Ο Διαμαντής Αξιώτης και οι Γυναίκες του «πλέουν» για Κομοτηνή

Το μυθιστόρημα του Καβαλιώτη που επανακυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα της Θράκης με τη «σφραγίδα» του Δημοκριτείου και της Εφημερίδας «Παρατηρητής»

ΗΣχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης και η Κάπα Εκδοτική παρουσιάζουν την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στις 19:30, στον 2ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων, το μυθιστόρημα του Διαμαντή Αξιώτη «Πλωτές γυναίκες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Ζωή Γαβριηλίδου [ Καθηγήτρια, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών ΔΠΘ ]
  • Άγγελος Παληκίδης [ Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ ]
  • Σπύρος Κιοσσές [ Φιλόλογος, ΕΔΙΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ ]

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Άννα Μαχαιροπούλου, ενώ με τον συγγραφέα Διαμαντή Αξιώτη θα συνομιλήσει ο φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Καβανόζης.

Πλωτές γυναίκες

Το δεύτερο μυθιστόρημα του Διαμαντή Αξιώτη και ένα από τα πλέον εμπορικά του, και υποψήφιο για το Βραβείο Balkanika 2003, οι «Πλωτές γυναίκες», ήταν εδώ και καιρό εκτός κυκλοφορίας. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε γίνει το 2002 από τον Κέδρο και σήμερα, 15 χρόνια μετά, επανακυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Στην «καρδιά» του, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται η γενέτειρα πόλη του συγγραφέα, η Καβάλα.

Το μυθιστόρημα διανύει τα τρία τέταρτα του περασμένου αιώνα, εβδομήντα πέντε χρόνια ακριβώς: 1900-1975. Σ’ αυτό διαγράφεται η ιστορία της Ελλάδας αυτής της περιόδου. Η πορεία του καπνικού ζητήματος με όλες του τις διακυμάνσεις. Η άνοδος και η πτώση μιας οικογένειας καπνεμπόρων.

Η υπόθεση

Ο Κωνσταντίνος Δούκας αφού εγκαταλείπει την Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 20 χρόνων, καταφεύγει στην Αλεξάνδρεια μαζί με την δεκαεξάχρονη Τουρκάλα Λαλέ, γνωρίζεται τάχιστα με την οικογένεια του μεγαλοκαπνεμπόρου Γεώργιου Ιορδάνου από την Καππαδοκία. Σ’ αυτό συντελεί η εκθαμβωτική ομορφιά και των δύο, η ευγλωττία, το θράσος και τα ασύστολα ψεύδη του Κωνσταντίνου. Εκεί, η Λαλέ βαφτίζεται χριστιανή και ονομάζεται Ευδοκία.

Όταν, μετά από δύο χρόνια, το 1920, ο Ιορδάνου τον στέλνει ως εκτιμητή καπνών στην Ελλάδα –στην Καβάλα συγκεκριμένα, από τις πρώτες καπνουπόλεις της εποχής– ο Κωνσταντίνος θα συναντήσει τον αδελφό του Γεώργιου, Ευγένιο Ιορδάνου, ισχυρό καπνέμπορο και πρώτο εκλεγμένο δήμαρχο, θα παραμείνει εκεί, προδίδοντας χωρίς καμιά τύψη τον Αλεξανδρινό ευεργέτη του. Στην Καβάλα προστατεύεται και ευεργετείται, μέσω των ίδιων προσόντων, τόσο από τον Ευγένιο όσο και από τον Αυστριακό Άντολφ Βιξ, ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα.

Ο Κωνσταντίνος, σε μικρό χρονικό διάστημα, αναδεικνύεται σε έμπορο καπνού. Παρά την έντονη επιθυμία του να αποκτήσει γιο προς συνέχιση της ένδοξης οικογένειας των Δούκα, η Πλουσία γεννά, από μία κάθε χρόνο, πέντε θυγατέρες. Ο Κωνσταντίνος τις ονομάζει, διαδοχικά, Ανδρομάχη, Ανδρόκλεια, Ανδροφίλη, Ανδροθέα και Ανδρονίκη, ελπίζοντας γι’ αυτές μέσα από τα ανδρικά τους ονόματα, την μελλοντική απόκτηση δύναμης, ισχύος.

Πόλεμος, κατοχή, διακυμάνσεις του καπνικού, πτώχευση της οικογένειας και θάνατος του Κωνσταντίνου κατά την πτώση του αεροσκάφους που επιχειρεί την παρθενική του πτώση Καβάλα – Αθήναι. Στην πρώτη αεροπορική τραγωδία της χώρας. Ο Κωνσταντίνος είναι ήδη 52 ετών…