Μουσικές μνήμες από τη Σμύρνη και τη «γέννηση» του ρεμπέτικου πλημμύρισαν το Αμφιθέατρο της ΠΕ Καβάλας [φωτογραφίες]

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» με την 50μελή Χορωδία του και η 9μελής παραδοσιακή ορχήστρα «Παγγαιορείτες» πραγματοποίησαν ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι, «εξιστορώντας» τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού

Το απόγευμα του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2017 το Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητα Καβάλας «Γεώργιος Παυλίδης» πλημμύρισε από κόσμο, αλλά και από μικρασιάτικους και ρεμπέτικους ήχους, χάρη στην εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» ο οποίος παρουσίασε την παράσταση «Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι… Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο. Μια μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι. Λόγος-εικόνα-μουσική-τραγούδι».

Η παράσταση, χωρισμένη σε 17 ενότητες, περιελάμβανε λόγο, εικόνα, μουσική και τραγούδι από την 50μελή Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών και την 9μελή παραδοσιακή ορχήστρα «Παγγαιορείτες».

Η μουσική βόλτα ξεκίνησε από τα στενά της Σμύρνης, συνάντησε τους παιχνιδιατόρους και τις εστουντιαντίνες, τα «Πολιτάκια» και τον Γιοβανίκα, συνεχίστηκε στον αιματοβαμμένο δρόμο της προσφυγιάς και έφτασε μέχρι το ρεμπέτικο: Τον Βαγγέλη Παπάζογλου, τον Πάνο Τούντα, τον Σπύρο Περιστέρη, τον Γιάννη Δραγάτση-Ογδοντάκη, τον Δημήτρη Σέμση, τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Κώστα Σκαρβέλη και τον Αντώνη Διαμαντίδη-Νταλγκά, για να κλείσει μέχρι τη Δικτατορία του Μεταξά και την Κατοχή, που με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς και τους φυσικούς θανάτους των αυθεντικών δημιουργών, σήμανε η εγκατάλειψη του μικρασιάτικου ύφους στο νεότερο λαϊκό τραγούδι των πόλεων.

Η συγκίνηση έκδηλη, αλλά πολύ περισσότερο η νοσταλγία για ένα μουσικό είδος το οποίο χρόνο με τον χρόνο φθίνει, παίρνοντας μαζί του τα ήθη και τα έθιμα, τη ζωή και τις συνήθειες ενός ολόκληρου λαού και «ζωντανεύοντας» σε κουτούκια και σπίτια και μέσα από εκδηλώσεις, σαν αυτή του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας…

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση