Το φάντασμα του Πρόδρομου Αρσλάνογλου «στοίχειωσε» τη σκηνή του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου [φωτογραφίες]

«Το άκυρο αύριο»: Το νέο μυθιστόρημα του Κοσμά Χαρπαντίδη παρουσιάστηκε ως θεατρικό αναλόγιο από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Δεν ήταν μια συνηθισμένη βιβλιοπαρουσίαση. Δεν υπήρχαν ομιλητές, δεν υπήρχαν εισηγήσεις ή αναλύσεις, παρά μόνον ο Λόγος του συγγραφέα και οι περιπέτειες της «πένας» του, «δοσμένα» με θεατρικότητα μέσα από ένα δρώμενο που περισσότερο έμοιαζε με θεατρικό αναλόγιο. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσίασε στο κοινό της πόλης «Το άκυρο αύριο».

Τέσσερις ηθοποιοί, η Ελένη Μαβίδου, ο Παύλος Σταυρόπουλος, η Πόπη Πασχαλίδου και η Κατερίνα Συμεωνίδου και δύο μουσικοί, ο Θόδωρος Κατάκαλος και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, για μία περίπου ώρα ανέλαβαν το βράδυ της Τετάρτης 21 Μαρτίου 2018 να μας «βυθίσουν» στον λογοτεχνικό κόσμο του Κοσμά Χαρπαντίδη και των ηρώων του νέου του βιβλίου που κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο από τις Εκδόσεις Πόλις.

Ο Πρόδρομος Αρσλάνογλου ή Αρσλάν Αγάς, η Αθηνά, η παραστρατιωτική οργάνωση «Σπαρτιάτικη Λάβρυς», οι ακροδεξιοί και οι πατριδοκάπηλοι του Χθες και η «προβολή» τους στο Σήμερα «πέρασαν» στο κοινό μέσα από τα προσεκτικά επιλεγμένα (από τον ίδιο τον συγγραφέα) αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ ενδιάμεσα από τις αναγνώσεις, σύντομα, αλλά καίρια μουσικά «σχόλια» από τον Μικρούτσικο, τον Θεοδωράκη και τον Ξαρχάκο μέχρι τον…  δικό μας «Συγγραφέα επαρχίας» (σε στίχους και μουσική Θόδωρου Θεοδωρίδη).

Μετά τις παρουσιάσεις των δίσκων του Μιχάλη Πρεπόνη (εδώ) και των «Βαρέων & Ανθυγιεινών» Αδελφών Ευφροσυνίδη (εδώ), μετά την παρουσίαση της ποίησης της Πολύνας Μπανά (εδώ), το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «σέρβιρε» την πόλη μία ακόμη διαφορετική πρόταση πολιτισμού πέρα από το Θέατρο. Και είναι πραγματικά πολύ όμορφο να βλέπει κανείς το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου να «μεταμορφώνεται» σε έναν «πολυχώρο» που έχει άποψη και δίνει βήμα στις Τέχνες που παράγονται εδώ.

Το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του Κοσμά Χαρπαντίδη έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης, ο τ. δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μουριάδης, ενώ πριν την έναρξη της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε η νέα πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά.

Δείτε φωτογραφίες από το θεατρικό αναλόγιο «Το άκυρο αύριο»