Στα… βαθιά και φέτος η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το έργο «Μέσα στο νερό δασκάλα»

Το διαχρονικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους του Γιάννη Ξανθούλη σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου 2017 στο Αντιγόνη Βαλάκου εγκαινιάζοντας το χειμερινό ταξίδι του δικού μας θεάτρου

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανοίγει και φέτος τη χειμερινή του αυλαία με το «βαρύ του χαρτί», την Παιδική Σκηνή, «ανεβάζοντας» ένα έργο το οποίο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, 34 χρόνια μετά τη «γέννησή» του και δεν απευθύνεται κατ’ ανάγκη μόνο σε παιδιά.

Πρόκειται για το έργο του Γιάννη Ξανθούλη «Μέσα στο νερό δασκάλα» ή αλλιώς «Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών», όπως είναι γνωστό, με την πρεμιέρα της παράστασης να πραγματοποιείται στις 12 Νοεμβρίου 2017 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου.

Λίγα λόγια για το έργο

Η Αλίκη, ένα κορίτσι από τον Πειραιά, ξεκινά ένα θαλάσσιο ταξίδι για διακοπές με το καράβι της, την «μπουρμπουλήθρα». Όταν το καράβι βυθίζεται την Αλίκη σώζει ένα δελφίνι, που γίνεται φίλος της και προσπαθεί να τη βοηθήσει να επιβιώσει στον μαγικό και άγνωστο κόσμο του βυθού.
Όμως η αντιπροσωπεία των ψαριών την υποψιάζεται για κατάσκοπο και τη φυλακίζει.

Η Αλίκη για να γλυτώσει από τη φυλακή γίνεται δασκάλα για να μάθει στα ψάρια τα μυστικά του ανθρώπινου πολιτισμού, ώστε να αποκτήσουν και αυτά τη δύναμή των ανθρώπων. Έτσι, κάνει το λάθος να τους μιλήσει για το χρήμα και την εξουσία. Τα ψάρια τρελαίνονται και θέλουν να αποκτήσουν χρήματα και δύναμη.

Τα πάντα καταρρέουν και τότε η Αλίκη αποφασίζει να διορθώσει το λάθος της και ξαναγίνεται δασκάλα, αυτή τη φορά για να τους διδάξει την ικανότητα των ανθρώπων να αγαπούν. Έτσι παίρνει το διαβατήριο για να επιστρέψει νικήτρια στο σπίτι της και στην αληθινή ζωή.

Η κατάχρηση εξουσίας, οι ταξικές διαφορές, το χρήμα και η αρνητική επίδρασή του στις σχέσεις των ανθρώπων, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αξία της ειρήνης, της αγάπης, της κατανόησης, ο σεβασμός στη φύση είναι κάποια από τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας.

Η παράσταση με υλικά το κέφι, την αίσθηση του παιχνιδιού, τη φαντασία, τη μεταμόρφωση, τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, αναπαριστά τη ζωή του βυθού προσπαθώντας να φωτίσει την αληθινή αξία της ζωής, της συνύπαρξης και του πολιτισμού.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου
Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος
Σκηνικά/κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Χορογραφίες: Σαββίνα Νταλταγιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Παίζουν: Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μόμτσου, Παύλος Σταυρόπουλος, Κατερίνα Τσίρμπα
Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας