Μεγάλη διεθνής διάκριση για τον «δικό μας» Φώτη Κουτσοθόδωρο

Ο κιθαριστής που διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας κέρδισε διαγωνισμό σύνθεσης σε Φεστιβάλ, ξεπερνώντας καταξιωμένα ονόματα από όλο τον κόσμο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Rust ξεκίνησε την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 στην ομώνυμη πόλη της Αυστρίας, προσελκύοντας, όπως κάθε χρόνο, την «αφρόκρεμα» της Διεθνούς Κιθαριστικής Σκηνής, φιλοξενώντας συναυλίες, master classes αλλά και διαγωνισμούς, όλα γύρω από τις… έξι χορδές!

Με δεκάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ του Rust διοργανώνει, μεταξύ άλλων, και διαγωνισμό σύνθεσης. Για το 2018, νικητής αναδείχθηκε ο «δικός μας» Φώτης Κουτσοθόδωρος, ο κιθαριστής που εδώ και χρόνια διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και που έχει «χαρίσει» ουκ ολίγες διακρίσεις στους μαθητές του, στο ΔΩΚ αλλά και στην πόλη μας, πετυχαίνοντας μία διάκριση που θα ζήλευαν πολλοί!

Ο φετινός διαγωνισμός σύνθεσης του Rust αφορούσε σε ένα κομμάτι τύπου “Perpetuum mobile”. Πρόκειται για σύντομα μουσικά θέματα, διάρκειας μεταξύ δύο και τεσσάρων λεπτών (πρωτότυπες δημιουργίες, εννοείται) τα οποία περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα επάνω στα οποία «χτίζουν» τις μελωδίες τους.

Οι συμμετοχές ήταν εκατοντάδες, με κιθαριστές από όλο τον κόσμο να στέλνουν τις συνθέσεις τους στο Rust. 29 από αυτούς «πέρασαν» στον δεύτερο γύρο, με τον Φώτη Κουτσοθόδωρο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Το βραβείο περιλαμβάνει:

  • Χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ
  • Ζωντανή εκτέλεση της νικηφόρας σύνθεσης στο Φεστιβάλ Rust του 2019
  • Επαγγελματική ηχογράφηση και μαγνητοσκόπηση του κομματιού

Την Κριτική Επιτροπή αποτέλεσαν οι: Piero Bonaguri, Gulli Björnsson, James Chiang, Zbigniew Dubiella, Gabriel Guillén, Heinz Irmler, Daniel muck, Jovan Pesec, Siegfried Sango, Sabine Thielmann και Richard Vaughan. Ο διαγωνισμός ήταν «ανοιχτός» σε συνθέτες όλων των εθνικοτήτων και των ηλικιών και η Επιτροπή έλαβε υπόψιν της την πρωτοτυπία της σύνθεσης σε συνδυασμό με τον βαθμό που αυτή θα μπορούσε να εκτελεστεί και από άλλους.

Δείτε σε βίντεο παρακάτω τον Φώτη Κουτσοθόδωρο να ερμηνεύει σε διασκευή για κλασική κιθάρα το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι «Ο χορός του Ζαλόγγου»: