Σαν σήμερα, 13 χρόνια πριν: Η πρώτη εκδήλωση Λόγου στο «νέο» Imaret… [φωτογραφίες]

«Πρώτη φορά έξω»: Η Γεωργία Τριανταφυλλίδου θυμάται την παρουσίαση της πρώτης της ποιητικής συλλογής το 2005...

Ήταν 11 Μαρτίου 2005, ημέρα Παρασκευή, όταν η Μεγάλη Αίθουσα του Imaret «άνοιγε» για πρώτη φορά στο κοινό της Καβάλας μετά την υποδειγματική αναστήλωση του ιστορικού μνημείου του Ιμαρέτ το οποίο, λίγους μήνες πριν, είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο. Ο λόγος ήταν η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της (πολιτογραφημένης) Καβαλιώτισσας Γεωργίας Τριανταφυλλίδου «Ο ποιητής έξω» (Εκδόσεις Άγρα, 2004).

Την εκδήλωση είχαν διοργανώσει μαζί με το Imaret η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας (με τότε προϊστάμενο τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αχιλλέα Νικολαΐδη), ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών-Χαρτοπωλών Νομού Καβάλας (με τότε πρόεδρο τον Γιάννη Θεοχαρίδη) και το μηνιαίο πολιτιστικό-πολιτικό περιοδικό ΠΕΡΙωΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ με την υποστήριξη του ραδιοσταθμού ALPHA Radio 88.6.

Για τον «Ποιητή έξω» είχαν μιλήσει οι συγγραφείς Γιάννης Ευσταθιάδης και Κοσμάς Χαρπαντίδης, ποίηματα είχε διαβάσει ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς με τη μουσική «επένδυση» του Perdesiz Duo (Βαγγέλης Κοντόπουλος στο ηλεκτρικό άταστο μπάσο και Γιάννης Τσίγκας στην κλασική άταστη κιθάρα), ενώ το «παρών» είχε δώσει και ο ίδιος ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος (Εκδόσεις Άγρα).

Με αφορμή την «επέτειο» της παρουσίασης του «Ποιητή» της 13 ολόκληρα χρόνια πριν, η ποιήτρια θυμήθηκε με συγκίνηση το γεγονός και έγραψε στον τοίχο της στο facebook:

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞΩ

«Σαν σήμερα. Πόσα χρόνια πριν; Ήταν η πρώτη εκδήλωση λόγου που φιλοξενούσε το Ιμαρέτ μετά τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου. Ο Γιάννης Ευσταθιάδης είχε δεχτεί να ανέβει. Το μόνο που σκεφτόμουν τότε; ‘Οτι ο συντάκτης των ”Αντιστίξεων”, μακράν της πιο αγαπημένης μου μόνιμης στήλης σε εφημερίδα που κάθε Κυριακή αναζητούσα μετ’ επιτάσεως και που η εφημερίδα διέκοψε ξαφνικά να δημοσιεύει όπως όλες οι
αξιοδιάβαστες εφημερίδες οι οποίες αδυνατούν να συλλάβουν τι μικρά, εξαίσια πραγματα μας κάνουν να τις αγοράζουμε και επενδύουν ανοήτως στα “μεγάλα”, ε, αυτός ο συντάκτης είχε διαβάσει τα ποιήματά μου και είχε πει “ναι”. Δίπλα του, οι φίλοι μου: o Κοσμάς, ο Φοίβος, ο Γιάννης. Πρώτη φορά ποιητική συλλογή. Πρώτη φορά Ιμαρέτ της πρώτης του φοράς. Πρώτη φορά έξω μαζί. Ευτυχώς που “δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης”. Και μένει πάντα αξέχαστη η πρώτη φορά».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Ο ιδιοκτήτης του ΠΕΡΙωΔΙΚΟΥ Κωνσταντίνος Ι. Τσίγκας χαιρετίζει την εκδήλωση. Πίσω στο πάνελ (από αριστερά): Κοσμάς Χαρπαντίδης, Σταύρος Πετσόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Γεωργία Τριανταφυλλίδου
Ο Φοίβος Δεληβοριάς διαβάζει αποσπάσματα από τον «Ποιητή» υπό τους ήχους των άταστων οργάνων του Perdesiz Duo
Η «πρώτη» της Μεγάλης Αίθουσας του Imaret που «γέμισε» ασφυκτικά για να υποδεχθεί τα πρώτα ποιήματα της Γεωργίας Τριανταφυλλίδου
Ο -τότε- Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Καβάλας Αχιλλέας Νικολαΐδης προλογίζει την εκδήλωση