Τα «μπλουζ» του Βασίλη και του Δημήτρη Ευφροσυνίδη «πλημμύρισαν» το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου [φωτογραφίες]

Το συγκρότημα «Βαρέα & Ανθυγιεινά» παρουσίασε τον δεύτερο δίσκο του με πολυπληθή ορχήστρα και εκλεκτούς καλεσμένους τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Αργύρη Μπακιρτζή, τη Μαρία Ευλαβή και την Παιδική Χορωδία του Ωδείου Νεάπολις

Το βράδυ της Δευτέρας 12 Μαρτίου 2018 στο θέατρο της πόλης δεν έπεφτε… καρφίτσα! Το Αντιγόνη Βαλάκου, τελικά, αποδείχτηκε «λίγο» για τους αδελφούς Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη και τα «Επαρχιακά μπλουζ νόστου & ερώτων» στην πρώτη επίσημη ζωντανή παρουσίασή τους. Το μουσικόφιλο κοινό της Καβάλας «γέμισε» όλες τις θέσεις, τις σκάλες ενώ στον χώρο υπήρχαν ακόμα και… όρθιοι! Μάλιστα, όσοι προσήλθαν μετά τις 21:15 (η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 21:00) δεν μπόρεσαν καν να… μπουν!

Γεμάτη όμως δεν ήταν μόνον η «πλατεία» αλλά και η σκηνή. Από εκεί, για περίπου μιάμιση ώρα, «παρέλασαν» δεκαπέντε (15) μουσικοί και ερμηνευτές και καμιά δεκαριά παιδικά και εφηβικά χαμόγελα που «φώτισαν» τη βραδιά μέσα από τη σύντομη, αλλά καθόλα «χορταστική» ερμηνεία τους σε ένα τραγούδι: η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Νεάπολις υπό τη διεύθυνση της Ελένης Γαλανοπούλου.

Τα Βαρέα & Ανθυγιεινά παρουσίασαν «εν πλήρει τάξει» τον δεύτερο δίσκο τους που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική (διαβάστε περισσότερα εδώ): έξι τραγούδια και δύο οργανικές συνθέσεις, μια «βεντάλια» ηχοχρωμάτων που «άνοιξε» για να μας αποκαλύψει ήχους έντεχνους, κινηματογραφικούς αλλά και λαϊκότροπους και παραδοσιακούς. Κιθάρες κλασικές, ακουστικές και ηλεκτρικές, βιολί, τσέλο και τρομπέτα, αλλά και ούτι, μπουζούκι και νέι «έδεσαν» αρμονικά με μελωδίες απλές και νοσταλγικές και «συναντήθηκαν» με την προσωπική στιχουργική θεώρηση των δημιουργών τους, με την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη αλλά και με προσωπικότητες όπως ο Μίλτος Σαχτούρης και ο Τζούλιο Καΐμη.

Ο «οικοδεσπότης» της βραδιάς, ο Βασίλης Ευφροσυνίδης, αφού καλωσόρισε τον κόσμο που προσήλθε στην παρουσίαση, ευχαρίστησε θερμά τη Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για τη φιλοξενία στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και ιδιαίτερα τον τ. πρόεδρο Πέτρο Πετρόπουλο, ο οποίος ήταν παρών στη συναυλία, όπως και η νυν πρόεδρος Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, καθώς και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Θοδωρή Γκόνη. «Ο χώρος αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος στην πόλη για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά δεν είναι… δεδομένος. Τους ευχαριστούμε λοιπόν γιατί χάρη σε αυτούς βρισκόμαστε όλοι εδώ απόψε», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το εισαγωγικό κομμάτι της βραδιάς, το οργανικό «Ένας μποέμ πλανήτης» που θυμίζει έντονα τα soundtracks του Ennio Morricone, ανέβηκε στη σκηνή ο πρώτος καλεσμένος, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Ο Βασίλης Ευφροσυνίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκδότη της Εφημερίδας Νέα Εγνατία Κωνσταντίνο Τσίγκα ο οποίος ήταν αυτός που έφερε τα «Βαρέα» σε επαφή με τον Εβρίτη τραγουδοποιό και ακολούθησε η ερμηνεία του τραγουδιού «Κάθε πρωί» με τη συμμετοχή του Κομοτηναίου Τάσου Καπζάλα στο φλάουτο και της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Νεάπολις.

Η δεύτερη «βαριά» συμμετοχή ήταν αυτή του Αργύρη Μπακιρτζή ο οποίος τραγούδησε το «Τζούλιο Καΐμη», ενώ λαϊκό και παραδοσιακό «χρώμα» στη βραδιά έδωσε η Μαρία Ευλαβή με τις αισθαντικές ερμηνείες της στα τραγούδια «Κατερινάκι», «Τα άφταστα» και «Της Κυριακής».

Αμφότεροι οι ερμηνευτές συμμετέχουν στα «Επαρχιακά μπλουζ νόστου & ερώτων». Ο Βασίλης Ευφροσυνίδης εξήγησε ότι «νονός» του δίσκου ήταν ο αρθρογράφος (και συνεργάτης του KAVALA POST) Μπάμπης Γαμβρέλης, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τη φράση αυτή σε ένα άρθρο του για να περιγράψει τον πρώτο, ομώνυμο δίσκο του συγκροτήματος, από τον οποίο, στο τέλος της βραδιάς ακούστηκαν επίσης δύο τραγούδια.

Ωστόσο, η έκπληξη ήταν το φινάλε, ένα αδισκογράφητο τραγούδι που ερμήνευσαν τα αδέλφια Βασίλης και Δημήτρης, το οποίο μιλάει για αυτούς που θέλουν να αφήσουν τον τόπο τους για… αλλού. «Το να φύγει κανείς δεν είναι λύση», είπε ο Βασίλης. «Έχουμε όλοι την ευθύνη να μείνουμε και να παλέψουμε για να κάνουμε τα πράγματα λίγο καλύτερα για τα παιδιά μας», συμπλήρωσε.

«Συνοδοιπόροι» των αδελφών Ευφροσυνίδη στην παρουσίαση του δίσκου τους «Επαρχιακά μπλουζ νόστου & ερώτων» ήταν οι μουσικοί:
Φώτης Σπαθάρης: Μπουζούκι
Γιώργος Παραπέρογλου: Ακορντεόν
Θάνος Αναγνωστόπουλς: Βιολί
Βάσω Ζήσου: Τσέλο
Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου: Τρομπέτα, Κρουστά
Δημήτρης Κουκουμέριας: Ούτι, Νέυ
Κώστας Παπανικολάου: Κοντραμπάσο
Μελέτης Παντελίδης: Κρουστά, τύμπανα
Απόστολος Αποστολίδης: Ηλεκτρική κιθάρα
Δημήτρης Ευφροσυνίδης: Κιθάρες
Τάσος Καπζάλας: Φλάουτο

Την ευθύνη του ήχου είχε ο Δημήτρης Στογιάννος.

Δείτε φωτογραφίες από τη συναυλία

Βαρέα & Ανθυγιεινά με τον φακό του Σάββα Γαβριηλίδη