ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2018: Παράγει, δημιουργεί, ταξιδεύει και δίνει τον λόγο στην πόλη κόντρα σε χαλεπούς καιρούς για τον Πολιτισμό

Συντελεστές των παραστάσεων και των μουσικών δράσεων που θα φιλοξενηθούν στο Αντιγόνη Βαλάκου πήραν τον λόγο και μίλησαν για το «δικό μας» ΔΗΠΕΘΕ, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, τους λόγους οι οποίοι το κρατάνε ζωντανό

Γεύση από τις παραστάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στη β’ καλλιτεχνική περίοδο του 2018 (διαβάστε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα εδώ) έδωσαν κάποιοι εκ των συντελεστών το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου 2018, παρουσία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρου Πετρόπουλου και του καλλιτεχνικού διευθυντή Θοδωρή Γκόνη.

«Άγρυπνο και ανήσυχο όπως πάντα, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας δίνει τη δυνατότητα σε δύο νέους δημιουργούς -κι αυτό είναι ένας από τους βασικούς του στόχους- να ξαναδοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο θέατρο και ταυτόχρονα ανεβάζει στη σκηνή τη “Βιογραφία του πατρογονικού” της Μάγκυς Κριθαρέλλη, ένα εξαιρετικό βιβλίο που μιλά για ένα σπίτι ηλικίας 115 ετών και γίνεται η αφορμή και η αιτία να βιογραφηθεί μια πόλη της Καβάλας. Ο “Ίων” του Ευριπίδη, μια από τις περσινές καλοκαιρινές συμπαραγωγές με το Φεστιβάλ Φιλίππων, επιστρέφει ανανεωμένη στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου. Συνεργάζεται με τη Στέγη Φίλων και Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας και επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη συμμετέχοντας στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο “Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς” στο Ζωγράφειο Λύκειο υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείο. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν από τον προγραμματισμό μας η μουσική και το βιβλίο, καθώς 3 συναυλίες και 2 βιβλιοπαρουσιάσεις κλείνουν τη χειμερινή μας σεζόν», δήλωσε η κ. Τσανάκα, «αποκαλύπτοντας» ένα μέρος από το πρόγραμμα της εαρινής περιόδου του ΔΗΠΕΘΕ.

«Η 2η καλλιτεχνική περίοδος αποτελεί μια ακόμη σημαντική στιγμή για το ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο εισπράττει τον σεβασμό από τους κατοίκους της Καβάλας, τους κατοίκους όλης της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Η 2η καλλιτεχνική περίοδος αποτελεί δείγμα γραφής της δουλειάς του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ και των εργαζομένων, οι οποίοι δίνουν το “είναι” τους για τις σημαντικές στιγμές του ΔΗΠΕΘΕ», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

«Ξεκινάμε, όπως πάντα, δυναμικά και αισιόδοξα, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να κάνουν το πρώτο και δεύτερο βήμα τους. Φέτος ειδικά αυτό γίνεται με τους Μιχάλη Αγγελίδη και Κατερίνα Συμεωνίδου, αλλά και με το βιβλίο της Μάγκυς Κριθαρέλη που μιλά για την Καβάλα. Άλλωστε είμαι υπέρ της τοπικής, περιορισμένης παραγωγής. Παράλληλα, χαίρομαι για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει η δήμαρχος Καβάλας, όπως και ο κ. Πετρόπουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ οι οποίοι στηρίζουν όλες τις προτάσεις μου και μάλιστα ομόφωνα», δήλωσε ο κ. Γκόνης, αναφερόμενος, στη συνέχεια, συνοπτικά στις παραγωγές και στις μετακλήσεις του προγράμματος.

Ο λόγος στους συντελεστές

Η Μάγκυ Κριθαρέλλη ξεκίνησε το «ξεφύλλισμα» των περιεχομένων του προγράμματος των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ για το 2018, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για εκείνη το γεγονός ότι της δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για την Καβάλα μέσα από την ιστορία ενός υπεραιωνόβιου σπιτιού, ενώ η Μαρία Κολτσακίδου πληροφόρησε ότι η παράσταση θα ανέβει σε συνεργασία με το Θεατρικό Τμήμα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γκόνη για την πρόταση, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.

Ο Μιχάλης Αγγελίδης μίλησε για την «Ομίχλη των Βουνών» και τη διαδικασία για την ουσία του στοχασμού, μέσα από μια σειρά εικόνων, δράσεων και ήχων, ενώ η Κατερίνα Συμεωνίδου μίλησε για το έργο «Φρίντα Κάλο Viva La Vida», μια υπόθεση… γυναικεία, λόγω του θέματος, αλλά και των συντελεστών της παράστασης και ευχαρίστησε τον κ. Γκόνη για την «εμμονή» του να δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους, χωρίς να παρεμβαίνει στις παραγωγές. Παράλληλα, η «Φρίντα» Θεανώ Αμοιρίδου κάλεσε τους Καβαλιώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την παράσταση.

Ο Μιχάλης Πρεπόνης μίλησε για μια υπόθεση άκρως… Καβαλιώτικη, αναφερόμενος στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του δίσκου «Η νύχτα με συμφέρει» το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2018 στις 21:00 στο Αντιγόνη Βαλάκου (διαβάστε λεπτομέρειες για την παράσταση εδώ), κάνοντας, παράλληλα και το «ποδαρικό» στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ για το 2018.