Το πείραμα του Ερατοσθένη στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων

Μαθητές του Λυκείου των Κρηνίδων «περπάτησαν» στα ίδια μονοπάτια της μαθηματικής γεωγραφίας, σχεδόν 2.500 χρόνια μετά!

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, και συγκεκριμένα στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Λύκειο Κρηνίδων το πείραμα του Ερατοσθένη, με τη συμμετοχή, 60 μαθητών/μαθητριών της Α τάξης του Λυκείου μας με την καθοδήγηση των καθηγητών Τρίγκου Βασ., Θωμά Νικ. και Σιμιτσή Μαγ.

Ο Ερατοσθένης (3ος π. Χ. αιώνας), μελετώντας τη σκιά κατακόρυφων στύλων σε διαφορετικά σημεία κατά την ίδια χρονική στιγμή, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη, αλλά σφαιρική, και στη συνέχεια προσδιόρισε την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειας της Γης, με μόνα εργαλεία ράβδους και με μέθοδο την οπτική παρατήρηση και, φυσικά, τη δύναμη του μυαλού. Εντυπωσιάζει το γεγονός  ότι το λάθος στον υπολογισμό ήταν της τάξης του 2%! Έκτοτε ο Ερατοσθένης θεωρείται ο θεμελιωτής της μαθηματικής γεωγραφίας.

Η πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης του ΓΕΛ Κρηνίδων με τίτλο “Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης” εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκπαιδευτικής δράσης που διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά κέντρα Φυσικών Επιστημών Λακωνίας, Σερρών, Πιερίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός  ότι οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην δράση έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις απαιτήσεις του πειράματος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του ΓΕΛ Κρηνίδων, ενέκρινε την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο πείραμα και την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.