«Η βιογραφία του πατρογονικού»: Μια παράσταση κι ένα βιβλίο-ιστορική παρακαταθήκη για την Καβάλα

Οι συντελεστές παρουσίασαν την «ταυτότητα» της παράστασης, παρουσία της συγγραφέως Μάγκυς Κριθαρέλλη-Για «τύχη να "πέφτεις" σε τέτοια κείμενα» έκανε λόγο ο Θοδωρής Γκόνης και η πρόταση της Κορίνας Χιώτη-Πρασσά

«Η βιογραφία του πατρογονικού» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016 σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Καπόν και από τις 27 Απριλίου 2018 και για επτά βράδια, μέχρι και τις 6 Μαΐου 2018, θα παρουσιαστεί και επί σκηνής του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου, ως παράσταση πλέον, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη.

«Αυτό που ενδιαφέρει την παράσταση είναι οι άνθρωποι και λιγότερο η “περιήγηση” του σπιτιού αυτού καθεαυτού. Οι άνθρωποι που έβαλαν την πρώτη πέτρα για να χτιστεί αυτό το μικρό, ελάχιστο πεπρωμένο. Αυτοί που ανέγραψαν τη χρονολογία κτίσεως ανάγλυφα στο κέντρο του. Αυτοί που έσφαξαν τον πετεινό κι έβαλαν τη λίρα τη χρυσή κάτω από το θεμέλιο λίθο. Οι κτήτορες και οι νεότεροι ιδιοκτήτες του που έφεραν το σπίτι ως εδώ. Οι δύο οικογένειες που δέθηκαν μαζί του, η οικογένεια του Δημητρίου Σούλα και η οικογένεια του Χρήστου Παπανικολάου. Η ιστορία τους, το θάρρος τους, η διαδρομή τους, οι θυσίες τους, η πίστη τους, η αρχοντιά τους. Το αίμα και το χρυσάφι τους. Και μαζί μ’ αυτούς η ιστορία της Καβάλας, της Μακεδονίας και της Πατρίδας μας, από το τέλος του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας», αναφέρει η «ταυτότητα» του βιβλίου.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, σχολίασε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παράσταση πως το βιβλίο μέσα στο οποίο αναγράφεται η ιστορία της κ. Κριθαρέλλη και η παράσταση θα αφήσουν παρακαταθήκη στην Καβάλα. Πρότεινε, μάλιστα, να εκδοθεί και ένα συλλεκτικό dvd το οποίο θα δίνεται σε επισκέπτες της πόλης, αλλά και στους μαθητές.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρής Γκόνης είπε ότι το κείμενο της κ. Κριθαρέλλη ήταν υπέροχο, αλλά κι ότι είναι τύχη να «πέφτεις» σε τέτοια κείμενα. Ο κ. Γκόνης επισήμανε, επίσης, ότι είναι δύσκολο να κάνει κάποιος Θέατρο ένα βιβλίο, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για βιβλιοπαρουσίαση.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Κείμενο παράστασης: Πάνος Δεληνικόπουλος, Κατερίνα Λιάτσου, Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά/Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Ειδικός συνεργάτης: Στράτος Καλαφάτης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Κατερίνα Συμεωνίδου

Διανομή: Ελένη Μαβίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Info: Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Πρεμιέρα 27/4. Παραστάσεις: 27-30/4 & 4-6/5. Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Για να μπείτε στο… κλίμα της παράστασης, διαβάστε τη συνέντευξη της Μάγκυς Κριθαρέλλη στο KAVALA POST εδώ και δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες εδώ.