Θοδωρής Γκόνης και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης έρχονται στο Αντιγόνη Βαλάκου να μας θυμίσουν ότι ο Άμλετ είμαστε… εμείς

Το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου «Ο Πατέρας του Άμλετ» ανεβαίνει στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στις 21:00 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 20:00

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου το έργο του Μάνου Ελευθερίου «Ο Πατέρας του Άμλετ» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, ενώ ερμηνεύει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

«Ο Πατέρας του Άμλετ» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.

Κείμενο του Μάνου Ελευθερίου

Μια πρώτη μορφή αυτού του κειμένου ενσωματώθηκε πριν από χρόνια σε κάποιο μυθιστόρημά του. Ήταν ο μονόλογος ενός νέου συγγραφέα που βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και αντιμετώπιζε το θάνατό του με το να σκέπτεται την υπόθεση μερικών έργων του. Τα σκεπτόταν και τα διόρθωνε στο μυαλό του δίνοντας διορία στην επιβίωσή του, περιμένοντας τη σωτηρία του, για να ξεχνά την οδυνηρή θέση όπου βρισκόταν.

Αμέσως μετά την έκδοση του μυθιστορήματος απομόνωσα αυτό το εμβόλιμο κείμενο και άρχιζε η δική μου πια περιπέτεια σβήνοντας και συμπληρώνοντας με σκοπό να γίνει ένας θεατρικός μονόλογος. Το τί κατόρθωσα είναι άλλη υπόθεση και άλλος μονόλογος.

Φυσικά δεν είχα στο νου μου να «διορθώσω»το ποίημα του Θείου Ποιητή, όπως είναι πλέον της μόδας στα χρόνια μας. Ένα μέρος από την υπόθεση μόνο έφερα στον τόπο μας -γιατί εδώ διαδραματίζεται- και μερικές λέξεις από τη σπουδαία μετάφραση, του Μιχ. Δαμηράλη, στην καθαρεύουσα του 19ου αιώνα.

Ο Θοδωρής Γκόνης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στη σκηνή ξέροντας, σαν παλιές καραβάνες που είναι και οι δύο, τί έχουν να αντιμετωπίσουν μ΄ ένα τέτοιο ρίσκο.

Κείμενο του Θοδωρή Γκόνη

Χρόνια τώρα ο Μάνος Ελευθερίου μελετάει τον Άμλετ, τους μονολόγους, τις μεγάλες σκηνές στις παλιές, μυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη.

Μετράει φόνους, βλέπει τα αίματα, το φαρμάκι, το δηλητήριο να στάζει, να κυλά, να μπαίνει στη φλέβα με τον ασπασμό, με το φιλί. Το αδελφικό.

Ο Μάνος Ελευθερίου γνωρίζει τον Άμλετ από στήθους.  Έρχεται σαν σκιά, σαν φάσμα, σαν όνειρο με το φάντασμα του πατέρα, να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς. Μόνο που έχουμε ξεχάσει τον λόγο. Και αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχεται να μας πει, να μας υπενθυμίσει με τον δικό του τον τρόπο, τον τρόπο του πατέρα. Του πατέρα του Άμλετ.

Συντελεστές

 • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
 • Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Καντάς
 • Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
 • Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
 • Σχεδιασμός Φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
 • Παραγωγή: Μικρή Άρκτος & Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
 • Οργάνωση Περιοδείας: Μικρή Άρκτος, Βιβή Γερολυμάτου, Απόστολος Παπαδόπουλος
 • Υπεύθυνη επικοινωνίας της παράστασης: Μαρία Τσολάκη (6974 767890 και 210 7627966, [email protected])

Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων

 • Προπώληση: 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ φοιτητικό, ανέργων
 • Ταμείο: 13 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων

Προπώληση

 • Καθημερινά από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, 11:00-14:00 και 18:00-20:00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).
 • Public: Σε όλα τα καταστήματα και μέσω της ιστοσελίδας εδώ
 • Ticket Services: Τηλεφωνικά στο 210 7234567 και μέσω της ιστοσελίδας εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876-7 κατά τις ώρες γραφείου.