Το ξυράφι του Οκκάμ: Ένα λογοτεχνικό έργο άρτια δουλεμένο, χωρίς κενά και ασάφειες στην υπόθεση

Η Ελένη Φυντανή γράφει για το πρώτο μυθιστόρημα του Καβαλιώτη Φώτη Χατζάτογλου

Αυτή τη φορά, το νέο μου ταξίδι στον κόσμο των μυστηρίων και εγκλημάτων πραγματοποιείται στην περίφημη Πόλη του Φωτός. Η αναπάντεχη δολοφονία του υιού του υπουργού οικονομικών της χώρας, Ζορζ Οζόν, ταλανίζει τα ήμερα νερά της καθημερινότητας του επιθεωρητή Ερόλ. Ωστόσο, η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή όσο εννοείται ότι είναι κι ο επιθεωρητής κυριολεκτικά χάνει τον ύπνο του. «Το ξυράφι του Όκκαμ» του δικηγόρου και πλέον αξιοσημείωτου συγγραφέα Φώτη Χατζάτογλου είναι ένα αστυνομικό – πολιτικό θρίλερ γεμάτο μυστήριο και μία απίστευτη ανατροπή.

Ανέκαθεν δεν ήμουν λάτρης των πολιτικών θρίλερ, παρόλο που τέτοιου είδους λογοτεχνικά έργα προσφέρουν πλούσια και πολυεπίπεδη πλοκή και διαπλοκή. Ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, δεν επιθυμούσα να μπλεχτώ στα δίχτυα της πολιτικής σε κάθε έκφανσή της, είτε της επικαιρότητας, είτε της μυθοπλασίας. Βέβαια, η περιέργεια για τον τίτλο και το περιεχόμενο του βιβλίου δικαίως με νίκησε και θα έλεγα ότι ανακάλυψα ένα διαμάντι.

Πάντα με βάση τη δική μου άποψη και οπτική, θεωρώ πως «Το ξυράφι του Όκκαμ» είναι ένα λογοτεχνικό έργο άρτια δουλεμένο, χωρίς κενά και ασάφειες στην υπόθεση. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το ύφος και το λεξιλόγιο του κύριου Χατζάτογλου, αφού σε κάθε σελίδα έπιανα τον εαυτό μου να θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την ελληνική. Το επάγγελμά του συγγραφέα μπορώ να πω ότι «ταίριαξε γάντι» στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, όπως διαφαίνεται και μέσα από την συνοχή της πλοκής. Τα γεγονότα πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, εννοώντας ότι εντός του βιβλίου δεν υπάρχουν αερολογίες και αβάσιμες με την πραγματικότητα διαδικασίες.

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τη μεστότητα και την ειλικρίνεια στη σκιαγράφηση και ηθογραφία των ηρώων. Ο επιθεωρητής Ερόλ δεν παρουσιάζεται ως τον εξιδανικευμένο αστυνομικό που λύνει όλες τις υποθέσεις που του ανατίθενται σε απειροελάχιστο χρόνο. Αντιθέτως, εμφανίζεται με αδυναμίες, πάθη και ανθρώπινα αισθήματα. Ένας συνηθισμένος άνθρωπος με προτερήματα και ελαττώματα. Πάθη, όπως το κάπνισμα και ο τζόγος, και αδυναμίες, όπως η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Παρά τη θέλησή του εμπλέκεται σε ένα βρώμικο παιχνίδι δύναμης και εξουσίας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κάνει σωστά τη δουλειά του και να κατανικήσει και τους προσωπικούς του δαίμονες, καθώς ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας που τον έστειλε υπεύθυνο για την εξιχνίαση τεσσάρων δολοφονιών από τις οποίες λείπει το κίνητρο και στα χέρια της πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών DGSE, Φρανσίν Ζανοτί. Μέσα σε όλο αυτό το κυνηγητό εύρεσης του ενόχου, δεν λείπει και ένας φλογερός έρωτας που σιγοβράζει κατά τη διάρκεια και κορυφώνεται προς το τέλος του βιβλίου.

Προσωπικά, όλα τα παραπάνω επιθυμούσα πάντα να συναντήσω σε ένα αστυνομικό θρίλερ. Με σιγουριά, λοιπόν, λέω ότι είμαι άκρως ικανοποιημένη από το ταξίδι μου στις σελίδες του βιβλίου αυτού. Μετά το τέλος της ανάγνωσης μου, τα αισθήματα που μένουν μοιάζουν με εκείνα που έχει κανείς όταν τρώει σε ένα ακριβό εστιατόριο ένα πιάτο με όνομα που αδυνατεί να προφέρει ο ίδιος, και τελικά αυτό του δίνει πολλαπλές και ευχάριστες εκρήξεις στον ουρανίσκο του…

Πρώτη δημοσίευση στο Λογοτεχνικό Διαδικτυακό Περιοδικό «Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών»

Το ξυράφι του Οκκάμ

Τέσσερις  δολοφονίες…
Δύο χώρες…
Ένας επιθεωρητής…
Τη διαλεύκανση του μυστηρίου καλείται να αναλάβει ο τέως νομικός και νυν επιθεωρητής της αστυνομίας Αλεξάντρ Ερόλ με αρωγό στην προσπάθειά του την πράκτορα των Μυστικών υπηρεσιών DGSE της Γαλλίας, Φρανσιν Ζανοτί.
Μέσα σ’έναν κυκεώνα αποκαλύψεων, συνωμοσιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο οργανωμένο έγκλημα και τη μαφία. Το κουβάρι ξετυλίγεται και η αποκάλυψη της αλήθειας μία ανείπωτη φρικαλεότητα.
Κανένας και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται…

Σελίδες: 620
ISBN: 978-618-82654-3-1
Τιμή Λιανικής: 17ευρώ

Κυκλοφορεί από τη Maradel Books