H μουσική… ερμηνεία της Μεταρρύθμισης του Λουθήρου μέσα από το πιάνο του Παύλου Χατζόπουλου

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας θα παρουσιάσει την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 στις 21:00 στην αίθουσα «Γ. Α. Παπαϊωάννου» ένα ιδιαίτερο Ρεσιτάλ σε μορφή Διάλεξης διάρκειας 75 λεπτών-Η είσοδος είναι ελεύθερη

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 στις 21:00 στην αίθουσα «Γ. Α. Παπαϊωάννου», το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας με την υποστήριξη της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας Καβάλας υποδέχονται τον-ελληνικής καταγωγής από την Γερμανία-διεθνούς φήμης πιανίστα Παύλο Χατζόπουλο.

Ο σολίστ θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο Ρεσιτάλ σε μορφή Διάλεξης, υλοποιώντας μία πρωτοπόρο εργασία του πάνω στην ερμηνεία της μουσικής. Αφού λοιπόν πρώτα εξηγήσει τη σημασία κάθε έργου, στη συνέχεια θα παίξει τη μουσική, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μια βαθύτερη κατανόηση του νοήματός της και μεγεθύνοντας την ανταπόκριση του ακροατηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου, ο καλλιτέχνης στη συγκεκριμένη Διάλεξη-Ρεσιτάλ θα παρουσιάσει τα έργα σε μορφή οδοιπορικού, το οποίο περικλείει τις θεμελιώδεις ιδέες της Μεταρρύθμισης-αλήθεια, ελευθερία, λύτρωση από τις επίγειες θλίψεις, τις ιδεοληψίες και τα πνεύματα του παρελθόντος και εν τέλει απολύτρωση-όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τα έργα μεγάλων συνθετών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον Μπαχ (ως μουσικό μάρτυρα των πεποιθήσεων του Λούθηρου), θα συνεχιστεί με τον Μπετόβεν, τον Σούμπερτ και τον Σοπέν και θα καταλήξει στον ιμπρεσιονιστή Ντεμπυσσύ και στον Ραχμάνινοφ.

Λίγα λόγια για τον διεθνούς φήμης πιανίστα

Ο Παύλος Χατζόπουλος γεννήθηκε στη Γερμανία το 1964. Παρακολούθησε τόσο το Γερμανικό όσο και το Ελληνικό σχολείο. Άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία τριών χρόνων και έκανε την πρώτη του σολιστική εμφάνιση όταν ήταν 10 ετών. Σπούδασε στις Ανώτατες Μουσικές Ακαδημίες της Στουτγάρδης και του Βίρτσμπουργκ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με Μάστερ Σολιστικής Δεξιοτεχνίας. Παρακολούθησε πολλά masterclasses στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελλάδα. Το 1990 κέρδισε υποτροφία από την Ελληνική Πρεσβεία της Βόννης στη Γερμανία. Επίσης, έχει επανειλημμένα παρουσιάσει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών στην Αθήνα.

Μέχρι σήμερα έχει παίξει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και στην Ασία. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού (Ρότερνταμ, Ολλανδία) και συχνά δίνει διαλέξεις πάνω στους μουσικούς συμβολισμούς και στη σημασία της μουσικής. Από το 2007 μέχρι το 2011 υπήρξε λέκτορας στην Ακαδημία της Τράπεζας LGT στο Λιχτενστάιν.

Η Καβάλα και το Δημοτικό Ωδείο της αποτελεί σταθμό της προγραμματισμένης περιοδείας του στην Ελλάδα για το 2017, η οποία περιλαμβάνει επίσης συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Κατερίνη.

Το πρόγραμμα διαρκεί 75 λεπτά και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.