Κορυφαίοι μουσικοί στην Καβάλα, καλεσμένοι του Ωδείου Νεάπολις

Κεραμίδης-Amado-Piñeira θα διδάξουν σε masterclasses και θα δώσουν συναυλία στο θεατράκι της Στέγης Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών

ΟΙάσονας Κεραμίδης -πρώτο βιολί και konzertmeister στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Μονάχου -και η καταξιωμένη πιανίστα Carlota Amado θα βρίσκονται για σεμινάρια-masterclass στην Καβάλα την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 καλεσμένοι του Ωδείου Νεάπολις.

Θα ακολουθήσει βραδιά κλασικής Μουσικής από το Τρίο Μονάχου (Ιάσονας Κεραμίδης στο βιολί), Carlota Amado στο πιάνο και Matías Piñeira στο κόρνο) την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, στις 21:00, στο θεατράκι της Στέγης, σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.

Η είσοδος στη συναυλία κοστίζει 8 ευρώ, ενώ το κόστος για συμμετοχή στα σεμινάρια ανέρχεται στα 15 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στη Γραμματεία του Ωδείου Νεάπολις (2510243366) για να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια είτε ως ακροατής είτε ως ενεργό μέλος.

Ιάσονας Κεραμίδης

Ένας βιρτουόζος βιολονίστας με εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συναίσθημα και μεσογειακό ταμπεραμέντο. Γεννήθηκε το 1985 στην Καβάλα και ξεκίνησε την εκμάθηση του βιολιού στην ηλικία των 5 χρόνων μαζί με τα δύο αδέλφια του, οι οποίοι είναι επίσης επαγγελματίες βιολονίστες. Οι σπουδές του στο βιολί ολοκληρώθηκαν στις Μουσικές Ακαδημίες της Καρλσρούης και Στουτγκάρδης, δίπλα στους καθηγητές Ingolf Turban και Ulf Hoelscher, όπως και στη μουσική δωματίου με τους καθηγητές Michael Uhde και Markus Stange.

Στα διάφορα σεμινάρια – masterclasses που παρακολούθησε,  ο Ιάσονας είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με γνωστούς και αξιόλογους βιολονίστες όπως: Λεωνίδα Καβάκο, Ruggiero Ricci, Gidon Kremer, Eugene Sarbu, Ingolf Turban, Stephen Shipps και Stephan Picard.

Ο Ιάσονας έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς από την ηλικία των 13 χρόνων, όπως: 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1998), 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό της Μουσικής Ακαδημίας της Καρλσρούης (2006), Υποτροφία από το Ίδρυμα Γ.Α.Παπαϊωάννου Καβάλας (2006), 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Neustadt-Weinstrasse Γερμανίας, Υποτροφία από το Ίδρυμα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2008), 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό Βιολιού ART στη Θεσσαλονίκη-Ελλάδα (2010), 1ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Neustadt (2010), 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό της Μουσικής Ακαδημίας Καρλσρούης για πιάνο τρίο (2012), 2ο βραβείο στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Illzach (Γαλλία, 2013). Έχει καταστεί υπότροφος από διάφορους οργανισμούς και το βιολί του είναι κατασκευής Ferdinando Gagliano του 1752.

Ο Ιάσονας έχει συμμετάσχει και έχει δώσει πολυάριθμα κονσέρτα σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως: HΠΑ, Τσεχία, Κίνα, Σερβία, Αγγλία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Ρωσσία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Αυστρία, Γαλλία, Πορτογαλία, μεταξύ των οποίων ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική του Baden-Baden, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα Olomuc και τη Γερμανική Κρατική Ορχήστρα. Από το Δεκέμβριο του 2013 είναι μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου, ενώ από το Μάρτιο του 2018 είναι πλέον, κατόπιν ειδικής ακρόασης, κονσερτίνο της ορχήστρας (konzertmeister). Είναι επίσης μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Λουκέρνης, όπως και του Astris Piano Trio και Akamas Duo με τον κιθαρίστα Νικόλα Κυριακού.

Carlota Amado

Mια ιδιαίτερα ταλαντούχα πιανίστρια. Η μουσική και η σολιστική της δραστηριότητα στο πιάνο αποτελούν γι αυτήν τρόπο ζωής και την καλύτερη δυνατότητα να εκφράσει την προσωπικότητα και τα συναισθήματά της.

