Στο νέο του «σπίτι» πλέον το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού [φωτογραφίες]

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των εκθεμάτων του στο κτίριο του «Μεντρεσέ» από συνεργεία του δήμου Καβάλας και εθελοντές του Συλλόγου των Μικρασιατών

Με καθυστέρηση λίγων μηνών και μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών (γραφειοκρατικών αλλά και προετοιμασίας) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 η «μετακόμιση» του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που διαχειρίζεται ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» στο κτίριο του «Μεντρεσέ» πίσω από τις Καμάρες.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για μια «νέα αρχή» και σημειώνει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Τον Σεπτέμβριο του 2012, στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σύλλογος Μικρασιατών εγκαινίασε και έθεσε σε λειτουργία το ”Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού” της Καβάλας. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Μουσείο μας έκανε μια νέα αρχή, με τη μεταστέγασή του σε νέο χώρο.

Δύο συνεργεία (ένα στο παλιό κι ένα στο νέο Μουσείο), με πάνω από 25 εθελοντές – μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών, δούλεψαν σκληρά σήμερα από το πρωί για να γίνει η μετακόμιση. Ο Δήμος Καβάλας αρωγός στην προσπάθειά μας. Τέσσερα δρομολόγια με ασφυκτικά γεμάτο το φορτηγό που μας παρείχε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και τα κειμήλια βρίσκονται πλέον στη καινούργια τους στέγη.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που απέδειξαν ότι ο εθελοντισμός κάνει θαύματα, καθώς επίσης το Δήμο Καβάλας και ιδιαίτερα την Υπηρεσία Καθαριότητας, που μας στήριξαν και βοήθησαν στο ξεκίνημά μας. Φυσικά αυτό ήταν μόνο η αρχή, μα είμαστε σίγουροι ότι με θέληση, καλή διάθεση και ομαδική δουλειά η πόλη μας θα αποκτήσει ένα νέο ”Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού”, που θα την κάνει περήφανη και θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής της μνήμης».