Η Καβάλα τιμάει τον Απόστολο Παύλο με τη «βοήθεια» εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα

Για ακόμα μια χρονιά οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων, μαζί με άλλους φορείς, θα τιμήσουν τον Απόστολο των Εθνών «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»-Διαβάστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Από το Σάββατο 5 ως την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 θα παρουσιαστεί στην Καβάλα από τους «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», η εκδήλωση «Ήχος καθαρός εορταζόντων και φωνή αγαλλιάσεως» στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Καβάλα τιμά τον Απόστολο Παύλο».

Όπως τόνισε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κατά τη συνάντηση Τύπου η οποία παραχωρήθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου: «Σχεδιάσαμε φέτος για δεύτερη χρονιά μια καλλιτεχνική και πολιτιστική εκδήλωση ισάξιας του λαμπρού ονόματος του πολιούχου μας Αποστόλου Παύλου, για να τονίσουμε τη σημασία που έχει η Καβάλα και η περιοχή μας στην ευρωπαϊκή ιστορία και στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στόχος και επιθυμία μας είναι η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός για την πόλη. Πρέπει να τιμούμε τον Απόστολο Παύλο και την παρουσία του στους Φιλίππους. Είναι μια συλλογική προσπάθεια η οποία αποτέλεσε πρόταση και έμπνευση του μουσικού διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Γιάννη Κακάρα. Συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ, η Αντιπεριφέρεια, ο δήμος Καβάλας, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, το Δημοτικό Ωδείο, το ΔΗΠΕΘΕ και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ οικονομικά και οργανωτικά ώστε η διοργάνωση να πετύχει. Συνολικά 16 Μουσικά Σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, πάνω από 800 μαθητές και συνοδοί, πολλοί καλλιτέχνες και σημαντικά ονόματα της Βυζαντινής και λόγιας μουσικής για τρεις μέρες θα χρωματίσουν μουσικά την πόλη μας σε μια μεγάλη γιορτή».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος στην αναφορά του για την εκδήλωση, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, του δήμου, του Μουσικού Σχολείου και άλλων φορέων, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως έχει εξελιχθεί, προσφέρει πολλά πράγματα.

Στο… δια ταύτα, 3 είναι οι ενότητες εκείνες οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με την παρουσία τόσων παιδιών στην Καβάλα: Η πρώτη είναι η ανάδειξη του έργου του Αποστόλου Παύλου, η δεύτερη είναι η μεταφορά τόσων παιδιών από όλη την Ελλάδα στην πόλη μας και η τρίτη είναι ότι αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο εφαλτήριο για την ιστορία του τόπου μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος χαρακτήρισε την εκδήλωση εξέχουσα περίπτωση η οποία ξεπερνά τα όρια των συνηθισμένων εκδηλώσεων και έρχεται να αξιοποιήσει την θρησκευτική μας παράδοση και να την προβάλλει σε όλη την περιοχή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ο εμπνευστής της εκδήλωσης Γιάννης Κακάρας παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε συνοπτικά στο πρόγραμμα το οποίο θα αρχίσει το Σάββατο 5 Μαΐου με την εναρκτήρια εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας, με όλα τα Μουσικά Σχολεία.

«Θα έχουμε εδώ τον Διονύση Σαββόπουλο σε μια συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας την προηγούμενη μέρα. Την Κυριακή 7 εκκλησίες μας στην πόλη της Καβάλας με βυζαντινή μουσική θα ψάλλουν την Θεία Λειτουργία, την Δευτέρα το πρωί θα ιδρυθεί η βιβλιοθήκη “Σόνια Θεοδωρίδου“, όπου η διεθνούς φήμης υψίφωνος έκανε δωρεά μουσικών βιβλίων στην πόλη μας και στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Επίσης, τα Μουσικά Σχολεία σε 4 σημεία της Καβάλας θα παρουσιάσουν το ελεύθερο πρόγραμμα της επιλογής τους. Θα γίνει μια μεγάλη μουσική γιορτή με τους μαθητές και τον κόσμο. Τη Δευτέρα το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων θα συμπράξουν όλα τα Μουσικά Σχολεία επί σκηνής με 400 μαθητές χορωδούς και  250 μαθητές στην ορχήστρα. Την Τρίτη το πρωί θα γίνει η απονομή των αναμνηστικών βραβείων με το ΤΕΙ της Άρτας να παρουσιάζει μια συναυλία και την Τετάρτη 9 Μαΐου, θα έχουμε μια συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου η οποία θα μας τιμήσει με την παρουσία της. Επίσης, την Τρίτη το βράδυ η Σόνια Θεοδωρίδου θα διαβάσει κείμενα της Αναστάσεως και θα πλαισιωθεί με βυζαντινή χορωδία και λόγια μουσική από το ΤΕΙ Ξάνθης», ανέφερε ο κ. Κακάρας, δίνοντας μια γεύση από τις εκδηλώσεις.