Τα επαρχιακά μπλουζ του Βασίλη και του Δημήτρη δεν είναι ούτε Βαρέα ούτε… Ανθυγιεινά!

Οι Αδελφοί Ευφροσυνίδη από την Καβάλα μόλις κυκλοφόρησαν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά και ξεκινούν ένα νέο μουσικό ταξίδι «νόστου και ερώτων»

Μας συστήθηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά «Βαρέα και Ανθυγιεινά» που περιείχε 10 τραγούδια. Ακούσματα λαϊκά, ρεμπέτικα αλλά και πιο σύγχρονα, σε στίχους και μουσική των δημιουργών, αλλά και ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Ουράνη «κλείστηκαν» μέσα σε ένα CD που «σφράγισε» με την ερμηνεία και τη συμμετοχή του ο «δικός μας» Αργύρης Μπακιρτζής.

Ο αρθρογράφος και συνεργάτης του KAVALA POST Μπάμπης Γαμβρέλης είχε συμπεριλάβει τον δίσκο «Βαρέα και Ανθυγιεινά» στα «καλύτερα της χρονιάς» το 2015, χαρακτηρίζοντας το μουσικό του περιεχόμενο ως «επαρχιακά μπλουζ νόστου και ερώτων». Τη φράση αυτή διάλεξαν ο Βασίλης και ο Δημήτρης Ευφροσυνίδης όταν ήλθε η στιγμή, δυο χρόνια μετά, να «βαφτίσουν» τα νέα τους τραγούδια που εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική.

Photo: Gouzidis Yannis

Μια νέα δισκογραφική δουλειά 100% «χειροποίητη» που «μαγειρεύτηκε» εδώ, στην Καβάλα, στο φιλόξενο Studio Nemesis του Τάσου Καραπαπάζογλου. Έξι τραγούδια και δύο ορχηστρικά κομμάτια περιλαμβάνονται στο CD «Επαρχιακά μπλουζ νόστου και ερώτων» με την «παλέτα» των ήχων να είναι, αυτήν τη φορά, ακόμη πιο «ανοιχτή», περισσότερο πολυσυλλεκτική, αφού μπορεί το «Κατερινάκι» που «ανοίγει» τον δίσκο να ακούγεται λες και γράφτηκε πριν από… 100 χρόνια στη Σμύρνη, αλλά λίγο μετά μπορεί κανείς να «συναντήσει» από τσέλο και φλάουτο μέχρι και ηλεκτρική κιθάρα!

Photo: Gouzidis Yannis

Ο Αργύρης Μπακιρτζής ο οποίος, προς τιμήν του, συνηθίζει να «αγκαλιάζει» με θέρμη τους νέους αξιόλογους δημιουργούς, δίνει και εδώ το «παρών» ερμηνεύοντας το «Τζούλιο Καΐμη», ένα τραγούδι εμπνευσμένο από τη ζωή του Ρωμανιώτη (ελληνόφωνο Εβραίο) ζωγράφου, συγγραφέα και διανοούμενου.

Στο «προσκλητήριο» των Αδελφών Ευφροσυνίδη ανταποκρίθηκαν επίσης θετικά τόσο ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ο οποίος ερμηνεύει μαζί με την Παιδική Χορωδία του Ωδείου Νεάπολις της Καβάλας το «Κάθε πρωί», ένα τραγούδι βασισμένο στην ποίηση και την προσωπικότητα του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, όσο και η Μαρία Ευλαβή (τραγουδάει με ιδιαίτερη σεμνότητα και αυθεντικότητα τα δυο πιο λαϊκότροπα τραγούδια του δίσκου, «Το Κατερινάκι» και «Της Κυριακής»).

Photo: Gouzidis Yannis

Τα Αδέλφια Βασίλης και Δημήτρης Ευφροσυνίδης «κρατούν» το μεγαλύτερο ενορχηστρωτικό «βάρος» των οκτώ κομματιών που απαρτίζουν τα  «Επαρχιακά μπλουζ νόστου και ερώτων» ερμηνεύοντας και παίζοντας μια πλειάδα μουσικών οργάνων, ενώ «υπογράφουν» τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά όλο τον δίσκο, πλην του «Εμείς» που πρόκειται για μελοποιημένο ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη.

Photo: Gouzidis Yannis

Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί

Δημήτρης Κουκουμέριας: Ούτι
Φώτης Σπαθάρης: Τζουράς, μπουζούκι
Κώστας Παπανικολάου [Αθόρυβος]: Κοντραμπάσο
Γιώργος Παραπέρογλου: Ακορντεόν
Κώστας Χατζηαντωνίου: Τρομπέτα, νταραμπούκα
Κωστής Αποκατανίδης: Rec
Τάσος Καραπαπάζογλου: Ηλεκτρικό μπάσο
Τάσος Καπλαζάς: Φλάουτο
Βάσω Ζήσου: Τσέλο
Θάνος Αναγνωστόπουλος: Βιόλα
Νίκος Τσιλιγκούδης: Τύμπανα
Μιχάλης Πρεπόνης: Πιάνο

Photo: Gouzidis Yannis