Μια ερωτική ποιητική συλλογή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Με καταγωγή από τη Μουσθένη, η Εύκλεια Καράδαγλη μοιράζεται τις συγγραφικές ανησυχίες της σε συνδυασμό με την αρμονία, τη μουσική και την κίνηση

ΗΔημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις Πνοή παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Εύκλειας Καράδαγλη με τίτλο: «Εκπνοές» την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, στις 20:00, στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (2ος όροφος). Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα η φιλόλογος Μαρία Παπαδοπούλου και η νομικός σύμβουλος Δήμητρα Στογιαννίδου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ειδικός πνευμονολόγος Γ.Ν. Καβάλας-δημοσιογράφος Αλέξης Πολίτης.

Η συγγραφέας

Η Εύκλεια Καράδαγλη παρουσιάζει τη πρώτη ερωτική συλλογή ποιημάτων της με τίτλο “Εκπνοές” εκδόσεις Πνοή, εμπνευσμένη από τη διάθεση και τη θετική ενέργεια που αποπνέει η πατρίδα της. Γεννήθηκε στη Μουσθένη Καβάλας και ποτέ δεν έκρυψε τις συγγραφικές ανησυχίες της σε συνδυασμό με την αρμονία, τη μουσική και την κίνηση. Στο μυαλό της υπήρχε έντονη η διάθεση να συνδυαστούν οι σπουδές της για τη μόδα, με την ερωτική ποίηση και την αποτύπωση των συναισθημάτων της. Το νέο ξεκίνημα της είναι μόνο η αφορμή για να μοιραστεί τις σκέψεις και τα βιώματά της με το ευρύτερο κοινό.

Η ποιητική συλλογή

Οι “Εκπνοές” είναι μια ποιητική συλλογή, που υμνεί όχι μόνο τον έρωτα μα και το μεγαλείο του τέλους του. Είναι η περιγραφή της καθαρόαιμης γυναίκας με το εσωτερικό κάλλος, το περήφανο βήμα, το φιλήδονο άγγιγμα, που βιώνει τον απόλυτο έρωτα και στη συνέχεια το απόλυτο εσωτερικό χάος ενός χωρισμού που εκούσια προκαλεί. Η φυγή της σηματοδοτείται από αγέρωχη σιωπή. Η οδύνη της εκφράζεται μέσα από τη γλώσσα του κορμιού της, μέσα από το βλέμμα και κυρίως μέσα από τους στίχους της. Η γυναίκα αυτή αγαπά με ευλάβεια θρησκόληπτης, με φανατισμό αιρετικής, με βαρβαρότητας επιβολή, με της βροχής τη ρευστότητα και το συμπαγές του ακρογωνιαίου λίθου. Το πάθος είναι η φορεσιά της. Το λάθος το χρώμα που της ταιριάζει. Ως αντίτιμο προσδοκεί μόνο την έμπνευση. Χαρακτηριστικά λέει: “Δεν ήθελα να μ’ ερωτευτείς, ήθελα μόνο να μ’ εμπνεύσεις”. Η εσωτερική της πληρότητα, η ευδαιμονία και η ισορροπία της, ανθοφορούν μόνο μέσα απ’ την έμπνευση. Αυτή την καθιστά νικήτρια, αυτή και ηττημένη. Οι εισπνοές της είναι έρωτας, κι οι εκπνοές της είναι στίχοι.