Η Electric Live Orchestra ετοιμάζεται να ερμηνεύσει μουσικά στην Καβάλα μια «Ξεχασμένη Προφητεία» [φωτογραφίες]

Βρεθήκαμε στις γεμάτες ηλεκτρισμό πρόβες των Πάρη Τσίρτση και Κρίστοφερ Μπάκα και σας μεταφέρουμε με λέξεις και εικόνες αυτό που θα... ακούσετε το βράδυ της Κυριακής 11 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Παπαϊωάννου

Το 1960 σε μία κοιλάδα της Πομεράνιας βρέθηκε ένας μετεωρίτης που είχε χαραγμένο πάνω του ένα κείμενο σε μια αρχαία γλώσσα άγνωστη μέχρι τότε. Έπειτα από 55 χρόνια επίμονης έρευνας το κείμενο αποκρυπτογραφήθηκε, αποκαλύπτοντας μια προφητεία ξεχασμένη στον χρόνο.

Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου 2018 (δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ) στην αίθουσα Παπαϊωάννου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας στις 20:00 η Electric Live Orchestra, κατά κόσμον Πάρης Τσίρτσης (synthesizers) και Κρίστοφερ Μπάκα (el. drums), μέσα σε 1 ώρα και 15 λεπτά, όσο διαρκεί, δηλαδή, η Σουίτα «Ξεχασμένη Προφητεία», η οποία αποτελείται από 19 μέρη, θα αποκρυπτογραφήσουν αυτήν την προφητεία προς όφελος της… ανθρωπότητας και όσων την ακούσουν.

Το KAVALA POST βρέθηκε στο studio του Κρίστοφερ Μπάκα και στις πρόβες της μπάντας και σας μεταφέρει με λέξεις και εικόνες τον… ήχο τον οποίο θα ακούσετε το βράδυ της Κυριακής, καθώς και μια γεύση από την «Ξεχασμένη Προφητεία».

Electric Live Orchestra: Ήρθε για να μείνει…

Η Electric Live Orchestra είναι μία μουσική παραγωγή δύο μουσικών από την Καβάλα, του Πάρη Τσίρτση και του Κρίστοφερ Μπάκα. Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία των μουσικών οργάνων δημιουργούν εκφραστική και πλούσια σε ασυνήθιστους ήχους μουσική, η οποία από μόνη της είναι εικόνα συναισθημάτων και χρωμάτων απεριόριστης ηχητικής φαντασίας. Χαρακτηριστικό της είναι οι ανορθόδοξες μουσικές φόρμες και η αντισυμβατική προσέγγιση η οποία καμιά φορά παρακάμπτει τους κανόνες της μουσικής.

Ιδιαιτερότητα της συναυλίας και γενικότερα φιλοσοφία της μπάντας είναι η ζωντανή μουσική χωρίς καθόλου ηχογραφήσεις, μολονότι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά όργανα, τα οποία είναι προγραμματισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε καθίσταται δυνατό να παράγεται από δύο μόνο μουσικούς τόσο πλούσιος ήχος τον οποίο ο ακροατής αισθάνεται ότι ακούει ταυτόχρονα ορχήστρα, χορωδία, σολιστικά όργανα και πολλά ηχητικά εφέ μαζί.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Πάρης και ο Κρίστοφερ γνωρίζονται χρόνια, από την Young Power Orchestra του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας. Οι μουσικές τους χημείες φαινόταν από πολύ νωρίς ότι θα «δέσουν», ωστόσο ποτέ δεν έκαναν κάτι δικό τους. Τώρα ήρθε η ώρα να εκφράσουν μουσικά αυτό το «δέσιμο», με τον Κρίστοφερ να διευκρινίζει ότι η λέξη «χημεία» αδικεί τη συνεργασία με τον Πάρη, καθώς «είναι κάτι πιο δυνατό, κάτι σπάνιο, το οποίο δεν το βρίσκεις εύκολα».

Η Electric Live Orchestra είναι κατ’ ουσία μια live μπάντα, όπως προδίδει και ο τίτλος της. Το ντουέτο παίζει πρωτότυπα έργα, με τους ηλεκτρικούς ήχους να είναι «ζωντανοί» και να «γεννιούνται» επί σκηνής. Η συναυλία είναι μια παραγωγή η οποία από την πρώτη μέχρι και την τελευταία της νότα είναι πρωτότυπη, ενώ η μουσική σκηνοθεσία της υπόθεσης αποτελεί αποκλειστικά έμπνευση του Κρίστοφερ.

Το συγκρότημα «ηλεκτρίζει» πολλά είδη μουσικής, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα γεμάτο ρυθμό και έμπνευση, το οποίο σε κινητοποιεί και σε ταξιδεύει, σε κάνει ένα με την μπάντα, συμμετέχεις άθελά σου με την μπάντα, δίνοντας τη δική σου ερμηνεία στην «Ξεχασμένη προφητεία».

Επιπλέον, η παραγωγή είναι πολιτικοποιημένη και επικαιροποιημένη, σύγχρονη θεματικά και μουσικά, με τους πειραματισμούς να μην ξενίζουν, αλλά να σε παραπέμπουν σε γνώριμα μουσικά μονοπάτια, όπως των Led Zeppelin, Jean Michel Jarre και Tοοl, ενώ περιλαμβάνει και ένα κομμάτι έκπληξη.

