Ο Κώστας Χίζαρης μεταφέρει το «πάθος» του για την κιθάρα στην Ξάνθη

Ο Καβαλιώτης κιθαριστής θα δώσει ένα ρεσιτάλ στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας

ΟΣύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ενισχύοντας τις πολιτιστικές δράσεις του Ιδρύματος και με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (08.03) πραγματοποιεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, στις 19:00, ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας με τον καθηγητή  Κωνσταντίνο Χίζαρη και τίτλο «Romance and passion in guitar».

Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Καπναποθήκη Π» στην Ξάνθη, με είσοδο 2 ευρώ (οικειοθελή ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης).

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η ημέρα αυτή ξεχωρίζει, όχι επειδή σήμερα θυμούνται κάποιοι να προσφέρουν λουλούδια και να πουν χρόνια πολλά στις γυναίκες αλλά γιατί έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες τους για την ανεξαρτησία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Κώστας Χίζαρης

Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε ηλικία 9 χρονών. Στην ηλικία των 16 χρόνων πήρε το Δίπλωμα Σολίστ στην κλασική κιθάρα («Άριστα Παμψηφεί») με καθηγητές τους Χάρη Συμεωνίδη και Βασίλη Βέτσο, ενώ συνέχισε μεταδιπλωματικές σπουδές κοντά στον διεθνούς φήμης Έλληνα κιθαρίστα Κώστα Κοτσιώλη.

Το 1998 αποφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί και Β’ Βραβείο από την τάξη Σύνθεσης του καθηγητή Χρήστου Σαμαρά, ενώ το 1999 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2012 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Σύνθεση στο ίδιο τμήμα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μιχάλη Λαπιδάκη, ενώ το 2015 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας – Κύπρου.

Από το 1992 έως και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής κλασικής κιθάρας και ανωτέρων θεωρητικών. Από το 2006 ασκεί καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή στο ωδείο «Νεάπολις» Καβάλας, όπου διδάσκει κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής,  ενώ παράλληλα είναι καθηγητής μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (από το 2016 στη Β’/θμια Ξάνθης). Μαθητές του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κλασικής κιθάρας, ενώ πολλοί απ’αυτούς εργάζονται ως καθηγητές σήμερα σε δημοτικά και ιδιωτικά ωδεία της χώρας.

Ως συνθέτης έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς: Το 2003 βραβεύτηκε στο εργαστήριο Σύνθεσης του Ο.Μ.Μ.Α. (πρόεδρος επιτροπής: Lucas Foss), το 2005 στο 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Γ.Φουντούλης», το 2006 στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Μουσικής Δωματίου που διοργάνωσε η Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής, το 2007  Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (κατηγορία οργανικής σύνθεσης). Ακόμα, το 2007 Α’ Βραβείο στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης της Citta di Udine της Ιταλίας, το 2008 προκρίθηκε, στους 6 φιναλίστ του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Σύνθεσης μουσικής δωματίου στη Citta di Udine της Ιταλίας, ενώ το 2009 προκρίθηκε στον τελικό του 27ου διεθνούς διαγωνισμού Σύνθεσης ALEA III στη Βοστώνη Αμερικής.

Έργα του που έχουν εκδοθεί περιλαμβάνουν το “Tarantos” για σόλο κιθάρα από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης στα “ Έργα Ελλήνων Συνθετών του Εικοστού Αιώνα ” και το “Quatre Pieces Breves” για κουαρτέτο εγχόρδων από την Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής. Επίσης, το έργο του  “Guitariana” για σόλο κιθάρα εκδόθηκε το 2008 για όλο τον κόσμο από τις εκδόσεις WICKY-MUSIC (Μιλάνο – Ιταλία).

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ) και της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ).