Μπετόβεν, Σοπέν και Στράους με ένα πιάνο και ένα βιολοντσέλο

Ένα ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας με δύο διακεκριμένους νέους μουσικούς

Ο«μουσικός μήνας» ξεκινά στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017, στις 20:30, στην αίθουσα «Γ.Α. Παπαϊωάννου». Εκεί θα απολαύσουμε ένα Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου με τον βιολοντσελίστα Χρήστο Γρίμπα και την πιανίστα Βαλέρια Χαριτίδου. Οι δύο διακεκριμένοι μουσικοί θα παρουσιάσουν τη Σονάτα αρ. 2 του Μπετόβεν, την Polonaise Brillante του Σοπέν, και τη Σονάτα του Ρίχαρντ Στράους.

Χρήστος Γρίμπας, βιολοντσέλο

Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Μ. Καζαμπάκα και τον Δ. Πάτρα. Αποφοίτησε με Άριστα και πραγματοποίησε ανώτερες σπουδές με τον Μ. Niykos στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου. Με τις υποτροφίες «Αλεξάνδρα Τριάντη» και «Αλέξανδρος Ωνάσης» ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του με Άριστα στην Ακαδημία Μουσικής του Έσσεν, στην τάξη του V. Mendelssohn.

Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ρηνανίας, της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων και της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, και έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Κορσική). Επιπλέον, έχει συνεργαστεί συχνά με προσωπικότητες όπως οι V. Mendelssohn και Γ. Ε. Λαζαρίδης.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική και την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, την Δημοτική Ορχήστρα του Πάζαρτσικ, την Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας , την Ορχήστρα του Κάρλοβι Βάρι, του Τέπλιτσε κ.ά. Το 2001 ηχογράφησε το 1ο Κονσέρτο του B. Martinu σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο Χρίστος Γρίμπας, είναι ιδρυτικό μέλος του Transcription Ensemble, το οποίο εμφανίστηκε πρόσφατα στην Tate Gallery (Λονδίνο) και στο μουσείο Reina Sofia (Μαδρίτη), και ολοκλήρωσε κύκλο ηχογραφήσεων για την EBU. Παράλληλα, έχει αναπτύξει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετέχοντας σε προγράμματα της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Από το 2002 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Βαλέρια Χαριτίδου, πιάνο

Γεννήθηκε το 1986 στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Σε ηλικία πέντε ετών, ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο πιάνο κοντά στην Inessa Tschovrebashvili, στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο της Τιφλίδας, από όπου αποφοίτησε το 2003. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με την Β. Βικτωράτου, και τον Ιούνιο του 2007 αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και 2ο βραβείο. Παράλληλα, παρακολούθησε masterclasses με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως οι Ν. Δημητριάδη, Ντ. Μπακοπούλου, B. Ringeissen, A. Kulikova και Γ.-Ε. Λαζαρίδης.

Έχει συμπράξει με την Συμφωνική Ορχήστρα της Μεσογείου και έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ στην Γεωργία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία. Παράλληλα, έχει δώσει πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου σε συνεργασία με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως οι R. Koelman, B. Matusek, Ν. Μεζίλης κ.ά. Τον Σεπτέμβριο του 2011 συμμετείχε στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Φεστιβάλ «Δημήτρια», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Music Circus – Open Air”. Τον Δεκέμβριο 2012 έδωσε την πρώτη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ τον Απρίλιο του 2013 ηχογράφησε έργα μουσικής δωματίου για το 3ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Tο 2007 έλαβε μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Φίλωνα» και απέσπασε το 3ο βραβείο. Το 2013 απέσπασε 3ο βραβείο στη μουσική δωματίου στον διεθνή διαγωνισμό “The Muse” (Σαντορίνη), όπως επίσης και ειδικό βραβείο συνοδείας. Διακρίθηκε επίσης στον διαγωνισμό της “Τέχνης” (2011) για την πρώτη εκτέλεση του έργου του Γ.-Ε. Λαζαρίδη “Η Μάχη” (από την σουίτα “Τρωικός Κύκλος”), σε ειδική δεξιοτεχνική διασκευή του συνθέτη για την ίδια.

Υπήρξε επίσημη συνοδός στην Θερινή Ακαδημία της Αθύτου (2008), στα σεμινάρια της Ορχήστρας Νέων της Κύπρου (2009), καθώς και στην Θερινή Ακαδημία Παλαιάς και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρναίας (2012). Από το 2008 μέχρι το 2011 εργάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως καθηγήτρια πιάνου και συνοδός. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, είναι συνοδός της Χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου «Ανατόλια».

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την Orquestra Sinfonica Cuidad de Elche.