Το εν λόγω project δεν έχει σκοπό να γίνει μετεωρίτης, σαν αυτόν στον οποία βασίζεται η ιστορία την οποία περιγράφει. Το ντουέτο έχει σκοπό να ταξιδέψει ξανά στην Καβάλα, αλλά και σε άλλες πόλεις, καθώς μπορεί να στηθεί εύκολα τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο.

Άλλωστε, η «Ξεχασμένη προφητεία» πρέπει να γίνει κτήμα όλης της ανθρωπότητας για να διορθώσει τα λάθη της και να εξελιχθεί, αρχικά μουσικά και κατόπιν κοινωνικά…

Ποιος είναι ο Κρίστοφερ Μπάκα

Διπλωματούχος της Εθνικής Μουσικής Ακαδημίας «ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΜΟΝΙΟΥΣΚΙ» του Γκντάνσκ (Gdańsk) της Πολωνίας. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια, ως μουσικός ορχήστρας με το Μουσικό Θέατρο «DANUTY BADUSZKOWEJ» στην Γκντύνια (Gdynia) της Πολωνίας και ως σολίστ σε πολλές ορχήστρες και συγκροτήματα στην Πολωνία και άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα εργάζεται ως καθηγητής κρουστών και ντραμς από το 1988. Έχει συνεργαστεί ως μαέστρος με διάφορα σύνολα και ορχήστρες, μεταξύ άλλων διατέλεσε διευθυντής ορχήστρας και στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Για αρκετά χρόνια  ήταν εισηγητής μουσικοθεατρικών σεμιναρίων στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στην Ελλάδα.

Έχει πλούσια συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών στο 10° Φεστιβάλ «Γ.Α. Παπαϊωάννου» με το σύνολο Sa-Show και στο 57° Φεστιβάλ Φιλίππων με το χοροθέατρο Civilization. Έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις σε διάφορες χώρες.

Ποιος είναι ο Πάρης Τσίρτσης

Γεννημένος στη Καβάλα ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα αρμόνιου σε ηλικία 10 ετών και στα 16 του συνέχισε με μαθήματα πιάνου, αρχικά με τον Αθανάσιο Βασιλειάδη, στη συνέχεια με τους Λάμπη Βασιλειάδη, Παύλο Δημητριάδη και τέλος με την Γιαννούλα Παπάζογλου όπου μαζί της απέκτησε Πτυχίο και Δίπλωμα Πιάνου. Είναι επίσης κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας. Έχει παρακολουθήσει Σεμινάρια Μουσικής Παιδαγωγικής με την Εριφύλη Δαμιανού, καθώς και Σεμινάρια Πιάνου με τους Νίκο Τασόπουλο, Μαρτίνο Τιρίμο και Δόμνα Ευνουχίδου. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές μπάντες τζάζ και ροκ μουσικής, καθώς επίσης και σε πολλές ηχογραφήσεις, ενώ συμμετείχε ως μουσικός στις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις: «Αυλαία και Πάμε», «Μύθοι Γυναικών» και «Καημένε μου Μάρικ».

Το διάστημα 2007-2010 εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια συνοδεύει την Χορωδία «Προνομιον» όπου μαζί τους έχει παίξει σε πολλές πόλεις μεταξύ των οποίων Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα κ.α. Το 2016 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Φιλίππων στην παράσταση με τίτλο «Ο Σεφέρης κατά μόνας-προσωπικές εξομολογήσεις» το οποίο έλαβε χώρα στο Χαλίλ  Μπεή Τζαμί (Παλιά Μουσική). Επίσης, έχει παρουσιάσει 2 συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής με προσωπικά του έργα καθώς επίσης και έργα του Jean Michel Jarre και Βαγγέλη Παπαθανασίου (VANGELIS). Τέλος, συνθέτει μουσική για πιάνο και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ εργάζεται ως καθηγητής Πιάνου στο Ωδείο «Νεάπολις» της Καβάλας και στην Modern Academy στη Δράμα.

Το πρόγραμμα της συναυλίας

  1. στο απέραντο σύμπαν
  2. θα δημιουργηθεί ο πλανήτης Γη
  3. θα γεννηθούν οι άνθρωποι
  4. στο όνομα του χρήματος οι μισοί θα μεταμορφωθούν σε άγρια ζώα
  5. και θα διοχετεύσουν  την δύναμη τους σε διάφορους πολέμους
  6. για να στήσουν ψεύτικα συστήματα
  7. με μαριονέτες ηγέτες
  8. και μοντέρνα βομβαρδιστικά τύπου ΜΜΕ
  9. ενώ οι άλλοι μισοί θα είναι σκλάβοι
  10. και θα ζουν περιφραγμένοι από παρανοϊκή δικαιοσύνη
  11. έχοντας μόνο όνειρα
  12. με τα οποία κάποιοι ευαίσθητοι θα ταξιδεύουν σαν ονειροπόλοι
  13. και κάποιοι τολμηροί θα σηκώνουν το κεφάλι ως περήφανοι αντάρτες
  14. εκτονώνοντας το θυμό τους σε ματωμένες επαναστάσεις
  15. που θα φέρουν καινούριες υποσχέσεις
  16. και ίδιους τραπεζίτες
  17. για να στήσουν παλιές παραστάσεις με νέα ψέματα
  18. σπαταλώντας ανελέητα αθώες ανθρώπινες ζωές
  19. που κλίνοντας τον κύκλο τους θα χαθούν άδικα στην απόλυτη σιωπή

Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες της μπάντας