«Μέσα στο νερό δασκάλα»: Μια παράσταση για μικρά και… μεγάλα παιδιά στο Αντιγόνη Βαλάκου

Το έργο του Γιάννη Ξανθούλη σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου «ανεβαίνει» στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας-Διαβάστε λεπτομέρειες για τις παραστάσεις για κοινό και μαθητές

Η ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει στην παιδική του σκηνή το έργο του Γιάννη Ξανθούλη «Μέσα στο νερό δασκάλα», σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 18:00 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Οι συντελεστές της παράστασης μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρο Πετρόπουλο, μίλησαν για την παράσταση και εξήγησαν γιατί δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά.

Ο κ. Πετρόπουλος είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ότι την παράσταση θα τη παρακολουθήσουν 66 σχολεία και 6.000 μαθητές, ενώ πέρα από τις καθημερινές παραστάσεις θα υπάρχουν και δύο Κυριακάτικες για μικρούς και μεγάλους.

Σημείωσε, επίσης, ότι η παράσταση ανεβαίνει αποκλειστικά με Καβαλιώτες ηθοποιούς, «πράγμα που δείχνει ότι το ΔΗΠΕΘΕ τιμά τους Καβαλιώτες καλλιτέχνες και σέβεται το τοπικό δυναμικό που με την σειρά του τιμά επίσης κυρίως το Παιδικό Θέατρο και την παιδική σκηνή».

Από την πλευρά του ο κ. Γκόνης, δήλωσε πως το χειμερινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ κάνει πρεμιέρα με μια παράσταση υψηλού επιπέδου, διαλέγοντας το έργο ενός σημαντικού συγγραφέα. «Κάθε χρόνο διαλέγουμε όχι μόνο γνωστούς συγγραφείς αλλά και ανθρώπους με πνευματικότητα. Τα ΔΗΠΕΘΕ, όπως και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, κράτησαν ψηλά τον πήχη των παιδικών σκηνών και μάλιστα για τις παιδικές σκηνές διατέθηκε και ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός», ανέφερε ο κ. Γκόνης.

Παράλληλα, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την σκηνοθέτιδα Θεανώ Αμοιρίδου η ποία έχει ήδη δώσει δείγματα της δουλειάς της όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Εκείνη με τη σειρά της ευχαρίστησε τον κ. Γκόνη για την πρόταση που της έκανε και την εμπιστοσύνη που της έδειξε. Μιλώντας για το έργο είπε ότι ανέβηκε για πρώτη φορά το 1983, με διαφορετικό τίτλο και με τον σημερινό για δεύτερη φορά το 1993, παρουσιάζοντας επίκαιρα θέματα που θα αγγίξουν μικρούς και μεγάλους.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα κοριτσάκι, η Αλίκη, ξεκινά ένα θαλάσσιο ταξίδι για διακοπές με το καράβι της, την «μπουρμπουλήθρα». Όταν το καράβι βυθίζεται, την Αλίκη σώζει ένα δελφίνι που γίνεται φίλος της και προσπαθεί να τη βοηθήσει να επιβιώσει στον μαγικό και άγνωστο κόσμο του βυθού.

Όμως η αντιπροσωπεία των ψαριών την υποψιάζεται για κατάσκοπο και τη φυλακίζει. Η Αλίκη για να γλιτώσει από τη φυλακή γίνεται δασκάλα για να μάθει στα ψάρια τα μυστικά του ανθρώπινου πολιτισμού, ώστε να αποκτήσουν και αυτά τη δύναμη των ανθρώπων. Έτσι, κάνε το λάθος να τους μιλήσει για το χρήμα και την εξουσία. Τα ψάρια τρελαίνονται και θέλουν και αυτά να αποκτήσουν χρήματα και δύναμη. Τα πάντα καταρρέουν και τότε η Αλίκη αποφασίζει να διορθώσει το λάθος της και ξαναγίνεται δασκάλα, αυτή τη φορά για να τους διδάξει την ικανότητα των ανθρώπων να αγαπούν. Έτσι παίρνει το διαβατήριο για να επιστρέψει νικήτρια στο σπίτι της και στην αληθινή ζωή.

Η κατάχρηση εξουσίας, οι ταξικές διαφορές, το χρήμα και η αρνητική επίδρασή του στις σχέσεις των ανθρώπων, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αξία της ειρήνης, της αγάπης, της κατανόησης, ο σεβασμός στη φύση είναι κάποια από τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας.

Η παράσταση με υλικά το κέφι, την αίσθηση του παιχνιδιού, τη φαντασία, τη μεταμόρφωση, τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, αναπαριστά τη ζωή του βυθού προσπαθώντας να φωτίσει την αληθινή αξία της ζωής, της συνύπαρξης και του πολιτισμού.

Η ταυτότητα της παράστασης

  • Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου
  • Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος
  • Σκηνικά/κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
  • Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
  • Χορογραφίες: Σαββίνα Νταλταγιάννη
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
  • Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
  • Κατασκευή κοστουμιών: Μαρία Βαρδάκη
  • Ειδικές κατασκευές: Κώστας Γαρουφαλίδης
  • Ηχοληψία μείξης: Σωτήρης Νούκας-Studio Underground
  • Φωτογραφίες: Μαρία Καλογιώργη

Παίζουν: Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μόμτσου, Παύλος Σταυρόπουλος, Κατερίνα Τσίρμπα.

Παραστάσεις για το κοινό Κυριακή 12, 19, 26 Νοεμβρίου και Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στις 18:00, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Περιορισμένος αριθμός πρωινών παραστάσεων θα δοθούν για τους μαθητές των σχολείων από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 7 ευρώ (παιδικό, φοιτητικό, άνεργων, πολυτέκνων).