Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας μάς «ταξιδεύει» με ένα τσέλο και ένα πιάνο

Βάσω Ζήσου και Κώστας Τσαφής θα παρουσιάσουν έναν «διάλογο» με έργα σύγχρονης κλασικής μουσικής

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει το Σάββατο 21 Απριλίου, στην Αίθουσα «Γ.Α. Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, τη μουσική παράσταση «Τσέλο – Πιάνο… συζητούν και συγχρονίζονται…». Πρόκειται για έναν μουσικό διάλογο με έργα σύγχρονης κλασικής μουσικής, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες αναζητήσεις, αμφισβητήσεις αλλά και ενσωματώσεις των συμβατικών ακουσμάτων των προηγούμενων αιώνων…

Θα ακουστούν έργα του Alfred Schnittke, του Arvo Pärt και της Galina Ustvolskaya. Το έργο αυτών των τριών συνθετών χαρακτηρίζεται από έντονη πνευματικότητα. Η ιδιαιτερότητα του ύφους τους είχε σαν αποτέλεσμα να αναγνωριστούν σχετικά αργά, αλλά το έργο τους καθιερώθηκε διεθνώς.

Ο πολυστυλισμός του Schnittke χρησιμοποιεί ως βασικό του υλικό τα διαφορετικά μουσικά στυλ. Ενσωματώνει, συχνά, άμεσα αναγνωρίσιμα παραθέματα από το έργο άλλων συνθέτων, όπως πχ Μπετόβεν, Μπαχ και άλλων ειδών όπως πχ. μουσική τζαζ, βιεννέζικων βαλς κλπ, σε άμεσο διάλογο ή αντιπαράθεση. Ο «ιερός» μινιμαλισμός του Part εμπνευσμένος από το εκκλησιαστικό μέλος και τον ήχο της καμπάνας δημιουργεί ένα εντελώς προσωπικό μουσικό ιδίωμα γοητευτικό και ελεγειακό. Τέλος, το μουσικό ύφος της Galina Ustvolskaya που υπερβαίνει σχολές και μουσικές τάσεις. Ο πρωτόγνωρος δυναμισμός και η επιμονή σε φαινομενικά απλές μουσικές ιδέες και τεχνικές, επινοεί μια γραφή που η πυκνότητα κι η εκφραστική της ένταση παράγει έργα συμφωνικού χαρακτήρα.

Στη συναυλία αυτή θα ακουστούν η 1η σονάτα για τσέλο και πιάνο του Schnittke, τα “Fratres” και “Spiegel im Spiegel” του Part και τα 12 preludes για πιάνο της Ustvolskaya.

bmd

«Τσέλο – Πιάνο… συζητούν και συγχρονίζονται…»
Σάββατο 21 Απριλίου
Αίθουσα Γ.Α. Παπαϊωάννου στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Βιολοντσέλο: Βάσω Ζήσου
Πιάνο: Κώστας Τσαφής

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
Τιμές εισιτηρίων: 10 € – 5 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνεργων)

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από την Τετάρτη 18 Απριλίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566). Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.