Διέπρεψαν οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας στη Βουλγαρία [φωτογραφίες]

Σε μία εξαιρετική εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Βάρνας, η αποστολή του ΔΩΚ ενίσχυσε τις «Μουσικές Γέφυρες» και διαφήμισε την Καβάλα μέσα από τη μουσική

Στο πλαίσιο των διεθνών ανταλλαγών που το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας έχει οικοδομήσει τα τελευταία 30 χρόνια με ομόλογα ιδρύματα του εξωτερικού, 9 ταλαντούχοι μαθητές του ΔΩΚ παρουσιάστηκαν σε μία εξαιρετική εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Βάρνας την Πέμπτη 12 Απριλίου. Τίτλος της βραδιάς: «Μουσικές Γέφυρες».

Η συναυλία διοργανώθηκε σε θερμό κλίμα από την Εθνική Σχολή Τεχνών “Dobri Hristov” της Βάρνας (Βουλγαρία), παρουσία μαθητών, καθηγητών και γονέων που γέμισαν την πανέμορφη αίθουσα.

Μετά τις απαραίτητες προσφωνήσεις, στο μικρόφωνο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΩΚ, Θεόδωρος Τζατζάρης. Αφού ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες και μετέφερε τους χαιρετισμούς της Δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, ο πρόεδρος τόνισε τη σημασία αυτών των μουσικών ανταλλαγών και επεσήμανε πως τόσο ο δήμος όσο και η διοίκηση του ΔΩΚ θα συνεχίσουν να τις στηρίζουν με κάθε τρόπο, καθώς έτσι προβάλλεται και η Καβάλα στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την Αντωνία Κανετίδου στο βιολί και την Θεοδώρα Αποστολίδου στο φλάουτο (τάξη Γιάννη Κορμπέτη και Βέσκο Μπελομάζοβ, αντίστοιχα). Οι δύο αριστούχες μαθήτριές μας έπαιξαν με μουσική και τεχνική αρτιότητα έργα J. S. Bach και C. P. E. Bach (πατέρα και γιου), W. A. Mozart και E. Bozza, ενώ στο πιάνο συνόδευσε ο καθηγητής της Σχολής Θοδωρής Μπελομάζοβ.

Σε αυτό το σημείο το λόγο πήρε ο Διευθυντής του ΔΩΚ, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος. Αφού ευχαρίστησε τον Διευθυντή, τους Υποδιευθυντές και τους καθηγητές της Εθνικής Σχολής Τεχνών Βάρνας για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία, μίλησε για την 80-ετή ιστορία του ΔΩΚ και την καταξίωσή του ανάμεσα στα κορυφαία μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Επεσήμανε το πολυπληθές μαθητικό δυναμικό και τις τακτικές επιτυχίες του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ τόνισε την ποιότητα και τη διεθνή καταξίωση που κομίζουν οι 40 καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας. Τέλος, ευχήθηκε στην επέκταση της συνεργασίας με μία ενδεχόμενη κοινή εμφάνιση μαθητών από τα δύο ιδρύματα.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια το σύνολο Bohemian Jazz Ensemble του καθηγητή μας Κρίστοφερ Μπάκα, παίζοντας επτά κομμάτια που ανέδειξαν καθένα από τα επτά επίλεκτα μέλη του: Έλλη Κανάκη (βιολί), Κωνσταντίνος Βραζάλης (βιολοντσέλο), Εύη Χρόνη (φλάουτο), Ευθύμης Παπαζωγράφος (κλαρινέτο), Ανδρεάνα Ταμβάκη (κλασικά κρουστά), Αλέξανδρος Θεοφιλίδης (ντραμς), Βασίλης Λαμπράκης (πιάνο).

Οι μαθητές του ΔΩΚ ξεσήκωσαν το κοινό με τις εκτελέσεις τους και απογείωσαν τη βραδιά. Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού αποτύπωσε την απόλυτη επιτυχία της συναυλίας. Στην αποφώνησή του, ο αρμόδιος υποδιευθυντής της Εθνικής Σχολής Τεχνών Βάρνας εξέφρασε την έντονη ικανοποίηση και τη θετικότατη εντύπωση που άφησε η παρουσία των μαθητών του Ωδείου, δηλώνοντας παράλληλα την επιθυμία να ενισχυθούν οι καλλιτεχνικές «γέφυρες» που οικοδομήθηκαν ανάμεσα στα δύο ιδρύματα, ενώ συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να οργανωθεί μία κοινή εμφάνιση ορχηστρικών συνόλων στο εγγύς μέλλον.

Στην αμοιβαία ανταλλαγή αναμνηστικών, ο πρόεδρος του ΔΩΚ πρόσφερε στους υπευθύνους της Σχολής πλούσιο έντυπο πληροφοριακό υλικό για την Καβάλα, όπως είχε φροντίσει να προμηθεύσει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Το επόμενο πρωί, πριν από την αναχώρησή για το πολύωρο ταξίδι της επιστροφής, οι μαθητές του ΔΩΚ, ο συνοδός καθηγητής κ. Μπάκα και ο διευθυντής κ. Παπαδόπουλος επισκέφτηκαν την Σχολή και ξεναγήθηκαν στους χώρους της.

Η Εθνική Σχολή Τεχνών Βάρνας ιδρύθηκε το 1944 και είναι στην ουσία ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο που καλύπτει όλες τις ηλικίες, από 6 έως 18 ετών. Εκτός της μουσικής (κλασικής και παραδοσιακής), διδάσκονται οι εικαστικές τέχνες και ο χορός (κλασικός και παραδοσιακός). Οι μαθητές γίνονται δεκτοί κατόπιν ενδελεχούς εισαγωγικής ακρόασης. Σε κάθε επόμενο επίπεδο η θέση τους δεν είναι εξασφαλισμένη παρά μόνον εάν αριστεύσουν, καθώς οποιοσδήποτε εξωτερικός μαθητής έχει δικαίωμα να περάσει από ακρόαση για εισαγωγή στη Σχολή και κατάληψη μιας θέσης.

Η επαφή με τη μουσική ή τις άλλες τέχνες αυξάνεται σε συχνότητα με την ηλικία, ενώ λόγω μεγάλου όγκου μαθημάτων γενικής παιδείας και καλλιτεχνικής κατεύθυνσης τα παιδιά παραμένουν στη Σχολή έως το απόγευμα, ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών.

Η αποστολή του ΔΩΚ μπήκε σε διάφορες τάξεις και παρακολούθησε γενικά και καλλιτεχνικά μαθήματα, είτε ατομικά (πιάνο, βιολοντσέλο, μονωδία, ζωγραφική) είτε ομαδικά (ιστορία μουσικής, μπαλέτο). Η επίσκεψη, μάλιστα, ολοκληρώθηκε με μία επίδειξη χορογραφίας μπαλέτου από την τρίτη τάξη, τα παιδιά της οποίας, φυσικά, καταχειροκρότησαν!

Θεωρώντας την αποστολή απολύτως επιτυχημένη, ο πρόεδρος και ο διευθυντής του ΔΩΚ συγχαίρουν από καρδιάς τα μέλη της αποστολής και τους καθηγητές τους για την άριστη παρουσία και την επάξια εκπροσώπηση του Δημοτικού Ωδείου και της Καβάλας στη Βάρνα της Βουλγαρίας με ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους!