Η Σοφία Νικολαΐδου περιπλανιέται συγγραφικά από τη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου ως τα capital control

Το Public Καβάλας, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και το 3ο Λύκειο Καβάλας παρουσιάζουν το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο «Στο τέλος νικάω εγώ»

To Public Καβάλας, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και το 3ο Λύκειο Καβάλας παρουσιάζουν την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στις 19:00 το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου με τίτλο «Στο τέλος νικάω εγώ».

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παρουσίαση, καθώς οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου θα συμμετέχουν και θα συνομιλήσουν με την συγγραφέα.

Θα προλογίσει η φιλόλογος και υπεύθυνη του Βιβλιοπωλείου Κική Σαλβερίδου και θα συντονίσει η φιλόλογος Μαρία Παπαδοπούλου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της «Χορεύουν οι ελέφαντες» μεταφράστηκε στα αγγλικά  και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της «Απόψε δεν έχουμε φίλους» μεταφράστηκε στα εβραϊκά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kester Books, ενώ για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Θεσσαλονίκη 1916-2016: Από τον Εθνικό Διχασμό και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα capital control και στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ένας αιώνας, μία πόλη, μία εποχή.

Ιστορία δεν είναι οι απόψεις των ιστορικών, είναι οι ζωές των ανθρώπων.

Ένας ζαχαροπλάστης που φτιάχνει την καλύτερη κρέμα στην πόλη.
Ένας Κρητικός χωροφύλακας που κάνει σαματά.
Μία παρέα από φοιτητές και ο παλιός τους δάσκαλος.
Ένα Γάλλος γιατρός που έζησε πολλά.
Μία αρτίστα που κεντάει γιασεμιά στον ποδόγυρο.
Ένας απότακτος Πελοποννήσιος με σχέδια κρυφά.
Γονείς και παιδιά, φίλοι και συνεργάτες, αδέλφια, μοναχικοί λύκοι, ερωτευμένα ζευγάρια.
Ένας φόνος, μία παρ’ ολίγον κατάχρηση και μερικά μυστικά.

Από τη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου ως τα capital control, οι ήρωές μας παίρνουν φόρα και προχωρούν μπροστά.

Τι έγραψε ο Τύπος

Μόρφωση κόντρα στην πόλωση (Η Εφημερίδα των Συντακτών, 17 Νοεμβρίου 2017).

Νέα πρόσωπα, παλιές περιπέτειες (Η Καθημερινή της Κυριακής, 26 Νοεμβρίου 2017).

Ιστορίες από τη Θεσσαλονίκη, Ιστορία από τη θάλασσα! (Athens Voice, 19 Ιανουαρίου 2018).

Η μυθιστορηματική προσέγγιση των προβλημάτων της ελληνικής παιδείας, από την ιδεολογία ως την οργανωτική δομή. (…) Δεν πρόκειται μόνο για την οικονομική κρίση, αλλά και για τα βαθύτερα προβλήματα της ελληνικής παιδείας (από την ιδεολογία ως την οργανωτική δομή). Το παρελθόν όμως θα συνομιλήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο εκ νέου με το παρόν, ρίχνοντας αυτή τη φορά τα δίχτυα του και στο μέλλον: ένα μέλλον που μολονότι είναι δύσκολο να διαγνώσουμε, κατακλύζει με όλο και μεγαλύτερο άγχος όσους είναι υποχρεωμένοι να ψάξουν την ταυτότητά τους μέσα από τους πιο διαφορετικούς δρόμους (ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, 10 Δεκεμβρίου 2017).