Οι ερωτικές ποιητικές «Εκπνοές» της Εύκλειας Καράδαγλη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας [φωτογραφίες]

Η συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό την πρώτη ερωτική συλλογή ποιημάτων της, σε μια... προσπάθεια εξευμενισμού του πιο «αμαρτωλού και επικίνδυνου», αλλά συνάμα γλυκού και αναπόφευκτου συναισθήματος

Στον… απόηχο της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις Πνοή παρουσίασαν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης την ποιητική συλλογή της Εύκλειας Καράδαγλη με τίτλο: «Εκπνοές».

Όπως προδίδει και ο τίτλος της πρώτης ερωτικής ποιητικής συλλογής της συγγραφέως, κύριος άξονας του βιβλίου είναι ο έρωτας και η βίωσή του, η γενετήσια ανάγκη μας «να αναζητήσουμε το ιδανικό, το πρωτόφαντο, αφήνοντας στο τέλος τους εαυτούς μας να αφεθούν στο μοναδικό αυτό συναίσθημα κι αυτό είναι και το μήνυμα του βιβλίου», όπως ανέφερε η φιλόλογος Μαρία Παπαδοπούλου η οποία μαζί με τη νομικό σύμβουλο Δήμητρα Στογιαννίδου παρουσίασαν το πόνημα, «επιστρατεύοντας» αποσπάσματά του, υπό τον συντονισμό του ειδικού πνευμονολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και δημοσιογράφου Αλέξη Πολίτη.

«Ο έρωτας μόνο άγιος δεν είναι… Είναι αμαρτωλός, μοιχός. Δε χρειάζεται να τον γιορτάζουμε, παρά να τον εξευμενίζουμε και να τον γλυκαίνουμε, για να μην κλείσει άλλα σπίτια…», δήλωσε η συγγραφέας, αποτυπώνοντας μέσα σε μια πρόταση το επιμύθιο της ποιητικής της συλλογής.

Μπορεί, όμως, κάποιος να καταπιαστεί συγγραφικά με ένα τέτοιο θέμα, αν δεν έχει εκτεθεί έστω και μια φορά στη ζωή του στη «λαίλαπα» του έρωτα; Η απάντηση της κ. Καράδαγλη απλή, αλλά όχι αυτονόητη, όπως και ο έρωτας: «Ο έρωτας είναι σαν τον κεραυνό: Δεν ξέρεις πότε και πού θα σε χτυπήσει. Χρέος του συγγραφέα είναι να αποτυπώσει στο χαρτί αυτόν τον ηλεκτρισμό. Όσοι γράφουν, παίζουν με τη φωτιά. Αν έχουμε τη τύχη να μη καούμε, ζούμε το υπόλοιπο της ζωής μας με μια ουλή… Αυτή η ουλή λέγεται έμπνευση».

Γύρω από τον έρωτα κινήθηκε και η συζήτηση η οποία έγινε μεταξύ της συγγραφέως και του πολυπληθούς κοινού, αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου, ενώ επιφύλασσε και μια ερωτική λογοτεχνική «παρέμβαση» από τον Δημήτρη Μαυρουδάκη, ο οποίος απήγγειλε έναν σύντομο «ύμνο στον ανεκπλήρωτο έρωτα».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Χρήστος Γάκης, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας Αλέξης Γούλας.

Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση