωσε μικρό πόνημα με τίτλο «Στοχασμοί». Το 2014 εξέδωσε την πολιτική του αυτοβιογραφία με τίτλο «…Όπως τα έζησα» και το ίδιο έτος το βιβλίο «Είναι η Ελλάδα πειραματόζωο της Ευρώπης;». Υπηρέτησε την πολιτική στην αυτοδιοίκηση ως εκλεγμένος Υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης για δώδεκα χρόνια. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταξιδιώτες στον χρόνο-Ένα μικρό απόσπασμα

«Όποιο και να είναι το μορφωτικό, οικονομικό ή πολιτιστικό επίπεδο του ανθρώπου, η ζωή του είναι ένα συνεχές εκκρεμές ανάμεσα στον φόβο και την ελπίδα. Ο φόβος, έμφυτος για κάθε ζωντανό οργανισμό, τον καταδυναστεύει βασανιστικά. Συγχρόνως όμως τον κρατάει άγρυπνο. Τον παρακινεί και του δίνει δύναμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της ζωής. Να σωθεί με τη φυγή από τους εχθρούς του. Αυτός ο φόβος έκανε τον δεκανέα να οπλιστεί με δύναμη την ώρα που έδινε τις τελευταίες οδηγίες στην περίπολο, λίγο πριν περάσουν την αμπαρωμένη πόρτα του οχυρού. Με πολλή προσοχή αλλά με βήμα σταθερό, ένας ένας οι φαντάροι με τα όπλα έτοιμα σε θέση μάχης βγήκαν έξω στον κρύο αέρα. Το φεγγάρι κρυμμένο στα σύννεφα άφηνε το σκοτάδι να δημιουργεί τις δικές του φοβίες στους νυχτερινούς περιπατητές του καθήκοντος.

[…] Η απόλυτη σιγή τρόμαζε περισσότερο. Θα έλεγε κανείς πως ακόμη και αυτά τα άγρια θηρία που τις νύχτες κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τους χαρακτηριστικούς τους ήχους σιώπησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ημερήσιες θηριωδίες των ανθρώπων».


Κώστας Τάτσης
Ταξιδιώτες στον χρόνο
Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ
ISBN: 978-618-5191-68-9
Σελίδες: 272