Στις πρόβες της «Βιογραφίας του πατρογονικού» [φωτογραφίες]

Χαρακτηριστικά καρέ από τη διαδικασία «γέννησης» της νέας παράστασης του Θοδωρή Γκόνη που βασίζεται στο βιβλίο της Μάγκυς Κριθαρέλλη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρόβες για το ανέβασμα της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Η βιογραφία του πατρογονικού» που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018. Στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, ο σκηνοθέτης της παράστασης Θοδωρής Γκόνης και όλοι οι συντελεστές της παράστασης ετοιμάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τη συγγραφέα Μάγκυ Κριθαρέλλη για να παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης μια εναλλακτική «βιογραφία» της Καβάλας μέσα από την ιστορία ενός σπιτιού.

Ο θεατρικός ιστότοπος tospirto.net δημοσίευσε αποκλειστικές φωτογραφίες από την προετοιμασία της παράστασης.

«Αυτό που ενδιαφέρει την παράστασή μας είναι οι άνθρωποι και λιγότερο η “περιήγηση” του σπιτιού αυτού καθεαυτού. Οι άνθρωποι που έβαλαν την πρώτη πέτρα για να χτιστεί αυτό το μικρό, ελάχιστο πεπρωμένο. Αυτοί που ανέγραψαν τη χρονολογία κτίσεως ανάγλυφα στο κέντρο του. 1903.
Αυτοί που έσφαξαν τον πετεινό κι έβαλαν τη λίρα τη χρυσή κάτω από το θεμέλιο λίθο. Οι κτήτορες και οι νεότεροι ιδιοκτήτες του που έφεραν το σπίτι ως εδώ. Οι δύο οικογένειες που δέθηκαν μαζι του, η οικογένεια του Δημητρίου Σούλα και η οικογένεια του Χρήστου Παπανικολάου. Η ιστορία τους, το θάρρος τους, η διαδρομή τους, οι θυσίες τους, η πίστη τους, η αρχοντιά τους. Το αίμα και το χρυσάφι τους.
Και μαζί μ’ αυτούς η ιστορία της Καβάλας, της Μακεδονίας και της Πατρίδας μας, από το τέλος του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας.
Και αν μας επιτρέπεται να πούμε και κάτι ακόμα, η εξαιρετική αυτή ιστορία, η “Βιογραφία του Πατρογονικού” της Μάγκυς Κριθαρέλλη, μας ξαναθυμίζει πως οι άνθρωποι που πεθαίνουν, στηρίζονται από την παρουσία αυτού στο οποίο πίστεψαν, και αυτό τους αναλαμβάνει – σαν τους αγγέλους – αυτό είναι που κρατά τα έργα τους όρθια. Το αίμα και το χρυσάφι τους».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Κείμενο παράστασης: Πάνος Δεληνικόπουλος, Κατερίνα Λιάτσου, Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά/Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Ειδικός συνεργάτης: Στράτος Καλαφάτης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Κατερίνα Συμεωνίδου

Διανομή: Ελένη Μαβίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Info: Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Πρεμιέρα 27/4. Παραστάσεις: 27-30/4 & 4-6/5. Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.