Γεννήθηκε στην Πορτογαλία το 1988 και ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου στην ηλικια των 6 χρόνων. Προσφάτως ολοκλήρωσε τις εξετάσεις για το Δίπλωμα Σολίστ με διάκριση, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Michael Uhde και Markus Stange στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Καρλσρούης.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Πορτογαλία, Γερμανία, Κροατία, Ελλάδα, Ελβετία και Βραζιλία. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα ‘do Norte’, τη Συμφωνική Ορχήστρα EPMVC, την Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας της Καρλσρούης, τη Συμφωνική του Baden-Baden, την Ορχήστρα του Ζάγκρεμπ υπό την μπαγκέτα των μαέστρων Ferreira Lobo, Miguel del Castillo, José Manuel Pinheiro, Andreas Weiss και Mario Venzago. To καλοκαίρι 2012 ήταν προσκαλεσμένη στο Φεστιβάλ Μουσικής Schleswig-Holstein υπό την καθοδήγηση των Matthias Pintscher και Tan Dun, όπου και έπαιξε στο Berlin Konzerthaus. Το 2013 έγινε δεκτή στην Ορχήστρα Νέων Gustav Mahler, όπου υπό την διεύθυνση του Philippe Jordan πραγματοποίησε συναυλίες σε Λονδίνο, Άμστερνταμ, Δρέσδη και Σάλτσμπουργκ. Επίσης , το 2013 συμμετείχε ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου της Καρλσρούης σε περιοδεία στη Βραζιλία. Το 2015 πραγματοποίησε το ντεμπούτο της με το κουαρτέτο της Φιλαρμονικής του Μονάχου.

Η Καρλότα έχει διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς, όπως: 2ο βραβείο (δεν αποδόθηκε 1ο) στον 28ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στο Σαλέρνο, Ιταλία (2005), υπότροφος του Ιδρύματος Yamaha Music Ευρώπης (2008), Eιδικό Βραβείο στο Διαγωνισμό Πιάνου “Dr. Hermann Büttner”, Βραβείο στο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της DAAD (2010), 2ο βραβείο στο Διαγωνισμό “Piano Duo” της Μουσικής Ακαδημίας της Καρλσρούης. Τον Μάρτιο 2012 κέρδισε το 3ο βραβείο στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό “Giovani Musicisti” στο Τρεβίσο της Ιταλίας, ενώ τον Απρίλιο το 3ο βραβείο στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Alexandre Scriabin” στο Παρίσι. Τέλος, το 2013 κέρδισε το 2ο βραβείο (δεν αποδόθηκε 1ο) στον Διαγωνισμό Ρώσικης Μουσικής για πιάνο που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Baden. Έχει ηχογραφήσει για τη Ραδιοφωνία του Baden-Baden και τη Ραδιο-Τηλεόραση Suisse-Espace 2.

Επιπρόσθετα, η Καρλότα έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμα masterclasses, όπου συνεργάστηκε με μουσικούς όπως:  Miguel Borges Coelho, Aquiles Delle Vigne, Elisabeth Leonskaja, Sequeira Costa, Jorge Moyano, Leonel Morales, Peter Lang, Paul Badura-Skoda, Vitaly Margulis, Lilya Zilberstein, Eldar Nebolsin, Bruno Canino – Pierre Amoyal (πιάνο – βιολί) και Arie Vardi. Επί του παρόντος συνεργάζεται με τον Ιάσονα Κεραμίδη στο βιολί, όπως και με άλλα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου.

Matías Piñeira

Γεννήθηκε το 1989 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Ύστερα από προτροπή του παππού του ξεκίνησε την εκμάθηση του γαλλικού κόρνου σε ηλικία 7 χρόνων. Το 2000 συνάντησε τον μελλοντικό του δάσκαλο, Edward Brown, ο οποίος ήταν και ο κύριος κορνίστας (σόλο) του Δημοτικού Θεάτρου του Σαντιάγκο. Στην αρχή παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα και στη συνέχεια γράφτηκε στη τάξη του Ε.Brown στο Πανεπιστήμιο (Universidad Católica) της Χιλής.

Αφού παρακολούθησε μαθήματα (master-class) με τον Ignacio García, το πρώτο κόρνο (σόλο) της Ορχήστρας (Staatskapelle) του Βερολίνου, δέχθηκε την πρόσκληση να συνεχίσει τις σπουδές του στο Βερολίνο.

Ο Matías επέστρεψε στη γενέτειρα χώρα του στην ηλικία των 19 χρόνων, αφού είχε διοριστεί ως κύριο κόρνο σόλο στη Συμφωνική Ορχήστρα της Χιλής. Κατά την παραμονή του εκεί γνώρισε ένα πολύ μεγάλο μέρος του ορχηστρικού ρεπερτορίου.

Το 2014 επέστρεψε στη Γερμανία ως μέλος της Κρατικής Ορχήστρας της Ακαδημίας του Βερολίνου, ενώ το Σεπτέμβριο του 2015 έγινε μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου ως κύριο κόρνο (σόλο).