Καβάλα-Κύπρος, μια έκθεση φωτογραφίας… δρόμος [φωτογραφίες]

Εγκαινιάστηκε η διακρατική έκθεση φωτογραφιών με έργα φωτογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο-Δείτε μερικά από τα έργα της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας μέχρι και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 17 Μαρτίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας η διακρατική έκθεση φωτογραφιών με έργα φωτογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο, με συνδιοργανωτές τον δήμο Καβάλας, τη Φωτογραφική Εταιρεία Καβάλας, τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, τον Σύλλογο Κυπρίων Καβάλας «Ο Ακρίτας» και το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, περιλαμβάνει 103 στιγμιότυπα από τοπία, πρόσωπα, τη φύση και το περιβάλλον, με τους καλλιτέχνες να αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι η Τέχνη της φωτογραφίας είναι μια παγκόσμια γλώσσα η οποία «μιλάει» πρώτα στην ψυχή και μετά στο μάτι.

Εκ μέρους της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, διεθνής φωτογράφος Γιώργος Μυτιληνός, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους από Ελλάδα και Κύπρο, τόνισε ότι «η φωτογραφία αποτελεί το απαύγασμα της πολυτιμότητας της όρασής μας, κάθε φωτογραφία είναι πολυσήμαντη, έχει τόσες αναγνώσεις και ερμηνείες και τόσες εξηγήσεις όσες και οι θεατές που την βλέπουν. Κι αυτό ανάλογα με τα βιώματα και τους προβληματισμούς, την κοινωνική θέση, την παιδεία, το μορφωτικό επίπεδο και την ικανότητα της αισθητηριακής αντίληψης του παρατηρητή».

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας και «οικοδεσπότης» της έκθεσης Σταυρούλα Δαδάκη, τόνισε ότι η Τέχνη της φωτογραφίας, σταδιακά αλλά δυναμικά τα τελευταία χρόνια παίρνει την θέση της στα καλλιτεχνικά δρώμενα. «Η στιγμή της επικαιρότητας την οποία αιχμαλωτίζει ο φωτογράφος με τον φακό του δυναμικά εξελίσσεται σε ένα καλλιτέχνημα αντάξιο ενός πίνακα, ενός γλυπτού ή ενός αντικειμένου Τέχνης που φιλοξενεί το Μουσείο. Η Εφορία Αρχαιοτήτων είναι ανοιχτή πάντα στις προκλήσεις για εκδηλώσεις που συνάδουν με τον προορισμό και τη χρήση του Μουσείου, γι’ αυτό και δέχτηκε να φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας στον ημιώροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας», δήλωσε η κ. Δαδάκη.

Στη συνέχεια τιμήθηκαν οι προσκεκλημένοι από την Κύπρο, μεταξύ αυτών ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, ο πρόεδρος και μέλη της Φωτογραφικής Εταιρίας Κύπρου, καθώς και φωτογράφοι από τη Μεγαλόνησο οι οποίοι συμμετέχουν στην έκθεση και με τη σειρά τους ανταπέδωσαν τη φιλοξενία προσφέροντας συμβολικά δώρα στους οικοδεσπότες, ενώ αμέσως μετά ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον κ. Μυτιληνό.

Το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστος Τζανάκος και ο Διευθυντής του Kavala AirSea Show, Σμήναρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης

Δείτε μερικά από τα έργα των καλλιτεχνών